Ideje za opremanje enterijera stana

Opremanje stana može biti pravo uživanje ali i poseban stres, ako nemate dovoljno prostora da u stan stavite sve što ste zamislili, ili pak ako nemate dovoljno para da priuštite neki luksuzni nameštaj koji ste merkali u salonima.

Enterijer stana prvenstveno treba da oslikava Vašu ličnost i ukus, ne morate obavezno pratiti aktuelne trendove i ono što je trenutno moderno. Važno je da se u svom domu osećate opušteno u atmosferi koju ste kreirali. Ovo su neki saveti , trikovi i ideje koje Vam mogu pomoći u ovom i te kako složenom poslu.

Uredjenje jednosobnog stana

Uredjenje manjeg stana zna biti stresno, ali uz malo volje i veštine uklapanja kao i uz trikove koji vizuelno šire prostor, može se mnogo postići. Stan male kvadrature traži dobru pripremu i planiranje.

nameštaj stana

Nameštaj treba da bude ugradni, napravljen po meri, kreveti na sprat ili zidni na rasklapanje jer Vam je naravno važan svaki santimetar prostora.

Svetlost i boje

Kod manjih stanova od velike važnosti su boje. Svetle boje za bojenje zidova, i mnogo prirodnog svetla daće prijatan osećaj i udobnost. Ako nemate dovoljno prozora, obavezno stan krečite u svetle boje (krem, nežno plava ili roze) ili u belo, i obezbedite kvalitetnu rasvetu. Na prozore stavite prozračne svetle zavese, a na bar jedan zid ogledalo.

Mali prostor treba da bude uredjen stvarima od materijala koji reflektuju svetlost: metal, staklo, uglačane površie… Pravilo je da više svetlosti znači vizuelno više prostora.

enterijer stana

Iako su tople boje preporučljive za male sobe, hladne boje bolje pristaju tesnom prostoru jer daju osećaj lakoće, odnosno širine.

Ako u svakom slučaju volite tamnu boju zidova, ofarbajte najmanji zid u sobi tamnijom nijansom i postavite na taj zid nekoliko lampica kako bi mu svetlost dala sjaj.

Nameštaj

Ako nema mesta za trpezariju, i ako Vam je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom što je često kod jednosobnih stanova, iskoristitie šank kao paravan izmedju ova dva odeljka, a pult Vam može koristiti kako kao prostor za ručavanje tako i kao bar.

U spavaćoj sobi stavite bračni krevet, ormar i police. Ako u sobi boravite s decom, stavite krevet na sprat za njih, a za vas zidni rasklapajući krevet.

Pažljivo birajte nameštaj. Sto i stolice treba da budu jednostavnijih linija i od metalnih delova, bez suvišnih dodataka kao što su navlake.

opremanje stana enterijer

Uredjenje kuhinje

Mala kuhinja treba da bude funkcionalna, organizujte je tako da izgleda veća i da uživate u njoj, tako što ćete od nameštaja staviti samo neophodno. Izbegnite prenatrpanost. Viseći delovi kuhinje mogu da sežu sve do plafona, a najbolje je nabaviti nameštaj po meri.

U svakoj prostoriji najbolje je da birate što više detalja u beloj boji. Trik za to da prostor učinite prividno većim je da vratanca na ormarićima zamenite staklenim vratima. Tako ćete dobiti dubinu prostora. Izbacite sve aparate koje ne upotrebljavate i dobićete dovoljno mesta za pripremu hrane i kuvanje.

Reflektirajuće površine kao što je mermerna radna ploča, takođe će ostaviti utisak većeg prostora.

opremanje stana

Rasveta je ključna za male prostore. U kuhinji možete i da ne stavite zavese, kako bi svetlo lakše ušlo u kuhinju.

Ako je vaša kuhinja zidom odvojena u odnosu na dnevni boravak, spojite je sa drugim prostorijama tako što ćete na primer srušiti pola postojećeg zida. Povezivanje prostorija vizuelno uvećava kvadraturu.

Pažljivo birajte tip poda. Parket u beloj boji i svetle pločice u kuhinji i kupatilu su poželjan izbor. Izbegavajte tamne podove.

Uredjenje dvosobnog stana

Već je dosta lakše kada imate stan sa dve sobe. Mogućnosti su velike a mi Vam dajemo jedan predlog za uredjenje spavaće sobe.

Uredite spavaću sobu sa tropskim motivima – vrlo moderno rešenje. Ovako uredjene sobe smiruju i vode nas u daleke opuštene predele.

Da biste postigli ovaj efekat, najpre izaberite boje koje su zapravo nijanse peska i mora. Sporadični detalji u jarkim bojama su takodje poželjni. Koristitie bambus za nameštaj, zidove ili čak za tapete.

Kada je reč o rešenjima kada je u pitanju dnevna soba, ove sezone moderne su nijanse toplo smedje sive boje, metalno plave, jabuka zelene ali i koralnoružičaste boje, koja, po rečima stručnjaka, budi osećaj dobrog raspoloženja.

Ova boja je mešavina crvene, narandžaste i roze i odlično je rešenje za sve prostorije u kući , bez obzira na to da li u ovoj boji krečite zidove ili birate nameštaj u koralno ružičastoj boji.

Najbolje je slagati je sa belom, krem, zelenom i tirkiznom bojom. Ako nemate vremena za kompletno uredjenje stana, dovoljno je da u ovoj boji materijala, presvučete trosed, dvosed, fotelju…

Ne preterujte, pa koralnu boju smirite zelenim i tirkiznim jastučićima, zavesama ili tepisima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts