Mini kuhinje za garsonjere i male stanove

Mini kuhinje

Ako imate stan male kvadrature, morate pažljivo urediti kuhinju i iskoristiti svaki santimetar datog prostora.

Nedostatak prostora ne mora da znači da kuhinju ne možete napraviti tako da bude funkcionalna i da zadovolji sve vaše potrebe i potrebe Vaše porodice. Nudimo Vam korisne ideje i savete:

mala kuhinja1

Mini kuhinje izradjene po meri

Ovo je jedno od rešenja. Izmerite pažljivo dimenzije i angažujte profesionalce da Vam izrade kuhinju po meri.

Koristite što više visećih elemenata odnosno polica za posudje i drugu kuhinjsku opremu. Ako je vaša mala kuhinja u potkrovlju, svaki kosi ugao i ćošak upotrebite za policu.

Male kuhinje podrazumevaju svetle boje i prirodne materijale, naročito ako u njima nema prozora odnosno izvora prirodne svetlosti. Neka kuhinjski nameštaj bude u beloj, bež ili prirodnoj boji drveta kako bi prostoru dao dubinu. Izaberite moderne materijale poput stakla za mali šank, ili svetli dekorativni kamen za zidove kuhinje – prostor će sigurno izgledati nesvakidašnje!

mini kuhinje

Važnost osvetljenja

Ako nemate prozor, jako je važno da imate pored jednog centralnog lustera ili plafonjere, još dodatnih zidnih lampi naročito iznad radne površine.

Upotrebite trik sa ogledalom. Kuhinja će izgledati veća ako bar na jednom zidu imate ogledalo koje će vizuelno produbiti prostor. Uklopite ogledalo u odnosu na to kakav je ukupan enterijer kuhinje, mada će jako interesantno delovati i ogledalo sa retro ramom, na primer uz kristalni luster. Takodje, i pločice treba da budu svetle boje ili u nekoj veseloj boji – žutoj, oranž ili pink.

mini kuhinje ideje

Za male stanove je tipično da je kuhinja zajedno sa trpezarijom deo dnevnog boravka. Napravite kuhinju sa šankom. Ako je pult malo veće površine, uz nekoliko viskokih stolica, dobićete mini trpezariju i uštedeti prostor. Na ovaj zanimljiv način ćete odvojiti kuhinjski prostor od dnevnog boravka, i vizuelno dobiti dve prostorije koje će biti i te kako funkcionalne.

Još jedna mogućnost za razdvajanje su klizna vrata ili kuhinja sa rolo vratima. Ovakva vrata oduzimaju neznatan prostor, lako se ugradjuju, a za tili čas će sakriti vašu kuhinju od radoznalih pogleda. Takodje će sprečiti ulazak mirisa iz kuhinje, kad je to potrebno.

mala kuhinja moderna

Kuhinje za garsonjere

Garsonjera podrazumeva jedinstven prostor u koji treba smestiti i kuhinju i dnevnu sobu koja se uveče obično pretvara u spavaću sobu.

Zato deo namenjen kuhinji iskoristite što pametnije. Izbacite sve nepotrebne sitnice i aparate da biste izbegli prenatrpanost prostora i odlučite se za što svetlije boje. Ako ne kuvate svaki dan, dobro rešenje je kuhinja sa plinom umesto velikog šporeta koji će Vam oduzeti dragoceni prostor.

Blok kuhinje su rešenje za vrlo uske kuhinje gde nema mogućnosti da se iskoristi više zidova već samo jedan. I ovde je važno iskoristiti celu dužinu zida koji Vam je na raspolaganju, pa je preporuka opet raditi kuhinju po meri sa što višim policama koje će dosezati plafon.

mala kuhinja za garsonjere

Ovde sigurno neće biti mesta za šank, ali zato kuhinju osvežite na drugi način – ogledalo na zidu je obavezno a sigurno ćete naći makar malo prostora za začinske biljke u saksijama koje će odmah oplemeniti prostor.

Iznad prostora za kuvanje i pripremu hrane stavite kvalitetno osvetljenje, a na slobodan deo zida koji ne koristite, možete nalepiti zanimljiv fototapet koji će produbiti uzanu prostoriju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts