Belo pranje? Pokušajte da ovaj problem rešite prirodnim lekovima

Vagina je organ koji je konstantno vlažan, pa je kod žena, prirodna pojava belog  sekreta koji proizvode razne žlezde i pore vaginalnih ćelija. Normalno je da žena ima sekret koji je bez mirisa i bez svraba ili peckanja. Količina belog pranje varira u različitim periodima menstrualnog ciklusa, pa će se tako belo pranje razlikovati onda kada su plodni dani, sredinom ciklusa, dok traje ovulacija, u odnosu na druge dane ili na primer pred menstruaciju.

Količina belog pranja u zavisnosti je i od psihičkog stanja žene. One koje su nervozne, izložene stresu i konstantnom umoru, imaće obično veću količinu belog pranja. Ovakva vrsta belih pranja se zovu psihološka bela pranja.

belo pranje

Dok beli sekret kod svake treće žene sadrži Trichomonas vaginalis koji nije uvek aktivan i može da opstaje u vagini, ne izazivajući  problem, u slučaju promene okolnosti, trichomonas vaginalis se aktivira pa kao rezultat nastaje genitalna infekcija.

Šta odlikuje infekciju

Vagina obino pocrveni a sekret  dobija čudan miris. Stanje prati peckanje i svrab. Osim što dobija neprijatan miris, sekret može biti penasto bele boje, zeleno-žut, prati ga pečenje, nekad i prilikom mokrenja. Znaci infekcije su takodje zelenkasta boja sekreta i seks, odnosno polni odnosi koji postaju bolni ili neprijatni.

Infekcija  se naješće prenosi seksualnim kontaktom, ali se može preneti  rukama, dodirivanjem nehigijenskih kvaka na vratima toaleta, u bazenima…

Uzroci pojačanog belog pranja

Osim infekcija ili psiholoških razloga, uzroci pojačanog lučenja belog pranja mogu biti druge prirode. Tako na primer, antibiotici mogu uzrokuvati razne ginekološke problem ako se primenjuju oralno kao deo neke terapije. U tom slučaju, konsultujte lekara kako da sprečite ovu neprijatnost. Obično se preporučuje konzumiranje što vise jogurta tokom upotrebe antibiotika. Može se piti i probiotik. Ako se već desi, pomoći će vaginalete koje će vam preporučiti ginekolog.

Belo pranje i trudnoća

Jače belo pranje vrlo je često u drugom stanju, pa ga mnogi koriste kao znak trudnoće. Lečenje isključivo propisuje lekar koji prati trudnoću, naročito ako je belo pranje jače u devetom mesecu, pred sam porodjaj ili u ranoj trudnoći, morate biti obazrivi.

U trudnoći je neophodno  održavati redovnu higijenu  spoljnih polnih organa redovnim pranjem, nošenjem pamučnog rublja, presvlačenjem. Za pranje  nemojte  koristiti jako toplu vodu i jake sapune. Dovoljna je mlaka voda i što blaži sapun.

Ako je sekret jako obilan, gust, zelenkast, crvenkast ili jako neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru. Pojačano izlučivanje sekreta, ne samo da može uzrokovati problema na porođaju i babinjama, već se infekcija može preneti na bebu putem prolaska kroz porodjajni kanal.

Lečenje vaginaletama

Vrlo je bitno da se od infekcije istovremeno leči i muški partner! Tretman podrazumeva dve vrste lekova koje propisuje  ginekolog.

Belo pranje – lečenje biljem

Probajte prirodno lečenje belog pranja. Belo pranje  možete pokušati da izlečite čajem od lista bršljana i hrastove kore. Čaj pripremajte tako što ćete  po tri kašike lista bršljana i hrastove kore, i po jednu kašiku rastavića i lista breze,  sa dve kašike kamilice kuvati pet minuta u  litru vode.

Dobijeni čaj pijte dva puta dnevno po jednu manju šolju. Istim čajem možete ispirati inficirano područje.

Neven i maslinovo ulje

U teglu od jednog kilokrama stavite cvetove nevena – što više. Dolijte kvalitetno maslinovo ulje do vrha, kako biste potpuno potopili cvetove. Ostavite da odstoji 2 do 3 dana na toplom i sunčanom mestu. Ako nemate cvetove nevena, možete upotrebiti kantarionove cvetove.

Ovaj prirodni preparat nanosite na inficirano područje pre spavanja.

Probajte sledeći recept – Svinjsku mast isperite u deset voda, pa tu mast svako veče namažite na pamučnu krpu i stavite kao uložak. Ponovite tretman 10 puta između dva menstrualna ciklusa.

Iako alternativna medicina nudi dosta predloga i rešenja protiv belog pranja, u svakom slučaju je neophodno potražiti pomoć ili savet lekara u borbi protiv vaginalnih infekcija.

Možete pokušati i sa čajem od bele divlje dateline, odnosno od njenih sušenih cvetova. Čaj napravite na uobičajen način – na jednu kašiicu čaja, ide dva dl kipuće vode, pa ga pijte dva puta na dan.

Čajne mešavine

-List ruzmarina, šipak, orahovo lišce, vodena metvica i preslica treba da budu zastupljeni u jednakim delovima koje ste  dobro  pomešali. Od ove mešavine uzmite jednu kašiku pa je  prelijte  sa 2-3 decilitra ključale vode. Ostavite poklopljeno da odstoji oko 15 minuta. Ovaj čaj treba da se pije tri puta dnevno pre ili posle jela po jednu šoljicu. Terapija traje do potpunog ozdravljenja.

-Napravite mešavinu steže sa kamilicom i matičnjakom. Jednu malu kašiku ove mešavine poparite sa 250 ml  kipuće vode, zasladite medom i pijte u gutljajima dve do tri šoljice čaja na dan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts