Zanimljive ideje za sredjivanje enterijera kuće u etno stilu

Sredjivanje kuće u etno stilu

Etno stil podrazumeva intenzivnu ornamentiku, što više prirodnih materijala prvenstveno za specifično obradjeni nameštaj, živopisne detalje…

Osim uredjenja kuće i enterijera kompletno u ovom stilu, interesantno je i kombinovanje etno stila sa modernim, savremenim načinom uredjenja.

Poslednjih godina , ovaj stil sve više privlači pažnju dizajnera. Ako rešite da ovako uredite enterijer, sigurno je da će Vaš dom dobiti upečatljivu osobenost.

etno stil kuće

Detalji

Da bi ste omogućili unikatnost prostora, i zanimljive etno dekoracije, razmišljajte na vreme. Ako češće putujete, donesite egzotične detalje i suvenire sa tradicionalnom tematikom. Tako će Vaš prostor odisati i uspomenama i istorijom.

Pronadjite ćilime, grnčariju, slike naivnih slikara, predmete od kovanog gvoždja, prostirke sa vezom, i sve što podrazumeva ručni rad. Pametnim kombinovanjem, planski ove detalje uklopite sa savremenim stilom življenja.

Nameštaj

Izaberite nameštaj od punog drveta sa rezbarijom ili onaj od kovanog gvoždja. Prostor upotpunite tabureima sa etno motivima. U obzir dolazi i nameštaj presvučen kožom. Ambijent će upotpuniti kamin od kamena.

Unesite u kuhinju duh rustičnosti , ćilim je obavezan kao i na primer heklane zavese, i šustikle sa vezom. Ručni rad i kada je reč o dekoraciji ali o nameštaju, je ključni element svakog etno-ambijenta.

dekoracija etno kuće

Različiti etno stilovi

Svako podneblje i svaki narod ima svoja tradicionalna obeležja. Naravno pored etno motiva naroda sa naših prostora, možete se odlučiti za stil koji preovladava u indijanskoj kulturi, indijskoj kulturi, tradiciji latinskih naroda, ili romskog naroda. Dizajneri su tako za ideje o uredjenju prostora, dobijali inspiraciju putovanjima i istraživanjima navika življenja različitih naroda.

Latinski stil, naroda Meksika i Brazila pretpostavlja detalje kao što su kožni ili krzneni tepisi. Indijanski stil je specifičan po detaljima kao što su stoličice od izrezbarenog drveta, tkane prostirke…

sredjivanje kuće ideje

Pravila kombinovanja

Olakšavajuća stvar, ako želite da sredjivanje kuće obavite u etno stilu – je što nema pravila pri organizovanju prostora.

Različite kulture, i njihov autentični stil, možete uklapati u jednu celinu na primer zajedno sa minimalističkim modernim stilom. Sigurno će se uklopiti i obezbediti dopadljivost.

Iako multikulturalni stil daje šarm i posebnu toplinu domu, važno je ne pretrpavati prostor, jer svaki detalj treba da ima dovoljno prostora kako bi pokazao svoju autentičnost.

sredjivanje kuće enterijer

Boje

Boje koje preovladavaju kada je u pitanju unutrašnje uredjenje doma u etno stilu, su sve nijanse smeđe, crvene i narandžaste, a tu su i plava, ljubičasta, zlatna.

Boje koje daju prirodni materijali od kojih je napravljen nameštaj ili kojima su obloženi zidovi, kao što su bakar, gvoždje, drvo, kamen i cigla savršeno će se uklopiti sa etno detaljima.

Sobno cveće u grnčariji ili zemljanim posudama, pružiće prostoru dodatno osveženje.

Inspiracija

Uredjenje doma u etno stilu podrazumeva što više vašeg ličnog rada i zalaganja, zahteva vreme i kreativnost, skuplje materijale i majstore na koje se možete osloniti, kako biste obezbedili toplu, opuštajuću i prirodnu atmosferu.

Ako želite inspiraciju, otputujte na primer u neko šumadijsko selo, ili pak do Vojvodine i neke od tamošnjih brojnih otvorenih etno kuća koje su otvorene za obilazak. Sigurno će Vam se dopasti nešto iz tradicije uredjenja doma Slovaka, Čeha, Rusina ili Madjara.

Eksterijer

Posebna priča je sredjivanje fasada i dvorišta u etno stilu. Velike kuće i kuće na sprat, jednostavnog eksterijera, delovaće manje hladno ako ih okružite divnom baštom sa etno detaljima poput starih drvenih kolica sa cvećem ili šarenih keramičkih lonaca za cveće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts