Šolje za kafu – uživajte u prvom jutarnjem napitku!

Kafa je napitak kojim najčešće počinjemo dan. Za one kojima je ispijanje kafe poseban ritual, od velike je važnosti šolja iz koje je piju, nevezano za to da li kafu piju sami ili u društvu, kod kuće ili na poslu.

Upravo zbog toga, industrijski dizajneri posudja, stalno se trude da osmisle nešto novo, da šolje za kafu, budu kreativne, zanimljive, interesantne i koje će svojim oblikom imati funkcionalnost ali i nesvakidašnji dizajn.

solje za nes kafu

Kafa je kao piće popularna na mnogim kontinentima i u mnogim zemljama, gde se sprema na mnogo različitih načina.

Na našim prostorima, najviše se spravljaju takozvana turska kafa, espreso i nes kafa. Malo redje se pije fiter kafa. Iako se u mnogim lokalima može nabaviti kafa za poneti u plastičnim čašama, za one koji vole ritualno ispijanje ovog napitka ,to ne dolazi u obzir jer ne mogu zamisliti kafu bez porcelanske ili keramičke šolje. Nije retkost da imaju posebnu i omiljenu šolju za nes kafu, za crnu kafu i da u kafićima traže posebnu vrstu kafe jer svaki proizvodjač uglavnom ima sopstvenu liniju šoljica za espreso kafu kao što je na primer lavazza.

šolje za crnu kafu

Stilovi

Kao i nameštaj tako i posudje, pa i šoljice za kafu mogu biti izradjene u različitim stilovima. Ako volite retro stil ili etno, za tursku kafu će vrlo dobro doći starovremski modeli vrlo malih šoljica sa metalnim ramom ili „fildžani“ koji po pravilu nemaju dršku. Šolje za tursku kafu su po pravilu manjih dimenzija i obavezna je tacna koja služi za serviranje ratluka ili kocke šećera.

Moderni dizajn sve više se okreće predimenzioniranim šoljama sa zanimljivim motivima. Šolje za espreso kafu su po pravilu debljih zidova i u dve osnovne veličine u zavisnosti od toga da li se služi kraći ili produženi espreso.

barok šolje

Ako volite barok, birajte arkopal šoljice sa reljefnim pozlaćenim ivicama i autentičnim šarama.

„Delimano“ linija posudja u svojoj ponudi ima kvalitetne šoljice za kafu od porcelana koje možete pazariti online.

Metalac posudje je proizvodjač sa dugom tradicijom u našoj zemlji. Šoljice su od porcelana modernog ili klasičnog dizajna a u ponudi je oko 40 različitih kompleta sa po 6 šoljica sa tacnama.

Šolje za kafu mogu biti vrlo interesantan poklon za voljenu osobu. Sigurno će se obradovati ako im darujete set šolja za kafu za dvoje sa romantičnim motivima.

Šolje sa natpisom i fotografijama

Nekima je najlepše da šolja iz koje piju i gustiraju kafu bude unikat ili da im svakog jutra pošalje neku okrepljujuću poruku. Zato su u poslednje vreme posebno popularne šolje sa štampom po porudžbini ili sa fotografijama. Šolja sa slikom je takodje i idealan poklon. Jednostavno, javite se radionici koja se bavi štampom po keramici ili porcelanu i za nekoliko dana dobićete jedinstvenu šolju. Možete sve uraditi putem interneta. Pošaljete fotografiju ili željeni motiv u elektronskom formatu a platite pouzećem.

solje sa natpisom ili fotografijom

Samomešajuće šolje – originalni poklon za kampere

Ako volite originalnost, ili udobnost u boravku u prirodi, nabavite takozvane samomešajuće šolje. Potrebno je samo da sipate nes kafu ili kapućino, dodate vodu, pritisnite dugme i dobijate gotov napitak za oko 10 sekundi. Ovakve šolje mogu se naći na internet prodavnicama i koštaju oko 950 dinara. Zapremina im je 350 ml, imaju poklopac koji održava temperaturu kafe, radi na baterije a uradjene su od nerdjajućeg čelika i plastike. Ne smeju se prati u mašini za sudove.

soljice za kafu

Kako oprati šoljice za kafu

Najčešći problem pri pranju šoljica za kafu je dobro poznati kamenac. Iako su Vaše šoljice stare – vi ih obožavate i želite da skinete te tvrdokorne naslage kako biste uživali u kafi iz omiljenih šolja. Evo par recepata naših baka:

Napravite smesu od dve kašičice sode bikarbone i malo vode.Trljajte šoljice ovom smesom koristeći četkicu za zube.

Probajte i sa mešavinom od 3 kašike sirćeta, isto toliko tople vode i kašičice soli. Umočite sunđer u ovu smesu i dobro očistite šoljice.

Ako ne volite miris sirćeta, u ovu mešavinu dodajte par kapi etarskog ulja limuna, pomorandže ili eukaliptusa.

Šoljice možete da ostavite da odstoje u toploj vodi u kojoj ste rastopili prirodni sapun. Nakon toga ih uobičajeno operite.

Ako šoljice isključivo perete u mašini za posudje, sprečite stvaranje kamenca tako što ćete na svakih 15 pranja dezinfikovati unutrašnjost mašine. Učinite to tako što ćete praznu mašinu uključiti da radi a u pregradu za deterdžent stavite čašu sirćeta ili kesicu sode bikarbone.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts