Rumenilo prema obliku lica, boji tena i kose

Ako želite da svom licu dodate malo svežine prilikom šminkanja, predlaže se da nanesete rumenilo.

Ovo je najbolji način da svom licu vizuelno vratite svežinu i sakrijete umor. Ipak, mnoge žene ne znaju kako se rumenilo nanosi, pa ga iz predostrožnosti i ne stavljau. Međutim nije sve tako strašno kao što izgleda na prvi pogled. Uz malo vežbe, lako ćete savladati ovu veštinu, potrebno je samo da pratite nekoliko osnovnih pravila.

Baš kao i ostala šminka i rumenilo može biti različitih nijansi. Odabir boje zavisi od vašeg tena, boje kose, ostale šminke… Takođe ni tačke na licu na koje treba da nanesete rumenilo nisu iste kod svake žene. Nanošenje rumenila zavisi i od oblika vašeg lica.

Kako izabrati rumenilo?
Kako izabrati rumenilo?

Danas postoji više vrsta rumenila i gotovo svaki proizvođač šminke može da vam ponudi svoj proizvod. Neki od najpopularnijih su: Aura, Alverde, Avon, Deborah, Golden Rose, Loreal… Svi su, naravno, različitih cena, ali i kvaliteta.

Rumenila mogu biti tečna, u stiku, u prahu … Tečna se teško mogu naći i retko se proizvode, jer su najkomplikovanija za nanošenje. Najradije se koriste ona u prahu, koja se nanose četkom, a i najpogodnija su za masnu kožu.

Da li imate svetliji ili tamniji ten?

Kada odete u parfimeriju sa namerom da kupite rumenilo, prvo morate odabrati proizvod prema boji svog tena. Logično, ne ide ista boja za tamniji i za svetliji ten.

Ako je vaše lice svetlije nijanse, lepo će vam stajati rumenila u rozim nijansama ili boji breskve.

Dame koje se mogu pohvaliti tamnijim tenom, imaju na raspolaganju mnogo veći izbor. I one mogu koristiti pomenute nijanse, ali i one tamnije.

Zato je leto saveznik svake žene koja ne može da zamisli šminkanje bez rumenila. Dobro osunčajte svoje lice, tako ćete moći da koristite veći opseg nijansi kad poželite da nanesete rumenilo.

Poznate marke: aura, alverde, avon, deborah, golden rose, loreal ...
Poznate marke: aura, alverde, avon, deborah, golden rose, loreal …

Kako naneti rumenilo prema obliku lica?

Rumenilo se obično nanosi na obraze. Na tom delu lica već imamo prirodno rumenilo tako da odprilike i sami znate na koji deo lica nanosite ovu vrstu šminke. Rumenilo nanosimo prvo u manjim količinama kako ne bi preterali sa bojom, pa je postepeno dodajemo. Dužina nanešenog rumenila obično se kreće od našeg uha do sredine oka.

To bi bilo neko osnovno objašnjenje, kada je reč o nanošenju rumenila. Međutim, najbitnija stvar od koje zavisi precizno šminkanje, jeste vaš oblik lica.

Ovalno lice – Ovalni oblik je najpravilniji oblik kada je reč o našem licu. Samim tim je zahvalan za šminkanje i nema potrebe za korekcijama. Kada je reč o rumenilu, najbolje je naneti ga direktno ja jagodice i lagano izvući ka slepoočnici.

Srcoliko lice – Kada je reč o srcolikom licu, jagodice zaobiđite, kako ne bi ste naglašavali gornji deo lica. Cilj nam je u ovom slučaju da gornji deo lica ,,suzimo“. Zato sa nanošenjem rumenila krenite od useka obraza ka jagodičnoj kosti. Kako bi ste što lakše našli useke na obrazima, uvucite obraze u usta kao kada izgovarate slovo ,,u“. Jagodična kost, se nalazi u predelu od kraja naših obrva do same jagodice.

Kako odabrati rumenilo prema obliku lica?
Kako odabrati rumenilo prema obliku lica?

Okruglo lice – Slično kao i kod srcolikog lica, izbegavajte jagodice i nanesite rumenilo na jagodičnu kost i useke u obrazima Idealno bi bilo da sloj rumenila bude tik ispod jagodica. Potrebno je da na ovaj način suzite lice vizuelno.

Četvrtasto lice
– četvrtasto lice treba zaoštriti. Da bi se postigao taj efekat, rumenilo se nanosi od jagodica ka slepoočnicama, i tako se skreće pažnja sa donjeg dela lica, odnosno brade.

Izbor rumenila prema boji kose

Da bi šminka došla do izražaja, potrebno je i da je uskladite sa bojom odeće, ali i kose.

Tako, na primer, crvenokose treba da izbegavaju jarke boje rumenila. Preporučuje se da se pridržavaju nežnijih nijansi poput boje kajsije ili koralne boje.

Kada govorimo o plavušama, takođe preporučujemo nežnije nijanse. Za razliku od devojaka sa crvenom kosom, plavuše mogu nanositi i rumenilo u roze tonovima, jer pravi divan kontrast u odnosu na njihovu boju kose.

Crnokose, sa druge strane imaju pravo i na tamnije nijanse. Njima će odlično stajati sve nijanse smeđe boje, a toplo preporučujemo boju cigle za rumenilo, koja će pored crne kose izgledati fantastično.

Kako odabrati rumenilo prema boji kose?
Kako odabrati rumenilo prema boji kose?

Karmin i rumenilo

Još jedna bitna stvar o kojoj treba da vodite računa jeste i adekvatna boja ruža, koja će pristajati uz rumenilo.

Ukoliko je karmin naglašen, rumenilo treba da bude diskretnije, i obrnuto. Tako, na primer, uz sve popularniji crveni karmin, treba stavljati veoma malo rumenila, i to u smeđim nijansama. Još je bolje staviti bronzer ili hajlajter umesto rumenila.

Suprotno ovome, uz karmine u boji mesa, treba stavljati crvene nijanse rumenila. U obzir mogu doći i narandžansta i roze boja rumenila.

Ako volite da eksperimentišete sa različitim nijansama rumenila, kupite karmin u bež boji, jer uz njega možemo stavljati bilo koju nijansu rumenila.

Uz neke klasične boje rumenila, poput roze, narandžanste, boju breskve, možemo koristiti iste boje karmina.

Na jake nijanse ruža, idu nežnije nijanse rumenila.
Na jake nijanse ruža, idu nežnije nijanse rumenila.

Preporuke za jeftina rumenila

Kao što smo već pomenuli, dosta devojaka i ne stavlja rumenilo, jer im je previše komplikovano za nanošenje, a mala greška može da istakne nesavršenosti na vašem licu. Veština nanošenja se stiče samo vežbom. Zato je poželjno da kupite neko pristupačnije rumenilo, pa da s vremena na vreme, provežbate nanošenje.

Kod nas se može naći nekoliko jeftinijih robnih marki. Možda je najzastupljenija ,,Golden rose“, mada i u ,,Oriflejmu“ i ,,Avonu“ možete često naći dobra i jeftina rumenila, ako su na akciji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts