Skidanje temperature prirodnim putem

Skidanje visoke temperature

Temperatura je normalna reakcija organizma i znak je da se telo, aktivirajući imuni sistem, bori sa infekcijom.

Pored lekova, paracetamola, brufena, andola i sličnih, skidanje temperature možete probati da uradite i na prirodan način.  Neki od prirodnih preparata koje preporučuje alternativna medicina,  pomažu tako što podstiču preznojavanje i tako oslobadjaju telo toksina.

skidanje temperature1

Skidanje temperature bez lekova

Najpre obezbedite unos dosta tečnosti jer kada je pod visokom temperaturom, telo gubi mnogo tečnosti, vitamine i minerale. Zato treba piti što više vode, čajeva, tople napitke, jesti dosta svežeg voća…

Ako im je sezona, napravite topao sok od malina. Skuvajte sveže maline u malo vode i pijte dok je toplo ujutru i naveče.

Napravite sledeću mešavinu čajeva: Po 20g cvetova kamilice, majčine dušice i cvetova lipe koji izazivaju znojenje. Šoljom ključale vode prelijte kašiku ove mešavinu, neka  odstoji desetak minuta  pa procedite. Ovaj čaj treba piti nekoliko puta na dan.

Protiv temperature vinskim sirćetom, belim lukom, limunom…

Kada su u pitanju narodni lekovi, posebno mesto ima sirće. Tretman oblogama od sirćeta(vinskog ili jabukovog), blagotvoran je u slučaju visoke temperature. Možete probati i sirćetnu vodu: Natopite sunđer razblaženim sirćetom, istrljajte telo istuširajte se toplom vodom (ne vrelom), pa se uvijte u zagrejan peškir i lezite.

Majčina dušica u kombinaciji sa limunom takodje može da pomogne. Prelijte 20 grama majčine dušice i 30 grama naseckanog limuna sa litrom provrele vode. Kada se prohladi, procedite i pijte ovaj napitak 3 puta na dan.

Beli luk je stari i dobro poznati prirodni antibiotik. Ako osećate groznicu, što pre zgnječite neki čen belog luka i dodajte ga supi, čorbi ili salati.

Skidanje temperature tuširanjem

Istuširajte se mlakom vodom (ne hladnom vodom). To može da snizi temperaturu za stepen – dva. Ledena voda je sredstvo krajnje nužde i to samo kod ekstremno visokih temperatura i teških slučajeva.

Kupka u mlakoj vodi takodje je delotvorna.

Skidanje temperature rendanim krompirom

Izrendajte krompir. Nije potrebno da ga ljuštite nego ga  samo dobro operite. Napravite obloge, stavite na tabane i obujte čarape. Obloge od rendanog krompira treba držati dok se ne osuše a onda, ako je potrebno, ponoviti postupak.

skidanje temperature2

Obloge koje ćete staviti u čarape, poput onih od rendanog krompira, prave se i od kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta, u vidu guste mešavine. Možete probati i sa jajima – na stopala se nanese umućeni belanac u vidu obloga i čeka se da se osuši.

Šargarepa, badem i djumbir kao prirodni skidači temperature

Napravite potpuno prirodan sok cedeći šargarepu. Popijte ga bez ikakvih dodataka. Probajte i sa toplim kakaoom. Može Vam pomoći i badem koji sadrži salicin – materiju koja snižava temperaturu.

Napravite čaj od djumbira i dodajte mu sok od limuna. Ovaj čaj će ubrzati preznojavanje a pomaže i kod bakterijskih infekcija grla.

Skidanje temperature alkoholom

Mlake obloge od alkohola mogu sniziti temperaturu. Takodje, temperatura se može skidati i masiranjem tela komovom rakijom ili nekom drugom rakijom.

Protiv visoke temperature maslinovim uljem i svinjskom masti

Sipajte u mast malo vode i jako mutite višljuškom. Ponovite devet puta, odnosno dok mast od prirodno žućkaste boje ne postane potpuno bela i penasta.

Na 100 grama ovako dobijene oprane masti, dodajte 5 čenova iseckanog belog luka i dobro promešajte.

Ovim prirodnim preparatom treba izmasirati celo telo.

Ako je visoka temperatura praćena kašljem, propržite malo kamilice na maslinovom ulju, umotajte u gazu i stavite na grudi u vidu obloga.

Dodatni saveti

  • Temperaturu ćete najpreciznije meriti pre jela kada vam je stomak prazan,
  • Najbolje je da ne jedete čvrstu hranu ako ste pod visokom temperaturom,
  • Ne prisiljavajte dete da jede dosta jake hrane ako ima visoku temperaturu.  Najbolje tople lagane čorbe od povrća ili voda u kojoj se kuvalo povrće,  kašice od pirinča, čajevi…
  • Vodite računa da ne dehidrirate naročito ako visoku temperaturu prate povraćanje i proliv.
  • Ne utpoljavajte se previše i nosite laganu garderobu kada imate temperaturu.
  • Često provetravajte prostorije u kojoj boravi osoba sa povišenom temperaturom.
  • Vrlo visoka temperaturamože biti vrlo opasna, pa je u tom slučaju obavezna pomoć lekara.

Napomena: Tretmani protiv visoke temperature se razlikuju kod dece, beba i odraslih. Obavezno se konsultujte sa lekarom  u bilo kom slučaju a posebno kada su pitanju deca jer na primer,  za decu manjeg uzrasta, se ne preporučuju andol, aspirin kao ni preznojavanje. Verovatno će Vam kod uporene temperature peedijatar propisati Brufen .Takodje, mnogi pedijatri smatraju da temperaturu ispod 38, 5 ne treba skidati odmah, već pustiti organizam da se sam izbori.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts