Dečije posteljine i prekrivači sa crtanim likovima omiljene su kod mališana

Dečije posteljine i prekrivači

Osim osnovnog uredjenja dečije sobe, isto toliku ulogu ima i izbor detalja, kojima ćete finiširati Vaš rad na uredjenju ove prostorije. Uklopite sa enterijerom i ambijentom zavese, tepih, prostirke, jastuke i posteljinu.

Deci je od velikog značaja to u kakvu ćete ih posteljinu ušuškati. Mekoća i toplina posteljine za krevet, zavisi od materijala od koga je napravljena. Najvažnije je da dečije posteljine budu napravljene od kvalitetnog i prirodnog materijala i naravno da je tu na prvom mestu – pamuk! Ne pristajte ni na šta dugo osim sirovinskog sastava od pamuka 100 posto.

decije posteljine1

Sintetičke posteljine mogu izazvati alergije i neće biti toliko prijatne. Posteljina od prirodnih sirovina je lakša i udobnija i duže traje. I sami znate da imate neke pamučne posteljine koje Vam traju i 30 godina, dok sintetička posteljina može trajati oko 10 godina.

Nemojte štedeti, jer pravi izbor jastučnica i kvalitetna posteljina mogu i te kako da poboljšaju kvalitet sna vaše dece. Jastuk je posebna priča i najvažnije je da i njegova uvlaka bude potpuno pamučna a punilo antialergijsko. Bilo bi dobro da nabavite jastuk koji se može prati u veš mašini, kako biste mogli adekvatno voditi računa o higijeni. Kod beba je malo drugačija situacija jer jako male bebe ne koriste jastuk, pa je tu posteljina od osnovnog značaja.

decije posteljine2

Šta uzeti u obzir pri kupovini posteljine

Kada dođe vreme da se nabavi nova posteljina, bilo zbog prinove u porodici za tek rodjeno dete ili ako iz nekog drugog razloga kupujete nove posteljine, uzmite u obzir nekoliko faktora pri kupovini.

Najpre su važne godine deteta, sklonost ka mokrenju tokom sna, zatim estetika…

Ako imate malo dete koje još uvek mokri u krevetu, uz posteljinu kupite i plastični prekrivač ili folijicu za dušek na kome mališan spava. Plastični prekrivači jednostavno se postavljaju u pregradu između krevetskih čaršava,nisu toliko skupi i zaštitiće dušek od fleka i oštećenja.

Postoje posteljine za decu različitih dimenzija. Mali krevet zahteva posteljinu manjih dimenzija uz koju se obično prodaje i ogradica. Za veće krevete, kada vaše dete poraste,već se kupuje posteljina klasičnih dimenzija (140 x 200 cm) sa jastučnicom (60 x 80 cm ili 50 x 70 cm).

decije posteljine3

Dezeni

Poznato je deca uvek vole da imaju posteljinu sa crtanim likovima iz filmova ili bajki.

Sreća, pa su dizajneri uvek spremni na inovacije i prate trendove u dečjem svetu. Na domaćem tržištu ogroman je izbor dezeniranih posteljina i za dečake i za devojčice.

Za malu decu koja su fascinirana crtanim filmovima za njihov uzrast, posteljina Pepa prase je trenutno vrlo popularna. Voleće je i devojice i dečaci. Nezaobilazni i već dugo popularni Miki Maus i Mini Maus, biće odlična kombinacija ako u sobi imate dva kreveta za sina i ćerku.

decije posteljine4

Za male navijače fudbalskih timova, odaberite posteljinu – Crvena Zvezda ili Partizan. Još jedan od omiljenih junaka kod dečaka je i Spajdermen, pa zato nadjite ovakvu posteljinu koja je u kombinaciji plave i crvene boje.

decije posteljine5

Na dečijim posteljinama ne moraju uvek biti popularni likovi. Možda će vaša devojčica više voleti cvetni dezen, aplikacije kao što su zvezde i Mesec, ili neke neobične geometrijske šare. Za bebe je preslatka posteljina sa likovima dinosaurusa, meda, oblačića…

Posteljina se obično prodaje u paketima koji uključuju jorgansku uvlaku, čaršaf i jastučnicu. Nije potrebno da uvek kupite ceo komplet, nekada je sasvim dovoljno sa promenite jastučnicu ili prekriva, dok čaršaf može biti u nekoj neutralnoj boji.

U svakom slučaju, osim prirodnih materijala, najvažnije je da nabavite ono što će se vašem detetu svideti. Verujte njegovom ukusu i ispunite mu želju.

decije posteljine6

Dodatni saveti

Čaršavi za krevet sa lastišem jesu malo skuplji, ali su vrlo praktični za jednodelne madrace ili ako vaša beba nemirno spava. Jednom navučeni, ostaće glatki i zategnuti, i ne treba ih popravljati, pa će  olakšavati nameštanje kreveta.

Posteljinu treba prati samo finim sredstvima ili specijalnim deterdžentima za obojene tkanine (ako ste kupili dezeniranu štampanu posteljinu) pri temperaturi od najviše 60° C. Koristite omekšivače namenjene deci koji su antialergijski.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts