Ideje za pravljenje kućice za pse

Ukoliko želite da obezbedite svom kućnom ljubimcu adekvatno sklonište, najbolje je da se odlučite za “ uradi sam “ kućice za pse, jer ćete se sigurno i vi bolje osećati ako učinite nešto za njega. Uz to, sigurno ćete uštedeti novac, a naročito ukoliko već imate dasaka, lajsni, stiropora, sandolina…

Saveti za pravljenje kućice za pse

Često se može pročitati ili čuti pitanje kako napraviti kućice za pse ? Da li je to mnogo komplikovano ? Srećom, možemo da vas obradujemo, jer to uopšte nije teško uraditi, ukoliko imate barem malo volje i strpljenja.

Ono što predstavlja posebno olakšavajuću okolnost kod izrade kućice za pse u “ uradi sam “ varijanti, jeste što je možete praviti od bilo kog materijala. Međutim, postoje neke smernice koje bi valjalo da se ispoštuju, kako bi vaš ljubimac zaista uživao u svom novom domu.

drvena kucica

To podrazumeva na prvom mestu da je najbolje da kućice za pse budu od drveta, te da svakako drvene daske ne lepite nekim lepkom koji ima jak miris, jer se može lako dogoditi da vaš ljubimac ne uđe u svoj novi dom, jer mu smeta miris. Zato je najbolje zakucavati drvene daske ekserima. Ne zaboravite da je konstrukcija kućice za pse vrlo važna, jer će od nje umnogome zavisiti i šta će vam biti potrebno od materijala. Ukoliko smatrate da niste vešti da napravite kućice za pse sa kosim krovom, možete jednostavno napraviti ravan krov.

Ne zaboravite da je vrlo bitno da kućice za pse budu sa izolacijom, a ako je moguće i sa grejanjem, posebno ukoliko pravite kućicu za malog psa, koji je i osetljiviji. Najčešće se za izolaciju koristi stiropor, koji se stavlja sa unutrašnje strane kućice. Ali, kako vaš ljubimac ne bi, eventualno izgrizao stiropor, ne zaboravite da ga obložite nečim.

Vrata kućice za pse, u varijanti “ uradi sam “ je najpreporučljivije staviti u jedan kraj, a nikako u sredinu kao što je to slučaj kod gotovih kućica.

Kada pravite kućice za pse imajte na umu da je njena svrha da se vaš ljubimac oseća u njoj zaštićeno. A da biste to postigli neophodno je otvor bude što manji, kako bi vetar što manje smetao vašem psu, te da ima stepenik, kako bi lakše ušao u svoju kućicu. Ali, opet je i ovde potreban oprez, jer otvor ne sme da bude ni previše mali. Obično se otvor stavlja na duži deo kućice, ali sve zavisi od konstrukcije i dimenzija kućice.

Dimenzije kućice za pse su jako važne i one se usklađuju sa veličinom vašeg ljubimca. Kućica bi trebalo da bude ni prevelika ni premala. Tako, na primer za manje pse kućica je svakako manja nego recimo za rase : labrador, rotvajler ili nemački ovčar, kada se preporučuje da dimenzije kućice za pse budu 125 x 80 cm. No, obratite posebnu pažnju, bez obzira što su manji psi u pitanju da kućice za pse za njih nikako ne smeju biti veličine manje od 60 x 40 cm.

Kućice za pse – uradi sam

Ukoliko ste ispoštovali sve što je navedeno u odeljku „saveti za pravljenje kućice za psa“, verujem da ste shvatili da ih je najbolje praviti od drveta, te da je svakako dobro da budu sa grejanjem, ako je moguće i sa izolacijom. Naravno, možete koristiti i druge materijale da biste obezbedili sklonište vašem ljubimcu. Takođe, ne zaboravite na dimenzije kućice, koje ćete svakako uneti u nacrt. A nacrt za izradu kućice za pse, može da izgleda i ovako :

kucice za pse

Važno je da na njemu budu unete sve dimenzije, kako biste znali i koji materijal i u kojoj količini vam je potreban za izradu.

Evo nekih ideja kako bi trebalo da izgleda kućica za pse u “ uradi sam „, a tu su i gotove, kupovne varijante kućica :

kucica za malog psa

kucica od drveta

izrada kucice

kucica velicina

Ideje za kućice sa terasom

Ukoliko želite da kućice za vaše ljubimce budu potpuno originalne i nesvakidašnje, možete napraviti kućice za pse sa terasom.

Naravno, za pravljenje ovakvih kućica će vam biti potrebno mnogo više mašte, truda i vremena, ali i materijala. Ovde je vrlo važno da konstrukcija kućice bude jaka, a dimenzije same kućice zavisi najpre od veličine vašeg ljubimca.

Naravno, kao i za obične “ uradi sam “ kućice za pse, tako i za ove sa terasom važi da je najbolje da budu sa izolacijom, a idealno je ako mogu da budu i sa grejanjem.

Evo kakve sve kućice za pse sa terasom je moguće napraviti uz malo umeća, volje i naravno finansijskih sredstava :

kucica sa terasom

lezaljka za psa

kucica za velikog psa

kucica mali pas

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts