Ideje za zidane ograde za balkone i terase

Zidane ograde za balkone ili za terase, imaju niz prednosti u odnosu na ograde od drugih materijala. Lako se izradjuju i vrlo jednostavno prilagodjavaju svakom stilu.

Osim toga,  zidane ograde, ako im je propisana i odgovarajuća visina, predstavljaju najbolju i najsigurniju zaštitu, jer su po definiciji krute gradnje što sprečava moguće vibracije većih balkonskih konzola. Ako ste izabrali punu ogradu, bićete zaštićeni od neželjenih pogleda.

Ovakve ograde se mogu zidati na svim vrstama čvrstih međuspratnih konstrukcija. Uspešno se izvode na armirano betonskim pločama, na fert stropu, na čeličnim konstrukcijama … Svaka konstrukcija mora biti proračunata kako bi podnela teret pune ograde.

balkon osnovna

Rešenja zidanih balkonskih ograda razlikuju se prema načinu izrade,obliku, dimenzijama, ali najpre prema debljini. Važno je biti oprezan i voditi računa o osnovnim principima zidanja balkonskih ograda medju kojima je najvažne da ograde moraju biti armirane, a to znači da treba da napravite okomite armirano betonske stubove ali i vodoravne serklaže po vrhu ograde, koje se usidruju u bočne fasadne zidove.

Na kraju, ogradu moramo zaštititi i od vremenskih neprilika a to se radi nanošenjem adekvatnog spoljnog fasadnog završnog sloja.

Materijali za gradjenje zidanih ograda

Ograde za balkone mogu se zidati od siporeksa, od kamena, stare cigle, betonskih blokova…

Posebno je popularan materijal pod nazivom Ytong, najviše zbog svoje lakoće i jednostavnosti korišćenja.

Pošto se ograda zida po ivicama balkonskih ploča, vrlo je važna lakoća materijala za zidanje. Prosečna težina porobetona je oko 500 kg, dok su neki drugi materijali poput klasičnih betonskih blokova, dvostruko ili čak tri puta teži pa tako i zahtevaju više armature u balkonskim pločama.

Ove porozne ploče su adekvatne za izradu različitih oblika i dizajna ograda, a jednostavna primena omogućava da i početnici mogu da se upute u zidanje samostalno. Neki slaganje ovih blokova porede sa slaganjem lego kockica. Najmanja preporučljiva debljina za zidanje balkonskih ograda su Ytong ploče od 10 cm, zatim 12,5 ,15 ili 20 cm. Visina ograda najčešće je od 100 do 120 cm, i to sa zaštićenim završetcima na vrhu zidova – oblogom s kamenim klupčicama. Ytong materijal može se kupiti uglavnom u svim prodavnicama građevinskog materijala.

balkon1

Posebno ljupko će izgledati balkonska ograda napravljena os starih ciglica, a i uštedećete prilično na materijalu. Stare ciglice možete vrlo jeftino kupiti na stovarištima. Preporuka: žute ili crvene ciglice sa vidljivim sivim fugama, izgledaće romantično ako na balkon stavite bambus fotelju ili stolice i naravno – žardninjeru sa jarkim cvećem.

Kamen kao prirodni materijal nudi niz prednosti – čvrstina, jačina, rustičnost, fantastična dekorativnost… Birajte mermer i granit za luksuznije varijante. Danas na tržištu postoji i čitava lepeza ponude jako kvalitetnog veštačkog kamena.

Kamen možete kombinovati sa keramičkim elementima, teraco dekorativnim elementima, a beton uvek možete obojiti u željenu boju. Kamen, metal, beton ili cigle, možete kombinovati i napraviti zanimljiv spoj materijala i oblika. Za one maštovitije, tu je i mogućnost livenja betona, odnosno željenih figura pomoću kalupa, kako biste oplemenili suviše običnu ogradu za balkon ili terasu.

Na kraju, pored obaveznog poštovanja pravila o visini, debljini ograde, armaturi i sigurnosnih faktora, gledajte da je Vaša ograda na terasi uklopljena stilski u kompletan eksterijer kuće i uz fasadu.

Ideje za Vašu novu zidanu ogradu na balkonu pokušajte da pronadjete medju slikama iz naše galerije. Pogledajte neke, po našem izboru, najlepše balkonske zidane ograde:

balkon2

balkon4 balkon5 balkon6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts