Kupovina nekretnina van Srbije –  gde je najpametnije ulagati?

Ulaganje u nekretnine je jedan od najpopularnijih načina diversifikacije portfolija i dugoročnog investiranja. Za mnoge investitore, traženje prave lokacije za ulaganje je ključno pitanje. Dok se većina fokusira na domaće tržište, sve više investitora okreće se ka nekretninama van granica svoje zemlje.

Ukoliko i vas zanima gde je najbolje uložiti svoj novac, nastavite da čitate.

Crna Gora – spoj hedonizma i luksuza 

Crna Gora, biser Jadrana, postaje sve popularnija destinacija za investiranje u nekretnine. Sa svojom spektakularnom prirodom, bogatom istorijom i sve većom infrastrukturnom izgradnjom, ova zemlja privlači pažnju kako domaćih tako i stranih investitora.

Kupovina nekretnine u Crnoj Gori pruža mogućnosti za raznolike vrste investicija, od stambenih objekata na obali do komercijalnih projekata u gradovima poput Podgorice i Budve.

Jedan od najatraktivnijih delova Crne Gore za kupovinu nekretnina je obalski pojas duž Jadranskog mora. Gradovi poput Budve, Kotora i Tivta privlače investitore svojim prelepim plažama, slikovitim starim gradovima i živopisnim marinama.

Kupovina stanova ili vila na obali pruža investitorima ne samo mogućnost za uživanje u mediteranskom načinu života, već i potencijal za visoke prinose od iznajmljivanja tokom letnjih meseci.

Kako je Crna Gora popularna letnja destinacija, naročito za ljude sa našeg područja, ovo je jedna vrlo lukrativna investicija.

Grčka – raj za turiste i investitore

Interesovanje za kupovinu nekretnina u Grčkoj je neosporivo veliko, a godinama unazad srpski državljani su među najbrojnijim stranim vlasnicima nekretnina u ovoj zemlji.

Od istorijskih ulica Atine do idiličnih ostrva Egejskog i Jonskog mora, Grčka nudi raznolike mogućnosti za investiranje na tržištu nekretnina. Ostrva poput Santorinija, Mikonosa i Krita privlače turiste iz celog sveta svojim prelepim plažama, belim selima i živopisnim noćnim životom i zbog toga su idealna za investiranje.

Boravišna dozvola za vlasnike nekretnina je najatraktivnija vrsta boravišne dozvole u Grčkoj, te se zato zove Zlatna viza ili zlatna boravišna dozvola. Vlasnik strane imovine dobija odmah pravo na stalni boravak prilikom kupovine nekretnine u Grčkoj za ukupan iznos od 250.000 eura. U suprotnom, U Grčkoj možete boraviti kao i svaki drugi obični turista, a to je 90 dana u 6 meseci.

Kada su u pitanju cene nekretnina, opremljenu kuću od nekih 100 kvadrata koja je izgrađena 2005. godine je moguće kupiti za otprilike 135.000 evra, što bi bilo oko 1.227 evra po kvadratu.

Porez na nekretnine je u Grčkoj isti kako za njene državljane tako i za strance, a sama visina poreza zavisi od nekoliko faktora kao što su kvadratura nekretnina, godina izgradnje objekta, i nekih dodatnih elemenata poput postojanja lifta itd.

Hrvatska – mnoštvo izazova i mogućnosti

Od mediteranskih gradova duž obale do istorijskih gradskih jezgara unutrašnjosti, Hrvatska nudi širok spektar mogućnosti za investiranje u nekretnine.

Stanovi su u Hrvatskoj skuplji nego u Srbiji, te je u proseku potrebno izdvojiti oko 130.000 evra za stan od oko 35 kvadrata na centralnoj lokaciji u Zagrebu. Tako da je potrebno razmisliti da li vam se isplati investicija u ovom periodu kada u Hrvatskoj cene neporecivo rastu.

Gradovi poput Dubrovnika, Splita i Hvara su samo neke od destinacija koje privlače turiste svojom prelepom obalom, istorijskim znamenitostima i bogatim kulturnim nasleđem, samim tim postaju privlačne i brojnim investitorima. Međutim, među najvećim brojem investitora su upravo stranci koji ne odolevaju lepoti koju Hrvatska nudi.

Kipar – neprikosnoveni potencijal i tržište

Investiranje u nekretnine na Kipru predstavlja zanimljivu priliku za investitore koji traže stabilnost, rast i mediteranski način života. Sa svojom strateškom lokacijom na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike, Kipar nudi jedinstvenu kombinaciju kulturnog bogatstva, prirodne lepote i ekonomskog potencijala.

Upravo zbog toga se očekuje da je tokom 2025. I 2026. godine poseti nešto više od 15 miliona turista.

Ostrvo se ponosi snažnim tržištem nekretnina, koje karakterišu raznovrsni objekti, uključujući vile na obali, moderne apartmane i komercijalne projekte. Štaviše, Kipar pruža povoljan pravni okvir za strane investitore, omogućavajući jednostavnu akviziciju i posedovanje nekretnina.

Sve ovo je uticalo na to da dođe do ubrzane izgradnje apartmana u koje ulažu investitori iz Evrope, a sve više i iz Adria regiona. Ono što je vrlo privlačno, jeste činjenica da se cene stanova kreću od 30.000 pa na više.

Najveću cenu imaju zgrade koje se grade u naselju Esentepe i Tatlisu, a upravo se u ovom delu Kipra kupuje najviše stanova, jer će stanovi kupljeni u blizini mora, za nekoliko godina dostići mnogo veću vrednost. Uz to će biti vrlo pogodni za izdavanje.

Raznolikost opcija koje pružaju različite lokacije širom sveta omogućava investitorima da pronađu pravu priliku koja odgovara njihovim ciljevima kada je u pitanju diversifikacija portoflija.

Svaka lokacija ima svoje jedinstvene karakteristike, rizike i potencijalne prednosti, omogućavajući investitorima da prilagode svoje investicione strategije i obezbede svoju budućnost.

Bez obzira na izbor, ključno je pažljivo istražiti tržište, konsultovati se sa stručnjacima i doneti informisane odluke koje će pomoći izgradnji bogatije budućnosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts