Joga vežbe za oblikovanje tela

Joga je za neke samo vežba, vrsta fizičke aktivnosti. Međutim to je zapravo mnogo više, u pitanju je drevna veština koja se praktikuje vekovima a u nekim kulturama je i deo verskih običaja.

Ovom disciplinom se bave i osobe koje su osetljivije, na primer trudnice, starije osobe, a često se koristi i u radu sa decom sa posebnim potrebama.

Vežbanje joge podrazumeva zauzimanje određenih fizičkih položaja, istezanje tela i pravilno disanje. Na taj način se upravlja enegrijom tela, postiže se gipkost i bolja pokretljivost. Ukoliko ste svakodnevno izloženi stresnim situacijama, takođe vam se predlaže vežbanje joge.

Postoji nekoliko vrsta joge: karma, radža, nada, hatha i mnoge druge. Od sredine dvadesetog veka, joga se praktikuje i u Srbiji.

Joga je odlična stvar za oblikovanje tela.
Joga je odlična stvar za oblikovanje tela.

Joga istezanje za mršavljenje i protiv celulita

Ono što mnoge ljude interesuje, to je kako se može smršati uz pomoć joga vežbi, kako skinuti celulit, smanjiti stomak, bokove, kukove, kako da dođete jogom do savršenih trbušnih mišića, seksi nogu, itd. Sve je moguće, samo je potrebno da svakodnevno praktikujete određene vežbe, ali dokazano je da se na ovaj način sporije gube kilogrami jer se metabolizam usporava.

Mnogima su potrebne vežbe i fizička aktivnost uglavnom kako bi izgubili suvišne kilograme i doveli telo do perfekcije. Baš kao i kod ostalih vežbi i joga će vam pomoći da se oslobodite sala, celulita i ostalih nesavršenosti na vašem telu. Odvojte svakog dana po dvadesetak minuta do pola sata za vežbe koje smo vam priložili u daljem tekstu .

Jogom do ravnog stomaka, seksi nogu, manjih kukova, bokova ...
Jogom do ravnog stomaka, seksi nogu, manjih kukova, bokova …

Da li je potrebno korigovati ishranu dok praktikujete jogu?

Svaki put kada rešimo da izgubimo suvišne kilograme, prvo pomislimo na to kako se moramo odreći određenih vrsta hrane. Dok praktikujete jogu, ne morate korigovati ishranu. Naravno, uvek je poželjno da se pravilno hranite, ali rekreativno bavljenje jogom ne podrazumeva neke rigorozne dijete.

Ipak postoje neka određena pravila što se tiče ishrane, a koja se moraju poštovati, kada je joga u pitanju. Glavno je da se joga radi na prazan želudac. Vežbe radite dva do tri sata posle obroka, ili neposredno pre. Ako je vaše telo zauzeto varenjem hrane, ne možete koristiti svu svoju energiju na vežbe i učinak neće biti isti. Najbolje je raditi jogu ujutru, kad ustanete, a pre doručka. Tada je želudac prazan, i to će biti sjajan početak vašeg dana.

Jogu je najbolje praktikovati ujutru pre doručka, na prazan stomak.
Jogu je najbolje praktikovati ujutru pre doručka, na prazan stomak. Specijalna ishrana nije neophodna

Joga usporava metabolizam

Evo jedne zanimljivosti, iako će mnogima biti logično da joga ubrzava metabolizam, ona ga zapravo usporava. Odnosno metabolizam se usporava tokom izvođenja joga vežbi.

Kao što smo već rekli, suština joge jeste istezanje i pravilno disanje. Kada dišemo pravilno u našem telu dolazi do određenih promena. Telo troši manje kiseonika, smanjuje se pritisak, smanjuje se broj otkucaja srca, što znači da se telo opušta i na taj način oslobađa stresa.

Usporen metabolizam znači i sporije starenje, što je verovatno i razlog zašto se mnogi odlučuju upravo na joga vežbe. Međutim znači i da se kilogrami sporije gube, tako da vam ne preporučujemo jogu za brzo mršavljenje. Ovo su sjajne vežbe za opuštanje, oslobađanje stresa, da usporite starenje, mogu vam pomoći i da održavate kilažu ili smršate, ali ako vam je potrebno da brzo izgubite kilograme, možda bi trebalo da razmislite o nekoj drugoj disciplini. Dakle moguće je smršati, ali je proces mršavljenja nešto sporiji nego kod nekih drugih vrsta vežbi.

Da li joga ubrzava ili usporava metabolizam?
Da li joga ubrzava ili usporava metabolizam?

Joga vežbe za trbušne mišiće, ravan stomak, vitke noge i manje kukove.

Čak i ljudi sa idealnom težinom muče ponekad muku sa salom na stomaku. Možete smršati i nekoliko kilograma, ali do ravnog stomaka nikako da dođete. Da bi ste došli do ravnog stomaka i smanjili masne naslage na ovom delu tela, morate raditi određene vežbe a joga ima rešenje za vas. Ove vežbe su ujedno odlične i za skidanje sala sa butina, a pomoćiće vam i da smanjite kukove, kao i da vaše noge budu vitkije i zategnutije.

Za početak sedite na ćebe ili strunjaču, i ukrstite noge. Šake položite na kolena, a ramena podižite do ušiju, pa ih opet spustite. Pokušajte da na ovaj način oslobodite telo tenzije. Isto učinite, tako što ćete disati duboko, udahnite vazduh kroz nos, i izdahnite na usta. Glavu pomerajte levo – desno. Možete i raširiti ruke, pa ih podizati do vrha i spuštati opet na nivo ramena. Dok ih podižete duboko udahnite na nos, a dok ih spuštate, izdahnite na usta.

Sledeći korak … sedite usplavno sa nogama opruženim pored sebe. Ponovo opružite ruke, da budu u ravni sa ramenima, podižite ih dok udišete i spustite dok izdišete. Sve vreme vodite računa da vam kičma bude prava. Takođe, sve vreme se morate truditi da budete što opušteniji.

Dalje, lezite na leđa, skupite noge tako da vam kolena budu na grudima. Obgrlite svoja kolena rukama, dubok udah, izdah, pa lagano opružite jednu nogu u vazduhu, dok vam druga stoji uz vas. Ponovite sve i sa drugom nogom. Bitno je da noge istežete što više, držite ih neko vreme u vazduhu, možete ih čak i malo pomerati gore dole, a da naravno, pri tom ne dodiruju tlo.

Idmo dalje, noge ostaju u vazduhu. Savijte ih tako da budu pod pravi uglom, a ruke stavite na butine, tik do kolena. Ruke moraju biti opružene što više možete. Jednu nogu ispružite, držite je tako opruženu, pa je potom vratite u prvobitan položaj. Isto ponovite i sa drugom nogom i sve to odradite nekoliko puta.

Joga istezanjem do savršeno oblikovanog tela.
Joga istezanjem do savršeno oblikovanog tela.

Sada se možete malo i odmoriti, tako što ćete ponovo skupiti noge, odnosno primaći kolena na grudi, obgrlite ih rukama i pokušajte da se opustite. Udahnite, pa izdahnite.

Nastavite da ležite, pa skroz ispravite noge u vis. Istegnite ih i zajedno sa zadnjicom i donjim delom leđa podižite uvis. Ruke treba da budu pored vas opružene i da pružaju neku vrstu potpore. Dok se podižete treba da udišete, a kada se spuštate, onda izdahnete. Ponovite postupak par puta.

Odmorite nanovo tako što ćete ponovo skupiti kolena na grudi i obgrliti ih. Ovo je trenutak kada treba da se opustite, a noge nikako ne smeju na tlo jer onda nećete imati adekvatan efekat na stomak, kukove i same noge.

Ponovo ispravite noge uvis, sledi još jedno izdizanje, a onda se spusti jedna noga skoro do poda. Sve vreme je maksimalno opružena. Vratite je uvis pa to isto uradite sa drugom. I tako učinite nekoliko puta.

Ako vam je prekomplikovano da razumete, evo kako to radi profesionalni joga instruktor.

Joga vežbe za vrat i ramena

Kao što smo već rekli, joga između ostalog, služi i kako bi ste se oslobodili tenzije i napetosti. Naše telo se uglavnom najviše grči u vratu i ramenima, pa je neophodno osloboditi se stresa u ovom delu tela. Joga naravno ima rešenje. Ove vežbe vam mogu pomoći i za zagrevanje.

Zauzmite, već dobro poznati položaj: sedite na strunjaču ili ćebe i ukrstite noge. Ruke stavite na zadnji deo glave, ukrstite prste i gurnite glavu na dole. Ostanite tako desetak sekundi… Potom zabacite glavu unazad, pa se vratite u prvobitni položaj. Bilo da zabacujete glavu unapred ili unazad, istežite je maksimalno. Suština kod joga vežbanja je istezanje.

Sledeći korak: ruke stavite iza leđa tako što ćete ukrstiti prste, pa ih tako ukrštene naslonite na levi bok. Glava se nagne takođe na levu stranu i opet ostanete neko vreme u tom položaju. Sve vreme dišite duboko. Ruke potom ostaju na istom mestu a glava se ispravi, pa pogledajte levo. Vežba se naravno ponovi i sa desnom stranom ( ruke na desni bok, glava se prvo nagne na desnu stranu, pa se potom ispravi i gleda se na desno ).

Oslobodite telo tenzije. Opustite vrat i ramena uz jogu.
Oslobodite telo tenzije. Opustite vrat i ramena uz jogu.

I dalje se istežete: položite levu ruku na desno koleno a desnu ruku na desni deo leđa. Okrenite se na desno, najviše što možete. Sve se ponovi u obrnutoj varijanti.

Da napomenemo da su noge sve vreme ukrštene i da ostaju u tom položaju. Nagnite se na desnu stranu, tako da se skroz oslonite na desnu ruku ( u predelu od lakta do vrha prstiju ). Leva ruka se prebaci preko glave, ka desnoj strani, što više možete. I ovu vežbu ponovite, samo na levu stranu.

Ako vas interesuje kako sve ovo zapravo izgleda, pogledajte priloženi video snimak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts