Podseća ili potseća

PodseCa ili potseCaGramatika, kao i pravopis srpskog jezika imaju vrlo jasno definisana pravila kako se piše, odnosno kako se kaže pravilno podseća ili potseća. Međutim, mnogi se često zbunjuju, uzevši u obzir da je sasvim jasno da je ovde reč o glasovnoj promeni koje gramatika srpskog jezika poznaje kao jednačenje suglasnika po zvučnosti.

A ova glasovna promena, ukratko rečeno podrazumeva da se bezzvučni suglasnici jednače prema svom zvučnom parnjaku. Pa tako bezvučno D prelazi u zvučno T.

Međutim, kao i svaka glasovna promena, tako i jednačenje suglasnika po zvučnosti ima svojih izuzetaka, to jest slučajeva u kojima se ne primenjuje. Jedan od takvih slučajeva je i primer koji objašnjavamo : podseća ili potseća. Ovo odstupanje se javlja u slučajevima kada suglasniku D slede bezvučni suglasnici S i Š.
Posebno je zanimljiva trvdnja koju daje gramatika srpskog jezika, a koja se odnosi na pravopis. Naime, jednačenje suglasnika po zvučnosti se vrši uvek, ali se ne beleži u pisanju. Upravo tu leži objašnjenje zbog čega se prilikom izgovora reči podseća čuje glas koji ukazuje da je ipak pravilno potseća, iako nije tako.

Kako se piše pravilno podseća ili potseća?

Nakon svega navedenog sasvim je jasno kako se piše pravilno, ali ćemo ponoviti još jednom : pravilno se piše podseća, a ne potseća.

Kako bi vam bilo jasnije ovo pravilo, navešćemo vam nekoliko primera:

1. Ti baš podsećaš na moju ćerku kad je bila mala.
2. Na koga te podseća onaj glumac?
3. Omiljena pesma moje mame je : “ Podseti me šta to beše ljubav „.
4. Neću više da te podsećam da uradiš domaći!
5. Želimo samo da vas podsetimo da imate zakazan sastanak sutra u 12 časova.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts