Čupavi tepih – održavanje, čišćenje i pranje

Ako imate čupavi tepih, najbolje je svakako da ga održavate u profesionalnom servisu. Tamo će tepih biti opran dubinski i mašinski, i to je verovatno jedino ispravno rešenje, za beljenje resica na čupavom tepihu.

Najbrže i najlakše pranje čupavog tepiha

Ako imate finansijske mogućnosti, servis je pravi izbor. U servisu će prvo da pregledaju tepih i reći će Vam da li je moguće da se opere detaljno jer postoji šansa , da ako je tepih lošeg kvaliteta, pranje podnese sa nekim oštećenjima.

Fleke će ukloniti hemijskim sredstvima, a potom sledi šamponiranjeai mašinsko i to četkom koja se okreće i stvara obimnu penu.

Ovakav oblik četke omogućava da u sve slojeve čupavom tepiha dospe sredstvo za čišćenje. Ispiranje tepiha se vrši vodom u jakim mlazevima. Pena se skida usisavanjem, ali se ovakav sistem preporučuje smoa kod tepiha koji nemaju čvrstu podlogu.

Kako održavati čupavi tepih?

Vuneni čupavi tepisi su najkomplikovaniji za pranje, ali su u prednost nad drugim materijalima jer ne ispuštaju neke štetne materije i ne utiču na nivo vlažnosti u sobi.

Čupavi tepih od vune može da se čisti i bez upotrebe vode , to je hemijsko suvo pranje prahom ili granulama koje se prospu po celom tepihu, ostave se da deluju i na kraju se jednostavno usisaju!

Mokro čišćenje ovakvih tepika najvolje je raditi paročistačem jer visoka temperatura uništava opasne bacile ali takodje i otklanja mrlje.

cupavi tepih

Kako očistiti čupavi tepih od dlaka?

Ako imate ljubimce, izbegavajte čupavetepihe ali ako već imate po njemu slepljenedlake, čistite ih redovno uz pomoć grube četke koju ste natopili u rastvor sirćeta i vode.

Kako oprati čupavi tepih a izbeći servis?

Nije retkost da se javi alergija na hemijske sastojke i sredstva koja se koriste u servisima za pranje tepiha. Ovakav problem se rešava tako što prvo gledate da izbegnete čupavi tepih ali ako ste ga već kupili, evo saveta kako u sopstvenoj režiji oprati takav tepih.

Možete sami da napravite rastvor koji će potpuno da ukloni neprijatne mirise i dosta mrlja računajući i one od kafe sa vašeg tepiha, bez obzira da li je od vune ili recimo sintetičkih vlakana.

Najpre dobro istresite tepih pa ga dodatno usisajte. Rastvor napravite od 300 ml jabukovog sirćeta, malo više od pola litre vode, isto toliko limunovog soka, kesice sode bikarbone. Možete ovoj mešavini da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja po želji – lavandu, citrus i slično, što će dodatno osvežiti tepih.

Pokvasite sundjer u ovu tečnost i izribajte tepih. Ostavite da se osuši. Rezultat je čist tepih prijatnog mirisa, bez fleka i mrlja koji Vas neće iritirati jer su za njegovo čišćenje korišćena potpuno prorodnasredstva. Napomena- Nemojte nikada bilo kakvo sredstvo za pranje tepiha nanositi direktno na prvljav, neusisan i neistrešen tepih jer će dodatno ulepiti prljavštinu, a čišćenje će biti još teže.

cupavi tepih1

Znajte da ako se na vaš čupav tepih prospe vino, kafa ili topla čokolada, nikako nemojte trčati za sundjerom i trljati do besvesti jer će se dlačice i resice oko fleke proširiti i delovati upadljivo. Bolje je da, dok je fleka još nova, to mesto na tepihu utapkate pažljivo meki papirom da upije tečnost ili mast, a onda da fleku tretirate sa malo alkohola i vode, ili blagom rastvorom deterdženta.

Aktuelni trendovi izbacili su na tržište čupave tepihe od sintetičkih materijala za koje se ne hvata prašina. Lako se održavaju, jednostavno se redovno tresu i suvo se peru granulama ili praškom.

Dodatni saveti

Kako ćete održavati vaš čupavi tepih zavisi od njihove veličine i načina izrade, kao i od vrste materijala.

Upotrebljavajte preporučena sredstva za čišćenje i pratite uputstva.Čupavi tepisi se sredstvima čiste dva puta. Nemojte upotrebljavati tečne detergente za vaš čupavi tepih jer je moguće da će ostaviti fleke. Posle pranja, tepih je potrebno dobro isprati.

Ne postavljajte namještaj na sveže opran tepih dok se on skroz ne osuši. Ako je tepih jako prljav ili oštećen, bolje je obratiti se servisu za čišćenje.

cupavi tepih2

Najbolji i najkvalitetniji čupavi tepisi su originalni belgijski „šegi“ tepisi koji su dostupni u vrlo atraktivnim bojama i dezenima. Iako na prvi pogled može da deluje da su šegi tepisi komplikovani za održavanje, oni nisu nimalo problematični.

Ako su napravljeni od antistatik vlakna, lako održavanje podrazumeva trešenje dva-tri puta mesečno. Posle usisavanja izgledaju kao da ste ih tek kupili, a neki proizvodjači ih prave sa posebnim antialergijskim i antibakterijskim svojstvima. Osim prednosti u čišćenju, ovi tepisi su medju najudobnijim tepisima pa na njima možete čak i da ležite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts