Najbolja sredstva za čišćenje pegle na paru od kamenca

Svako ko se bavi peglanjem odeće zna za problem čišćenja i održavanja dna pegle. Kao i bilo koji drugi detalj u kući, tako je i čišćenje pegle od kamenca vrlo važno redovno sprovoditi, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju, jer zaprljana dna pegle vrlo često ostavljaju tragove na odeći tokom peglanja.

Mada, i pored toga što gotovo svaka domaćica zna koliko je važno čišćenje pegle od kamenca retko koja od nas to redovno i čini. Ne zbog lenjosti, naravno, već mahom zbog nedostatka vremena.

Srećom, postoji mnogo načina koji će vam omogućiti da čišćenje pegle obavite vrlo brzo i jednostavno, a većina sredstava za čišćenje su potpuno prirodna i bezopasna, a gotovo svaka domaćica ih ima u kući.

No, pre toga vrlo je važno naglasiti da je za većinu pegli preporučljivo koristiti destilovanu vodu, koja i ako stvara, stvara vrlo malu količinu kamenca, te nakon svakog peglanja je, takođe preporučljivo da ispraznite posudu za vodu. Naravno, postoje pegle na kojim je navedeno da smeju koristiti i običnu, a ne destilovanu vodu, pa vodite računa i o ovom detalju.

Čišćenje pegle sirćetom

Najzastupljeniji vid čišćenja dna pegle svakako je sirćetom ili ocatom. Najbolje je, kao i za ostale vidove čišćenja ovo učiniti dok je pegla još topla, jer ćete tako najlakše očititi dno pegle od kamenca.

ciscenje pegle sircetom

Postupak za čišćenje od kamenca sirćetom je vrlo jednostavan : pomešajte so i sirće, pa stavite na zagrejanu ringlu da se zagreje, tek toliko da se sva so istopi. Nakon toga, umočite krpu od pamuka u pripremljen rastvor soli i sirćeta i pređite preko dna pegle. Ukoliko je vaša pegla zaprljanija, pa ne možete da skinete sav talog pamučnom krpom, uzmite žicu za ribanje posuđa, ali onu finu, mekanu, koja ne grebe. Umočite žicu u mešavinu sirćeta i soli i blago istrljajte dno pegle. Vodite računa da se ne opečete dok ovo radite.

Nakon što očistite dno pegle na paru na ovaj način, prebrišite ga vlažnom krpom i ostavite da se osuši. Kada se osuši, obavezno prvo prepeglajte neki stari ili zaprljan komad garderobe, kako bi se potpuno uklonite sve eventualne nečistoće sa dna pegle.

Čišćenje sodom bikarbonom

Kao što za čišćenje pegle ocatom važi da je potpuno bezbedno, takođe važi i za čišćenje dna pegle sodom bikarbonom. Pri tom je i ovaj postupak vrlo jednostavan.

Rastvorite sodu bikarbonu u malo vode, pa u taj rastvor umočite pamučnu krpicu i blago trljajte njome dno pegle. Takođe, ukoliko je vaša pegla malo više zaprljana, možete koristiti mekanu žicu za ribanje posuđa, ali vrlo pažljivo.

soda bikarbona pegla

Čišćenje od kamenca sodom bikarbonom je preporučljivo da sprovodite po završetku svakog peglanja, jer ćete tako obezbediti da dno vaše pegle uvek bude bez nečistoća.

Čišćenje limunskom kiselinom

Ovaj vid čišećnja pegle je rezervisan za one domaćice koje ne žele mnogo da prljaju ruke. Inače, čišćenje pegle na paru limunskom kiselinom je vrlo jednostavan postupak. Biće vam potrebna vatrostalna činija, odnosno posuda koja je otporna na toplotu, a neophodno je da bude veća od pegle, jer ćete peglu staviti u nju. Zatim su vam potrebne dve drvene daščice, na kojima će stajati pegla, limuntus i voda.

Najpre stavite limunsku kiselinu, odnosno limuntus u posudu, zatim stavite dve daščice na krajeve posude, te na njih oslonite peglu. Prokuvajte vodu i polako je sipajte u sud. Vode treba da bude toliko da pegla ogrezne u njoj, odnosno da dno posude bude potpuno zaronjenu u rastvor limuntusa i vode. Naravno, svi električni delovi pegle treba da budu van vode. Imajte na umu da se 1 kafena kašičica limunske kiseline rastvara u 200 ml ključale vode, pa na osnovu toga procenite koliko vam je limuntusa i vode potrebno za čišćenje pegle na ovaj način.

Ovako potopljenu peglu ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Nakon toga, posudu u kojoj je pegla stavite na ringlu i od trenutka kada voda provri, ostavite na tišoj vatri da virucka još 10 – ak minuta.
Nakon toga peglu očišćenu limusnkom kiselinom dobro obrišite vlažnom, pa suvom krpom i ostavite da odstoji, dok ne izađe sva tečnost iz nje.

I za čišćenje pegle od kamenca limunskom kiselinom važi isto kao i za čišćenje ocatom, odnosno sodom bikarbonom : najbolje je da pre ponovnog peglanja najpre opeglate neki stari ili već zaprljani komad garderobe, kako bi eventualne nečistoće koje su zaostale nakon čišćenja ostale na njoj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts