Ideje za uredjenje potkrovlja

Uredjenje potkrovlja može biti prava avantura i uživanje. Neobični spušteni plafoni sa drvenim gredama i zidovi pod kosinom sa krovnim prozorima pružaju bezbroj kreativnih mogućnosti.

Jedno je sigurno, nakon uredjenja potkrovlja, garantovano nećete dobiti tipičan monotoni stambeni prostor ni enterijer. Pokažite važu individualnost i maštovitost uredjenjem potkrovlja.

Svakako da je uredjenje potkrovlja kuće jednostavnija stvar jer nećete morati da tražite dozvole od skupštine stanara za eventualne drastičnije promene, ako je Vaš stan u potkrovlju zgrade. Ipak, i dalje imate mnogo mogućnosti na raspolaganju, bez da menjate konstrukciju krova ili želite da probijete dodatni krovni prozor.

Ne dajte da Vam to što ste upućeni u život u potkrovlju stvara odbojnost. Potkrovlje, sa kosinama pod različitim uglovima i različite visine, kao i svaki drugi životni prostor ima svoje mane ali i prednosti. Jedna od prednosti je što su potkrovlja mahom unikatna i znatno se razlikuju po rasporedu prostorija u odnosu na sve druge stanove u zgradi pa ćete tako moći da uživate u različitosti.

uredjenje potkrovlja

Važnost visine zidova

Kada birate svoj stambeni prostor u potkrovlju, imajte na umu da prostori niži od 100 centimetara nisu pogodni za bilo koju prostoriju osim za ostavu.

Planirajte da delovi prostora koji nisu niži od 170 cm iskoristite za postavljanje kreveta, garnitura za sedelje ili neke elemente kuhinje, ali da ovi delovi potkrovlja nisu pogodni za hodnik.

Funkcija tipa krovne konstrukcije

Stanje krovne konstrukcije, vrsta toplotne i zvučne izolacije je jako važan činilac na koji treba obratiti pažnju, posebno imajući u vidu efikasnost grejanja i račune za struju.

Kakvo god potkrovlje bilo, znajte da će stanu u potkrovlju uvek leti biti nešto topliji, a tokom zime nešto hladniji u odnosu na klasične stanove. Zbog toga se preporučuje da na vreme nabavite klima uredjaj.

Krovni prozori

Preporučuje se ugradnja krovnih prozora sa električnim pokretanjem i sa senzorima, koji će omogućiti njihovo otvaranje i zatvaranje na teže dostupnim mestima.

Ipak, poželjno je da Vaše potkrovlje ima bar jedan zidni prozor, jer pogled isključivo u nebo može postati monoton.

Senzori na ovim programima omogućavaju detektovanje kiše i padavina, pa će se , iako niste kod kuće, automatski sami zatvoriti .

kosine u potkrovlju

Dnevni boravak u potkrovlju

Ako ste se odlučili za zidove od lamperije, sa nežnom bojom drveta, ili pak mekoj beloj boji, izaberite nameštaj malo jačih boja kako biste razveselili prostor.

Plakari treba da budu izradjeni po meri i da iskoriste svaki ugao u potkrovlju. Takodje će vizuelno uokviriti prostor. Dobro rešenje za uredjenje malog potkrovlja su zidne police.

Spušteni plafoni u potkrovlju

potkrovlje spušteni plafoni

Velike kosine ili visok krov, možete ublažiti i sa gipsom, odnosno ugradnom spuštenog plafona od knauf ploča. Ovo je dobro rešenje ako ne želite da drvene grede budu vildljive, a uštedećete i na grejanju. U konstrukciju spuštenog plafona možete ugraditi i halogene svetiljke ako u potkrovlju imate manje prirodnog svetla.

Spušteni plafoni nisu dobro rešenje za uredjenje niskog potkrovlja jer će dodatno skučiti prostor. Nisko potkrovljeje najbolje vizuelno učiniti višim tako što ćete zidove ukrasiti tapetama sa vertikalnim prugama. Ako postavljate lamperiju, takodje se potrudite da daščice budu postavljene vertikalno.

Pogledajte predloge za uredjenje potkrovlja u slikama:

potkrovlje slike predlozi

potkrovlje dnevni boravak

potkrovlje sa gipsom

potkrovlje sa gredama

potkrovlje enterijer

potkrovlje slike

potkrovlje ideje

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts