Sastav o drugarici: Moja najbolja drugarica

Već su nam svima poznate, u manjoj ili većoj meri teme za sastav iz srpskog jezika. Sastav o drugarici ili o drugu je aktuelan i za prvi razred, ali i za 5 razred, mada se ova tema neretko sreće i za sastav iz srpskog jezika za 3 razred, a ponekad i za 4 razred.

U zavisnosti od uzrasta školaraca, svakako će zavisiti i očekivanja nastavnika. Tema za sastav iz srpskog jezika može da glasi, jednostavno: “ Moja najbolja drugarica “ ili “ Moj najbolji drug „, ili pak tema može biti: “ Drugarica kojoj se divim „, “ Drugarica i ja „, “ Moja drugarica iz klupe „…

Da biste dobro odgovorili na temu za sastav o drugarici na prvom mestu je bitno da pišete istinu. Mada svi znamo da deca, naročito u mlađim razredima imaju puno drugova i drugarica, pa je samim tim i teže da se odluče koje drugarica kojoj se divim ili ko je moja najbolja drugarica. Ukoliko treba da pišete sastav iz srpskog jezika za prvi razred, pa čak i za treći razred čija je tema, recimo “ Moja najbolja drugarica „, onda je najbolje da se odlučite za drugaricu iz klupe ili da pišete o drugarici sa kojom provodite najviše vremena.

sastav o drugarici

Kako napisati sastav od drugarici?

Kada odlučite o kojoj ćete drugarici pisati, u zavisnosti od toga kako glasi tema za sastav o drugarici, zavisiće i šta ćete pisati. U principu, kao i svaki drugi sastav iz srpskog jezika, tako i sastav o drugarici treba da ima osnovne delove, a to su: uvod, razrada i zaključak.

U uvodu možete napisati osnovno o drugarici, poput recimo njenog imena i od kada se družite. Najlakše će vam biti ukoliko je tema za sastav o drugarici, recimo vezana za vašu drugaricu iz klupe, jer onda nećete morati da razmišljate ko je mmoja najbolja drugarica ili ko je drugarica kojoj se divim.

Nakon što navedete u uvodu o kome ćete pisati, sledi razrada. U razradi, opet u zavisnosti od naslova možete pisati o nekom događaju koji vam je pomogao da shvatite da je baš ona vaša najbolja drugarica. To može biti neki trenutak kada vam je pomogla ili vam, pak pozajmila nešto u školi…bilo šta što vas je navelo da shvatite da je baš to moja najbolja drugarica ili drugarica kojoj se divim.

Zaključak za sastav iz srpskog jezika kada je u pitanju neka tema o drugarici bi trebalo da sadrži vaše mišljenje o drugarici o kojoj ste pisali i zašto ste baš o njoj odabrabrali da pišete.

Najtoplije vam preporučujem da pišete potpuno iskreno sastav o drugarici, jer verujem da će vaši nastavnici mnogo više ceniti vaša iskrena osećanja o kojima ćete pisati u ovom sastavu, pa vam možda i neće toliko zameriti ako sastav o drugarici nije baš napisan prema osnovnim pravilima. Mnogo je važnije šta ćete reći, nego kako ćete to reći. Zato, uvek školarcima preporučujem da budu iskreni kada pišu sastav, da ne pokušavaju da napišu neistine, samo zato što misle da će tako dobiti bolju ocenu. Jer, verujte mi da će svaki iskusan nastavnik prepoznati šta ste izmislili, a šta ne.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts