Ideje za uredjenje dečije sobe za devojčice

Dečije sobe za devojčice

Upotrebite maštu i kreativnost kako biste vašoj devojčici obezbedili prostor u kojem će moći da se igra, uči i druži sa prijateljicama.

Dečije sobe za devojčice pružaju bezbroj mogućnosti i pravo uživanje kada su u pitanju ideje i uredjenje prostora.

Ukratko rečeno, najbolje je da upotrebite vedre boje za nameštaj dečije sobe, ali i za zidove. Izaberite jedan motiv ili boju i držite se toga pri uređenju sobe- dakle, kada birate posteljinu, nameštaj, tepih, zavese… Enterijer sobe za devojčice, kao i svake druge prostorije u stanu, trebalo bi da bude tematski povezana celina.

soba za devojcice enterijer

Ako Vam finansijska situacija to dozvoljava, najbolje je da nabavite nameštaj od punog drveta ili medijapana jer sadrže manje količine veštačkih materijla kao što su lepkovi i lakovi.

Po pitanju nameštaja, još jedna bitna stavka je nameštaj sa zaobljenim ivicama. Ako takav niste kupili, zaoblite sami uglove ivica nameštaja , da se dete ne bi povredilo ili bar kupite silikonske odbojnike.

Funkcionalnost dečije sobe

Nabavite višefunkcionalan nameštaj da biste bolje iskoristili prostor. Na primer: Kutije za skladištenje igračaka, ako govorimo o devojčici od 7 godina, mogu biti iskorišćene i kao mali stolovi. Za ovaj uzrast, skladištenje igračaka jeveoma važno. Za njih možete koristiti i prostor ispod kreveta, gde ćete napraviti male ladice, osim ako ih sam krevet već ne poseduje.

soba za devojcice dekoracije

Kada je reč o policama i ormarićima, koristite one niske da bi bili dostupni vašoj devojčici i da bi ona sama mogla da na njih stavi na primer omiljene lutke.

U ženskoj sobi bi dobro rešenje bio da postavite radni sto u obliku slova L. Omogućite i radni prostor i mesto za odlaganje sitnica. Vodite računa da sobu ne pretrpate sitnicama i detaljima, a ako baš želite da ih imate u sobi u velikom broju, ukombinujte boje i dezene. Ako je nameštaj jednobojan, u redu je da zavese i tepih budu šareni, ali ako je nameštaj u kombinaciji više jarkih boja, smirite enterijer jednobojnim tepihom i prostirkama u blažim nijansama.

Nameštaj zanimljivog oblika je sve popularniji i nalazi se u domaćim salonima u sve većem izboru. Krevet može imati baldahin, može biti ovalnog ili okruglog oblika, police mogu biti u vidu Pepeljugine bundeve…

Krečenje i boje

Preporuka ja da dečje sobe budu vesele i životne sa različitim sadržajima, jer se u takvim ambijentima deca najbolje snalaze. Vesele boje pozitivno utiču na njihovu kreativnost i stvaraju pozitivnu energiju. Crvene, roze, pink ili bele dečje sobe su, ne treba trošiti reči, omiljene boje za sobe devojčice. Možete ih i kombinovati. Moderne dečje sobe podrazumevaju neku tematsku celinu, naročito ako je reč o mladjem uzrastu.

soba za devojcice moderno

U većini stanova sobe nemaju dovoljno svetla, pa je zato preporuka dečje sobe oplemenite žutim i oker tonovima, koji daju osećaj topline a i prostorija će izgledati veća.

Možete da koristite detalje u zelenkastim tonovima kako biste učinili prostor dinamičnijim i osvežavajućim. Dobra kombinacija su i toplo-hladni tonovi, na primer: roze i zelena.

Ako niste za krečenje, upotrebite foto tapete ili dekorativne tapete. Ako pak želite da obojite zidove, birajte nežne i pastelne tonove. Tamnije boje treba izbegavati. Medjutim, imajte u vidu, da devojčice uzrasta od 10 godina vole napadne i jarke boje, pa njih iskoristite na primer za po koji detalj na zidu ili za bordure. Uvek izaberite boje na bazi vode jer su manje štetne i ekološke.

Dečija soba mora biti prilagodljiva, to jest, mora imati mogućnost za prepravke i promene koje će usloviti odrastanje deteta.

Kako vaša devojčica raste, tako će se razlikovati i njeni zahtevi i želje. Potrudite se da ispunite sve što možete kada su dekoracije u pitanju. Tako će tinejdžerske sobe za devojčice uzrasta na primer od 13 ili od 15 godina, biti malo originalnije i netipičnog izgleda. Tinjedžerke već žele da njihov prostor bude za nijansu ozbiljniji, prilagodjen dolasku drugarica, učenju i uživanju, pa za to obezbedite TV, muzički stub, laptop… Biće potreban i malo veći garderober, mali toaletni sto, kao i zanimljivo ogledalo.

Dodatni elementi mogu biti zanimljive police, taburei, sprave za rekreaciju ili moderne foteljice i jastučići za sedenje. Ne zaboravite jednu podnu lampu. Možete staviti i više halogenskih svetiljki po obodu ogledala.

soba za devojcice ideje

Sobe u potkrovlju

Primenite takozvanu kontrastnu šemu u enterijeru i daće odlične rezultate. Kombinujte zidove u različitim bojama, a mesto gde su kosi prozori iskoristite za odlaganje sitnica. Ugao pod kosinom trebalo bi iskoristiti na najbolji mogući način, pa zato poručite nameštaj po meri kojim ćete ispuniti ivice i uglove.

Oplemenite sobu zavesama u što svetlijim bojama kao i tepihom koji je čupav, mek i od prirodnjih materijala.

Pogledajte slike i najlepše dečje sobe za devojčice po našem izboru.

soba za devojcice najlepše

soba za devojcice roze

soba za devojcice leptirići

soba za devojcice u potkrovlju

soba za devojcice krečenje

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts