Ideje za uredjenje sobe za bebe

Sobe za bebe

Jedna od glavnih okupacija budućih roditelja je uredjenje sobe za bebe. Važno je da se sa tim poslom krene na vreme kako biste ispravili eventualne greške ili dodali još nešto u sobu.

Najbitnije je da budete odgovorni po pitanju odabira materijala i da nabavite što kvalitetnije i prirodne stvari kako biste bili sigurni u svoje i detetovo zdravlje. Ovo su naše ideje i predlozi za uredjenje moderne i maštovite sobe za bebu.

Zidovi i krečenje

Na vreme okrečite sobu za bebu, jer je potrebno neko vreme da bi svi mirisi iz boja isparili . Pripazite i na tapete za sobu, jer mogu sadržati neke štetne materije koje će uticati na disajne organe novorodjenčeta. Zbog toga je bitno da i ventilacija u sobi bude kvalitetna.

Potrudite se da pronadjete ekološke boje na bazi vode.

bebi soba1

Kada je reč o bojama u sobici, neka to budu što veselije i svetle bolje. Za dečake su preporučljivi plavi ili zeleni tonovi, a za devojčice roze, žuta ili blago ljubičasta.

Takođe, crteži ili motivi iz crtaća na tapetama ili zidovima su poželjni jer će to detetu odvlačiti pažnju i soba će mu biti zanimljivija.

Plafon ne mora biti beo. Koristit krep traku pa okrečite plafon sa prugicama.

Oprema i nameštaj moraju biti od prirodnih materijala

Od dečje opreme u sobici potrebna vam je kolevka, stočić za presvlačenje, ormarić za garderobu i ormarić za posteljinu, ćebad i peškire. Najbolje je da nameštaj bude bele boje i od prirodnih materijala. U obzir dolazi i nežna drvena struktura. Najlakši način dobijanja prostora za skladištenje stvari je američki plakar, u slučaju da imate na raspolaganju sovoljno prostora.

bebi soba ideje

Pažljivo birajte krevetić i važno je da ga dovoljno odmaknete od vrata, prozora i grejnog tela. Kad birate krevetić, razmišljajte o funkcionalnosti, sigurnosti i udobnosti. Možda krevetac ili kolevku možete pozajmiti i od rodjaka, dovoljno je da nabavite novi dušek.

Pre svake upotrebe dobro operite dečje stvari od tekstila i to bez omekšivača da biste izbegli alergije ili osipe, jer je bebina koža jako osetljiva.

bebi soba krečenje

Detalji i dekoracija u sobi za bebe

Ne preterujte sa plišanim igračkama kako biste bebu zaštitli od grinja i prašine. Uramljeni crteži raznih motiva mogu se postaviti iznad komode za presvlačenje. Odaberiti motiv koji vam je drag: automobil, cvet, meda, princeza… Enterijer će biti tako veseliji i življi.

Takodje, zanimljivi jastuci (birajte pamune i antialergijske) će svaku sobu učiniti udobnom i interesantnom.

bebi soba enterijer

Idealna temperatura za spavanje i kupanje bebe

Važno je da bebu previše ne utopljavajte. Podrazumeva se da bebi ne sme biti hladno, ali je ne treba ni pretopljavati zbog mogućih osipa. U sobi se potrudite da održavate temperaturu od oko 22 stepena.

Bebama ne prija suvi vazduh, pa zato na radijatoru držite uvek posudu s vodom ili kupite ovlaživač, ali bez mirisa.

Važnost osvetljenja u sobi za bebe

Bebina soba mora biti dobro osvetljena. Tokom dana sklonite zavese i koristite prirodnu svetlost, a za kupanje koristite centralnu rasvetu. Noću, dok dojite ili presvlačite bebu, koristite stonu ili lampe sa prigušenom svetlosti.

Bebinu sobu čistite i provetravajte svaki dan, ali ne dok je beba u sobi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts