Moderne dnevne sobe

Moderne dnevne sobe ne podrazumevaju isključivo jedan stil uredjenja enterijera. Tako će kao moderne, biti okarakterisane minimalistički uredjene sobe, retro dnevne sobe, sobe uredjene u rustičnom stilu ali i one sa namerno izabranim “kith” elementima.

Koji elementi pri uredjenju su neophodni da bi Vaš životni prostor bio moderan?

Pogledajte neke predloge i ideje:

Tapete, stikeri, reljefne ploče

Učinite Vaš dnevni boravak modernim, prateći trendove za dekoraciju zidova. Stikeri su najbže i najlakše rešenje. Osvežiće svaki prostor i dati mu još jednu dimenziju.

dnevna soba4

Dnevni boravak sa tapetama, opet se vraća u modu, samo što su ovog puta, napoželjniji fototapeti. Dozajneri ne miruju, pa je u zaista ogromnoj ponudi tapeta, sigurno da ćete naći ono što odgovara enterijeru Vaše dnevne sobe.

dnevna soba tapete

Zidove dnevne sobe, možete učiniti još lepšim upotrebom veštačkog kamena, ili dekorativnih reljefnih ploča koje se lako lepe na zidove. Preporuka: Ovaj način dekoracije zidova koristite samo za jedan zid u dnevnom boravku ili čak samo za jedan deo zida.

dnevna soba3

Boje u dnevnom boravku

Ove sezone, medju najmodernijim bojama za enterijer dnevne sobe su boja zelene jabuke, topla sivo-smedja, tamna lavanda boja i naravo – neprikosnovena bela.

dnevna soba ogledalo

Osnovno pravilo za kombinovanje boja glasi: 60 % za dominirajuće boje, 30 % za sekundarne boje i 10 % za akcentske boje koje se odnose na detalje ili na primer jastučiće, prostirke, zavese, i obično su jarke i dosta smele.

Police i komode

Moderni nameštaj jeobično ravnih linije, poliranih površina i geometrijskih uzoraka i oblika. Odlikuju ih i neutralne boje – bela, siva i crna. Naravno, uvek je poželjan jedan komad nameštaja koji će biti poput upadljivog umetničkog dela, na primer – antikvitetna stoličica ili stari stočić za kafu.

dnevna soba1

Ako ste pak izabrali tradicionalnu garnituru za sedenje sa cvetnim ili kariranim uzorcima i drvenim finesama, kombinujte je sa jednostavnim ostalim nameštajem u sobi u neutralnim bojama.

Eklektičan stil

Ako Vam prosto “ne leži”  ni jedan od stilova uredjenja, to uopšte nije problem jer je eklektika više nego poželjna. Isprobajte kombinaciju više različitih stilova što je i odlika eklektike. Boje nisu toliko bitne, koliko utisak da sve zajedno odaje utisak skladne celine.

dnevna soba kuhinja2

Kristalni lusteri opet u modi

Masivni “zveckajući” lusteri u klasičnom dizajnu vraćaju se na velika vrata. I to ne važi samo za dnevni boravak, već i za ostale prostorije pa čak i za kupatilo pa i predsoblje. Kristalni luster će dati šarm i karakter i najobičnije uredjenoj dnevnoj sobi.

dnevna soba luster

Kamin u dnevnom boravku

Ako Vam prostor i finansije dozvoljavaju, kamin je prosto nezaobilazni element dnevnog boravka. Nema boljeg načina da unesete toplinu  i dobro raspoloženje u dom. Probajte ultra moderni viseći kamin, mada će i klasični kamin odigrati svoju ulogu. Dnevne sobe sa kaminom, u poslednje vreme su sve češće rešenje, nevezano za veličinu prostorije koja Vam je na raspolaganju.

dnevna soba kamin

Dnevna soba sa kuhinjom

Trpezarija i kuhinja se, u moderno uređenim enterijerima, sve češće nalaze u sklopu dnevne sobe. Iako je u pitanju jedan prostor, poslužite se nekim trikovima kako biste vizuelno razdvojili kuhinju i dnevni boravak. Iskoristite moderne šank stolove sa barskim stolicama na primer. Takodje, možete ugraditi klizna vrata od pleksiglasa, ili na kraju, ako baš želite da odvojite ove dve celine, možete ugraditi dekorativni zid od rigipsa.

dnevna soba kuhinja1

Ako ste ipak ostali pri ideji da kuhinja i dnevna soba budu ipak jedna celina, najlepše rešenje je da boja zidova bude ujednačena.Takodje, i nameštaj mora biti u istom stilu i dizajnu uz dozvoljene kontraste u bojama kako biste izbegli da dobijete neukusnu celinu.

odvojeno

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts