Ukrasne gipsane lajsne savršena su dekoracija za plafone i zidove

Gipsane lajsne

Trendovi u dekorisanju enterijera postali su takvi da je postalo moguće učiniti se kako bi se realizovala bilo kakva ideja. Gips kao materijal je u pravoj ekspanziji, ne samo za izgradnju pregradnih zidova i spuštenih plafona koji su postali veoma popularni, već i za izradu mnogih drugih estetskih ali i funkcionalnih detalja. Asortiman gipsanih proizvoda na našem tržištu iz dana u dan sve je veći i odličan je za izbegavanje šablonski uredjenog stambenog ili poslovnog prostora.

Gipsani ukrasi

Ukrasne gipsane lajsne spadaju u gipsane ukrase koji se često kombinuju sa svetlećim elementima.

Dekorativne lajsne kao ugaone ili prateće, mogu se korisiti i postavljati zajedno sa drugim gipsanim detaljima kao što su maske za garnišne, okviri za kamine i police, maske za niše, barove, ornamenti, rozete, konzole, različite aplikacije…

gipsane lajsne

Gipsane lajsne za plafone i zidove

Lajsne od gipsa imaju prvobitnu ulogu sakrivanja neravnina i nepravilnosti na zidovima ili plafonima ali su takodje i značajan dekorativni detalj. Poslužiće dana lak, brz i jednostavan način ukrasite plafone i zidove,da uramite vrata, vrata, prozore i ogledala.

Ugaone lajsne od gipsa, kojih na našem tržištu ima oko 200 različitih vrsta, koristiće Vam i da obradite ivice, plafona i spuštenih plafona.

Prilagodljivost prostoru

Ravne gipsane lajsne (bez ornamentike) izradjuju se u obliku kruga ili luka kompletno prema potrebi prostora, ako se tako dogovorite sa izvodjačem radova, pa će tako ukrašavanje kružnih plafona, prolaza i lukova biti jednostavno.

Gipsane lajsne prema nekim mišljenjima, polako izlaze iz mode jer ih zamenjuju lajsne od stiropora, odnosno stirodura, koje su jeftinije i malo lakše se ugradjuju.

Ako rešite da sami postavljate gipsane lajsne, možete ih sami i napraviti ali je to malo komplikovaniji posao koji zahteva livenje preko žičane konstrukcije. Ako niste baš umešni, ipak je nabolje da ih kupite gotove ili po poručenim dimenzijama.

Prema nekim mišljenjima ipak, u odnosu na lajsne od stiropora, gipsane su delom kvalitetnije. Izbor je Vaš, a u svakom slučaju, uvek ih lako možete zameniti.

gipsane-lajsne2

Lajsne za plafone i zidove

Gipsane lajsne možete koristiti i za ukrašavanje plafona i zidova. Osim spuštenih plafona od gipsa, dodatan ukras u vidu lajsni po ivicama zidova ili na plafonima u vidu lukova ili krivudavih oblika, učiniće enterijer zanimljivijim.

Mnoge radionice ponudiće Vam izradu gipsanih lajsni po želji i dimenzijama koje Vam odgovaraju. Takodje, možete zahtevati izradu posebnih kalupova ako želite lajsne sa ukrasima i detaljima koji ne postoje na lageru. Gipsane dekorativne oblike i ukrase izradiće od knauf ploča koje se šrafe na metalnu podkonstrukciju.

Gips – prednosti

Koristi se kao osnovni ili dodstni gradjevinski materijal od podruma do krova.

Brzo se postavlja, nije skup, i nudi odličnu izolaciju – zvučnu, protivpožarnu i termoizolaciju.

Nema veštačke sintetičke dodatke koji bi uzrokovali štetnost po zdravlje(prirodan i neškodljiv materijal)

U toku su postupci za standardizaciju gipda koji se u gradjevini koristi na našim prostorima kako bi se izbegle eventualne nepravilnosti u izdržljivosti i kvalitetu.

gipsane lajsne3

Gips omogućava maksimalnu udobnost uz minimalno statičko opterećenje, bez obzira na zablude koje o ovom materijalu neki imaju.

Pustite mašti na volju i dajte vašem enterijeru nesvakidašni izgled!

gipsane lajsne4

gipsane lajsne6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts