|

Koja vrsta grejanja se najviše isplati?

Dolazi zima, a sa njom i jedno bitno pitanje za porodični budžet: kako smanjiti troškove grejanja? Bez obzira na to da li grejete vaš životni prostor na drva, struju ili gas, činjenica je da je grejanje jedan od najvećih izdatak za domaćinstvo . Zbog toga je logično razmišljanje o koracima kako da se to promeni i koja vrsta grejanja se najviše isplati.

Postoji nekoliko pitanja na koje treba dati odgovor da bi se došlo do idealnog rešenja. Da li isplativost grejanja zavisi samo od izbora energenta? Ukoliko se menja ceo sistem za grejanje, bilo da je u pitanju peći na čvrsto gorivo ili pelet, peći za etažno grejanje ili peći na struju, grejno telo sa visokim stepenom efikasnosti značajno može smanjiti troškove.

Sa druge strane, važno je napomenuti da bez adekvatne termoizolacije stana ne može se govoriti o idealnom rešenju za grejnu sezonu. Šta je od mnogobrojnih mogućnosti za grejanje koje vam stoje na raspolaganju zaista najbolje za vaš dom?

Drva, pelet, struja ili gas?

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje koji bi važio za svaki dom. Istina je da izbor energenta može značajno uticati na celokupni trošak grejanja. Međutim, čak i ako je godina „dobra“ što se tiče cene drva ili peleta, to ne znači da ćete jeftinije proći u toku grejne sezone. U zavisnosti od toga koliko vam je star sistem za grejanje, kakvu peć koristite i koliki prostor grejete, variraće i ukupan iznos koji trebate pripremiti ako želite da prezimite u toplom.

Proteklih godina se kao najisplativija opcija u Srbiji pokazalo grejanje na gas i drva. Prema podacima iz Agencije za energetiku Srbije, za prosečno izolovan dom od 60 kvadratnih metara bilo je potrebno izdvojiti oko 38.000 dinara za jeftinije ogrevno drvo, i to ako je peć koja se koristi novija i sa većim stepenom efikasnosti, odnosno iskorišćenja goriva. Skuplja varijanta grejanja na drva je kod kupovine kvalitetnijeg ogrevnog drveta – za istu površinu, i u istim uslovima trebalo bi izdvojiti oko 62.000 dinara.

Zbog odlične cene gasa, ovaj energent takođe spada u jeftinije pa tako za grejanje tokom cele grejne sezone treba izdvojiti oko 42.000 dinara.

Grejanje na termoakumulacionu peć se navodi kao isplativo, ali samo u slučaju ako se peć dopunjava kada je jeftina električna energija. Račun za struju za celu grejnu sezonu tada ne premašuje 48.000 dinara. Međutim, svako akumuliranje peći u vreme kada je struja skuplja znači mnogo veći trošak (blizu 70.000 dinara).

Grejanje na pelet nije među isplativijim opcijama za stan ove kvadrature i iznosi oko 60.000 dinara. Kao najskuplje pokazalo se etažno grejanje na struju (128. 000 dinara), kao i grejanje na propan butan gas (127.000 dinara) i lož ulje (120.000 dinara).

Da li se isplati ugradnja etažnog grejanja?

Manji stanovi se lako mogu održavati toplim uz pomoć TA peći a da račun za struju ne bude astronomski. Međutim, ta opcija definitivno nije isplativa kada su u pitanju stanovi ili kuće veće kvadrature.

Uz adekatnu termoizolaciju, etažno grejanje na drva ili pelet dobro je rešenje kada treba zagrejati porodičnu kuću od 100 ili više kvadrata. Premda početni troškovi ulaganja u ugradnju sistema mogu biti veći, činjenica je da se na duže staze ovakva investicija isplati. Potrebno je izdvojiti dobru sumu za kotao ili etažnu peć odgovarajuće veličine i snage, a tu su i radijatori, cevi i druga prateća oprema, kao i troškovi instalacije.

Iako u samom startu ovo znači mnogo veći izdatak za domaćinstvo od kupovine termoakumulacione peći ili električnog radijatora, kada se na kraju grejne sezone sve stavi na papir, računica je jasna.

Kako odabrati odgovarajuću peć/kotao?

Ukoliko se odlučite za ugradnju etažnog grejanja u svom stanu tj. kući postoji nekoliko faktora koje morate razmotriti prilikom kupovine peći. Najpre treba odlučiti da li kupujete peć na drva i ugalj ili pak peć na pelet. Potom, izuzetno je važan stepen iskorišćenja goriva. Što je peć efikasnija, to je grejanje isplativije. Primera radi, etažne peći na drva mogu imati iskoristivost energenta oko 75%, dok peći na pelet mogu postići i efikasnost od 95%.

Posavetujte se sa stručnim licem koja snaga peći je dovoljna da zagreje vaš stan s obzirom na njegovu kvadraturu. Okvirno, peć od 15kW dovoljna je za zagrevanje prostora od 100 do 150m2. Ukoliko planirate grejanje dvospratne kuće površine oko 300 kvadrata, peć snage 30-38kW bi zadovoljila potrebe vašeg domaćinstva.

Ako planirate da etažnu peć koristite i kao štednjak, onda morate znati da se na peći na pelet ne može kuvati.

Kako da dodatno uštedite novac za grejanje?

Imate dobru i kvalitetnu peć, obezbedili ste na vreme i po povoljnoj ceni ogrevni materijal, a opet trošite mnogo i ne ogrejete se dobro preko zime? U tom slučaju morate razmisliti o dodatnim načinima da uštedite. Ovo su neki od korisnih saveta koji vam u tome mogu pomoći.

Dobra izolacija

Termoizolacija i kvalitetna stolarija su definitivno činioci od presudnog značaja kada je u pitanju postizanje maksimalne energetske efikasnosti. Izaberite kvalitetne građevinske i izolacione materijale koji će vam obezbediti dugoročnu uštedu. Prozori koji dobro dihtuju takođe će sprečiti prevelik gubitak toplotne energije.

Podešavanje optimalne temperature

Pregrejavanje prostorije može biti velika greška koja vas pritom može dosta i koštati. Tačno je da se od osobe do osobe razlikuje subjektivni osećaj toplote (hladnoće), međutim, postoje neke preporučene temperature koje vas mogu sačuvati velikih izdataka.

U dnevnom boravku i spavaćoj sobi temperatura ne mora prelaziti 20-22°C. Nešto toplije može biti u dečjoj sobi, mada se ne preporučuje temperatura viša od 22-23 stepena. Kako u kuhinji radi šporet i drugi uređaji, dovoljno je da se ova prostorija zagreva do 18 stepeni. Da biste izbegli problem buđi u kupatilu, preporučuje se da se ono zagreva od 23°C do 24°C.

Oslobađanje radijatora

Ukoliko zaklonite radijator sofom, stolom, pa čak i dugačkim teškim zavesama rizikujete da vam se povećaju troškovi grejanja. To se dešava zbog neravnomerne raspodele toplote. Bez obzira na to sa koliko prostora raspolažete, postarajte se da napravite takav raspored nameštaja koji ne ometa ravnomerno širenje toplotne energije.

Izbacivanje vazduha iz cevi

Kod etažnog grejanja je veoma važno redovno proveravati cevi, odnosno da li negde u sistemu nema zaostalog vazduha. Vazduh u cevima onemogućava ravnomerno raspoređivanje zagrejane vode u sistemu, što za rezultat ima neujednačenu temperaturu. Uz pomoć ventila na svakom radijatoru moguće je ispustiti vazduh, a ako niste sigurni da li ste obavili ovu proveru kako treba konsultujte stručnjake.

Pravilno provetravanje prostorija

Da biste pravilno i potpuno zagrejali stan važno je da ga na pravilan način provetravate. Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave jeste držanje prozora „na kip“, odnosno blago odškrinutim veći deo dana. Ne samo da ovakva ventilacija nije dobra, već dolazi do hlađenja cele prostorije i stvaranja vlage u zidovima. Efikasnije je otvoriti širom prozore na desetak minuta, jer se tako soba samo delimično hladi.

Kako doneti konačnu odluku?

Izbor vrste grejanja za domaćinstvo očigledno je više nego kompleksan zadatak. Uzmite u obzir površinu prostorija koje treba zagrejati, procenite da li vašem sistemu za grejanje treba popravka ili ćete potpuno zameniti peć i ostala grejna tela, uložite u izolaciju doma i kvalitetnu stolariju i pametno trošite energiju, pa će vas ova grejna sezona koštati manje nego prethodne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts