Aluminijumske lajsne dobro su rešenje za dihtovanje prozora i vrata

Već je dobro poznato da dihtovanje stolarije od bilo kog da je materijala, predstavlja izuzetno bitan faktor u štednji energije. Lajsne za dihtovanje ovde stupaju na scenu kao pomoć naročito ako je u pitanju nekvalitetna stolarija sa velikom energetskom propustljivošću.

Aluminijumske lajsne dobro su rešenje za bolje dihtovanje prozora i vrata. Pokrivanjelajsnama obično pokriva prostor od 1.5cm a efikasnost je velika, u smislu dodatne zaštite od vetra, prašine i buke. Takodje, posebna prednost koju nude diht lajsne je ušteda na energiji za grejanje. Proizvodjači ovih lajsni često daju trajnu garanciju, kao i izvodjači radova.

alu lajsne1

Aluminijumske lajsne se zapravo napravljene od legure aluminijuma. Vrlo se brzo ugradjuju – 100 metara dužnih za oko sat vremena.

U cilju smanjenja trošova za energiju, dihtovanje aluminijumskim lajsnama, štitimo se od spoljnih štetnih dejstava, pepela i čađi, buke, sumpornih i azotnih oksida…

Tehnologija dihtovanja aluminijumskim lajsnama upotrebljavala se još u perioda izmedju dva svetska rata a izumitelji metode su Jevreji. Oni su ih proizvodili još i od bakra ili mesinga a zakucavali ekserčićima, naravno sa ciljem uštede energije.

Postavljanje aluminijumskih lajsni

Aluminijumske lajsne se postavljaju na okvire prozora ili vrata, i to na one pokretne delove. Pričvršćuju se tapetarskim pištoljem, i klanfericama po ivicama falca. Pokriva se zazor u dužini do 1.5cm. Lajsne su profilisane i trajne a prilagođavaju se prema luftu, što je posebna prednost uporedjujući ih sa drugim materijalima kao što su sunđer ili guma.

Efikasnost i prednosti aluminijumskih lajsni za dihtovanje

  • Aluminijumske lajsne štite 95% protiv vetra, i oko 80% protiv prašine i buke,
  • Omogućavaju uštedu na energiji za grejanje do 30%,
  • Povećavaju temperaturu do 6 C,
  • Omogućavaju znatnu uštedu energije i preko leta prilikom rada klima uredjaja.

alu lajsne2

Alu lajsne za pločice

Aluminijumske lajsne sa gumom i sa svojim prednostima upotrebljavaju se i na keramičkim površinama odnosno pločicama na stepeništu ili u kupatilu i drugim prostorijama obloženim pločicama. Boje lajsni su obično u boji zlata ili srebra.

Lajsne su idealno rešenje za stepeništa jer svojim dizajnom sprečavaju krzanje ivica i obezbeđuju dodatno trenje na ivici stepenika. Prodaju se uglavnom na komad dužine 2,7m, a cena im je od oko 400 do 700 dinara.

Lajsne za stepenice su poseban dekorativni elemenat, i na domaćem tržištu izbor je vrlo veliki i zadovoljavajući, pa ako se odlučite za aluminijumske, birajte njihovu boju i oblik u skladu sa enterijerom.

alu lajsne3

Lajsne za staklo i prozore

Najvažnije karakteristike prozora su toplotna i zvučna izolacija, i uglavnom zavise od ugrađenog termoizolacionog stakla, ali i dihtovanja za šta su, kažu iskustva, preporučljive aluminijumske lajsne.

Termoizolaciono staklo je sastavljeno od nekoliko jednostrukih stakala koji su razdvojeni lajsnama koje omogućavaju sigurno zadržavanje gasa izmedju stakala, odnosno hermetičko zaptivanje kako ne bi ulazio vlažni vazduh.

Glavna osobina termoizolacionog stakla kojeje zaštićeno alu lajsnama je manja toplotna razmena što uslovljava dosta prednosti:

  • manja potrošnja energije,
  • nema kondenzata ili leda na unutrašnjoj strani staklene ploče ,
  • smanjuju se troškovi ugradnjeuređaja za klimatizaciju,
  • mogućnost korišćenja većih staklenih površina koje neć povećati troškove za energiju,
  • kvalitetna zvučna izolacija,
  • zaštita od korozije,
  • površina stakla i lajsni jednostavna je za održavanje.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts