Ideje za uredjenje malog predsoblja i hodnika

Uredjenje malog predsoblja i hodnika

Hodnik se nekada nepravedno zapostavi prilikom uredjenja stana. Ma koliko imao malu površinu, ipak je moguće lepo i moderno urediti ulaznu prostoriju u kući i na taj način poželeti dobrodošlicu svakom dragom gostu.

Dajemo Vam nekoliko saveta i ideje za uredjenje predsoblja:

Ako rešite da zidovi u stanu budu mirne ili svetlije boje, onda se možete poigrati sa podom hodnika , teko što ćete ga obložiti pločicama u nekoliko kompatibilnih i jarkih nijansi. Ovo rešenje će osvežiti i razigrati ulaz u dom. Kreativni šareni pod dopušta da , kada birate nameštaj za hodnik, izaberete onaj jednostavnijih linija.

hodnik uredjenje

Uredjenje uskog, malog predsoblja, može biti prava zabava. Ako imate spušteni plafon možete u njega smestiti komodu pa ćete uštedeti na prostoru. Ovakva ostava za sitnice je i dobar dekorativni element. Prostor vizuelno proširite svetlim bojama zidova, horizontalnin prugama i jarkim i pastelnim bojama nameštaja.

Sloboda u uredjenju enterijera predsoblja

Pošto je ova ulazna prostorija odeljena od ostatka stana ima niz prednosti, kada je u pitanju enterijer koji možete uredjivati nezavisno od stila koji birate za ostale prostorije. Dajte mašti na volju, obojite zidove u neke hrabrije nijanse, a i kod malog predsoblja, naći ćete dovoljno prostora bar za manju komodu i ogledala. Prostor oplemenite na primer raskošnim lusterom . Stvoriće pravu malu oazu.

hodnik ideje

Iskoristie i presovane gipsane ploče ili knauf u uređenju enterijera hodnika. Njime možete izgraditi nenosivi pregradni zid, čime ćete odvojiti mali deo za ostavu u koju neželite da iko viri.

Takodje, možete jeftino napraviti i korpusni ormar duž jednog zida, sa kliznim vratima koja sama po sebi štede prostor.

Mala kvadratura hodnika rešava se i elementima nameštaja koji su izradjeni po meri i koji prekrivaju celi zid. Takav element mora biti iskorišćen do poslednjeg centimetra i može da sadrži sve što Vam je potrebno – malu garderobu, stalažu za cipele i ogledalo, a sve u svega par kvadrata. Za maneštaj u slučaju teskog predsoblja birajte belu boju. Deluje elegantno i širi prostor. Ugradni ormar u hodniku na čija vrata ste stavili veliko ogledalo takodje štedi prostor i vizualno ga povećava. Prednost ovog načina uredjenja je jednostavnost pa detalji nisu preporučljivi.

Ako imate otvoreni hodnik u obliku kocke on neće trpeti masivne ugradne ormare. Odlučite se za efektan vintage ormar ili policu koja je dosta visoka i ima dosta fioka.

hodnik moderno

Predsoblje može da postane i biblioteka. To ćete postići pomoću polica pričvršćenih za zid i na koje ćete odlagati kolekcije omiljenog knjiga. Biblioteka vizuelno nikada nije dosadna i ima posebnu dekorativnu prednost.

Ako imate prazan ugao, smestite mali zanimljiv stočić tik uz zid kako biste oplemenili prostoriju.

Zidovi u hodniku

Tapetama ili foto tapetama možete naglasiti jedan zid, a ostale obojite u svetle nijanse. Za zidove malih predsoblja predlažu se svetle boje: bela, bež, nežno siva.

Ako na jedan zid hodnika postavite šarenu tapetu, prostor sigurno neće biti bezličan.

hodnik enterijer

Detalji

Dekorativni detalji u hodnicima su najčešće vaze sa cvećem, slike i lampe. Sifurno ćete naći bar jedan kutak na polici da stavite i najmanju vazu sa cvećem a dobićete mnogo! Ako nema mesta za veliki čiviluk, okačite rustične metalne kukice na više slobodnih pozicija. Tabure ili stolica za obuvanje mogu biti smeštena ispod natkasne.

Osvetljenje hodnika

Često hodnici nemaju prirodno osvetljenje odnosno prozore. Ako ih ipak imate, nemojte na njih stavljati teše tamne zavese sa draperima. Odlučite se za lagane i prozirne tkanine.

U svakom slučaju, ugradne svetiljke ili male plafonjere, koje ćete postaviti linijski najbolje su opcije za uske hodnike. Za malo veće hodnik mogu se montirati i lusteri.

Pod u hodniku

Podloga u hodniku mora biti laka za održavanje, pa se preporučuju pločice. Ako u hodniku imate parket, preko njega postavite tepihe koji će se lako održavati.

hodnik feng shui

Hodnik i feng shui pravila

Hodnik je za feng shui pravila jedna od važnijih prostorija. Potrebno je vaše ime bude istaknuto na pločici od mesinga na vratima malo ispod nivoa pogleda.

Ako su ulazna vrata od stakla, stavite zavese preko njih da se zaštitite od radoznalih pogleda. Ako pak vaša ulazna vrata vode direktno u kuhinju, napravite bilo kakvu vrstu paravana.

Ako imate jako hodnik dugačak, to znači da će pozitivna energija velikom brzinom ulaziti kroz vrata. U tom slučaju, nabavite kristal prečnika 30 mm i okačite ga na plafon da bi se energija prostrla po celoj prostoriji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts