Kapije i ograde za dvorište od kovanog gvoždja – korisni saveti za održavanje

Kapije i ograde imaju višestruko značenje. Osim što definišu i uokviruju prostor, obezbedjuju posed, čine ga lepšim, daju sigurnost i obezbedjuju privatnost.

Dvorište nije kompletno bez lepe ograde, koja je vrlo bitan detalj i zaokružuje kompletan utisak. Sve popularnije su ograde za dvorišta od kovanog gvožđa, i osim toga što su poznate po svojoj velikoj prednosti a to je izdržljivost, daće vašem dvorištu potpuno novu dimenziju.

Ograde od kovanog gvoždja su najpre odličan estetski detalj uz lepu kuću, ali mnogi se odlučuju upravo za ovaj tip ograda jer pružaju veliku bezbednost i imaju dugi vek trajanja.

Kapije koje su izradjene od kovanog gvožđa odlično će se uklopiti uz bilo koji tip kuće ili dvorišta pružajući posebnu lepotu prostoru.

Kapije ili ograde mogu biti izradjene isključivo od kovanog gvoždja ali se ovaj materijal može kombinovati i sa betonom ili kamenom.

kapija kovano gvozdje1

Prednosti ograda i kapija od kovanog gvoždja

Ograde i kapije od kovanog gvoždja su u odnosu na ograde od drugih materijala (drvo ili beton) trajnije ali i otpornije na bilo kakvevremenske uslove. Takodje, one ne zahtevaju prečesto održavanje, farbanje je retko potrebno pa će Vam ovajva ograda ili kapija uštedeti i i vreme i novac.

Održavajte vašu ogradu od kovanog gvoždja

Iako su trajne same po sebi bez obzira na održavanje, učinite vašu ogradu od kovanog gvoždja uvek lepom i takvom da uvek deluje kao da je nova.

Da ograda ne bi izgubila svoj prvobitni izgled, nemojte je prosto prepustiti uticajima vetra, visokih temperatura ili hladnoće, već preduzmite mere za njenu zaštitu.

Već dugo je gvoždje statusni simbol u smislu gradjevinskog materijala, a popularnost ograda od ovog materijala rasla je sa potrebama za nečim originalnim i kvalitetnim. Ograde od kovanog gvoždja izradjuju se u mnogo različitih oblika i veličina, mogu biti jednostavnog dizajna ili sa mnogo ukrasnih detalja.

Pošto ćete za ogradu ili kapiju od kovanog gvoždja dati malo više novca nego za ogradu od nekog drugog materijala, poželjno je adekvatno održavanje.

Uobičajeno održavanje gvozdene ograde jenjeno čišćenje, ali kada se pojave fleke ili mrlje od rdje morate odatno očisititi vašu ogradu.

kapija kovano gvozdje2

Neka ogradu postave profesionalci

Jedan od problema koji se može javiti kod postavljanja ograde od kovanog gvoždja je problem sa stubovima za njeno nošenje, posebno kod stubova kapije na ulazu za automobile. Pošto su kapije od gvoždja izuzetno teške, propusti u postavljanju stubića mogu dovesti do njenog padanja pa i do toga da je kapiju nemoguće zatvoriti.

Preporuka – pošto ste već spremni da izdvojite pozamašnu sumu za ovakvu ogradu, adekvatno tome uložite i u stubove koji će kapiju da nose.

Rdja kao najveći neprijatelj ograda od kovanog gvoždja

Rđa je jedan od retkih nedostataka gvoždja kao materijala za izradu ograda i kapija, pa se zato preporučuje dase gvoždje pocinkuje.

Kovano gvožđe je inače veoma otporan i težak materijal, a pošto je dvorišna ograda naravno na otvorenom prostoru, promenjivi vremenski uslovi i uticaji mogu promeniti izgled ovog materijala. Ipak, održavanje nije toliko teško.

Kovano gvožđe je dovoljno prebrisati toplom vodom, dakle bez ikakvih hemijskih sredstava. Medjutim, ako je kapija ili ograda nedovoljno održavana, iskoristitie neko blaže sredstvo za čišćenje razmućeno u toploj vodi. Krpe za brisanje ograda ili kapija od kovanog gvoždja ne smeju biti takve da grebu površinu gvoždja. Postoje i specijalni premazi za zaštitu gvoždja.

Reagujte odmah na mrlje i fleke

Važno je da reagujete odmah kada se pojavi rdja jer ona vrlo brzo može oštetiti kapiju. Postoji mogućnost održavanja kovanog gvožđa uz pomoć peščanih čestica (peskarenje) koje se relativno brzo izvodi ali nije baš jeftino. Na ovaj način, obnavlja se sjaj gvožđa a i uklanja se rdja, pa gvoždje ostaje glatko. Ova metoda posebno je zahvalna za ograde od kovanog gvoždja sa dosta ukrasnih detalja.

Kod jednostavnijeg dozajna kovanih ograda, slobodno upotrebite žičanu četku i šmirglu. Ako žičane četke i šmirgla ne pomažu, probajte sa konvertorima rđe. To su tečnosti koje načine poseban zaštitni sloj preko već postojeće rđe i na taj način štite kovano gvožđe. Pri upotrebi konvertora, pridržavajte se striktno uputstva za upotrebu da ne bi ste dodatno oštetili gvoždje!

Dovoljno je na opisan način jednom mesečno očistiti ogradu i kovano gvožđe će duže trajati i zadržati prvobitni sjaj.

Pogledajte slike iz naše galerije kovanih kapija i ograda. Izaberite najlepše i ako ste u mogućnosti – priuštite sebi nešto slično!

kapija kovano gvozdje3

kapija kovano gvozdje4

kapija kovano gvozdje5

kapija kovano gvozdje6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts