Dekorativni kamen pruža sa malo novca atraktivan izgled doma

Ako želite da svoj poslovni ili prostor za stanovanje učinite ekskluzivnim, sa prirodnim izgledom, i boravak u njemu prijatnijim, jedno od rešenja je i oblaganje zidova i fasada dekorativnim kamenom.

Postoji nekoliko vrsta dekorativnog kamena, a osnovna namena mu je da ulepša enterijer i da verno dočarava izgled pravih stena.

Dekorativni kamen može biti od gipsa, cementa, od stiropora, drugih prirodnih materijala, kao što je mleveni pa pečeni kamen i pesak. U poslednjem slučaju, dekorativni kamen će biti 100 posto prirodan materijal koji ima izgled, dodir, tvrdoću i trajnost pravog kamena, i ne boji se dodatno jer već ima prirodnu boju.

dekorativni kamen1

Različitost materijala omogućava njegovu široku primenu u kući, u stanovima, u poslovnom prostoru, za unutrašnje zidove i za fasade.

Posebne vrste premaza omogućavaju lakše održavanje i čišćenje dekorativnog kamena, odbijanje prašine,a čini ga i otpornim na vodu i padavine, što je pogodno pri upotrebi dekorativnog kamena za dvorište: za fontane, baštenska jezerca, vodoskokove u vrtovima, ali i za akvarijum ili kućne fontane. Još jedna od prednosti je zadržavanje i postojanost boja.

dekorativni kamen2

Manje otpada pri ugradnji

Osim niže cene po kvadratnom metru u odnosu na prirodni kamen, dodatna ušteda se postiže tako što je otpadni materijal sveden na minimum – svega par procenata. Veštački dekorativni kamen se prodaje u panelima i lako se dobijaju željene dimenzije, rezanjem pre postavljanja.

Osim toga, zbog ujednačenih karakteristika kao što je debljina, iskoristivost materijala je maksimalna.

Troškovi transporta su isto tako manji jer jer težina dekorativnog kamena i do 3 puta manja u odnosu na prirodni kamen, mada je moguće da u zavisnosti od aranžmana sa prodavcem i izvodjačem radova dobijete transport materijala gratis.

dekorativni kamen3

Laka i brza ugradnja

Ugradnja dekorativnog kamena je prilično jednostavna. Ako ste umešni i mate malo iskustvo u sličnim radovima to možete i uraditi sami, ili možete angažovati majstora keramičara. Dekorativni kamen lepi se lepkom za pločice preporučenog proizvođača od strane prodavca.

Gde se može postavljati dekorativni kamen?

Dekorativni kamen se može se postavljati na sve vrste podloga: betonske, cementno – malterske, na cigle, ginter blok… Kada je u pitanju enterijer, može se stavljati i na rigips ploče uz pomoć preporučenog silikonskog lepka.

dekorativni kamen4

Dekorativni kamen sa efektom prirodnog kamena koji je na bazi belog cementa obogaćen EPS kuglicama, ima obično sledeće dimenzije : Dužina: 41.5 cm, visina: 8.1 cm, debljina: 2-3 cm, a težina mu je 19 kg /m2. Kao takav, može biti instaliran na izolovane cokle , na zidove sa stiropor izolacijom, na beton, porozni beton , gips karton, ciglu itd.

Elementi se seku veoma lako fleks aparatom.

Postoji i staklasta struktura sa zlatnim sjajem koja deluje veoma efektno u prostoru.

Postavljanje dekorativnog kamena

Preporučuje se da površina koju oblažete dekorativnim kamenom ne bude manja od 8 do 10 metara kvadratnih. Cena postavljanja dekorativnog kamena se kreće od 8 do 10 evra po kvadratnom metru, gde je obično uračunat dodatan potreban materijal, odnosno lepak.

Ako ga sami postavljate, i ako sami kupujete lepak, cena jednog džaka je oko 1.250 dinara i s njim može da se zalepi oko 5 metara kvadratnih dekorativnog kamena. Nakon postavljanja, kamen je potrebno premazati voskom za zaštitu kamena, da bi kamen dobio sjaj i zaštitu. Pakovanje voska za pokrivanje deset kvadrata je oko 3 500 dinara.

Dekorativni kamen u kući i u stanu

Ulepšajte dnevni boravak na originalan način i dajte mu na rustičnosti. Dnevna soba će pružati potpuno novi utisak ako jedan zid obložite dekorativnim kamenom.

Vodootporne vrste dekorativnog kamena slobodno možete postavljati i u kuhinji umesto keramičkih pločica.

Osim u ovim prostorijama, dekorativni kamen možete koristiti i na stepenicama i u hodniku. Birajući željeni dizajn i boju, ove relativno monotone prostorije učinićete nesvakidašnjim.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts