|

Koliko su efikasne kamere za video nadzor – iz ugla provalnika

Kada je reč o opremi za video nadzor, uglavnom ćemo čuti savete i mišljenja proizvođača opreme, distributera ili korisnika. Iako informacije dobijene iz ovih izvora mogu biti vrlo korisne prilikom odabira komponenti, posebno cenimo one dobijene od glavnih neprijatelja – provalnika.

Provalnici nisu baš uvek raspoloženi da pričaju na ovu temu jer tako otkrivaju poverljive informacije u vezi svog “posla”. Ipak, u pojedinim situacijama, bivši kriminalci koji su sada okrenuli novi list, spremni su da se iskupe za svoja nedela kroz edukaciju običnih građana. Šta provalnici imaju da kažu na temu kamera za video nadzor?

Video nadzor – prikupljanje dokaza ili prevencija?

Prema mišljenju većine, primarna uloga sistema za video nadzor jeste da zabeleži provalu ili vandalizam, te da na taj način obezbedi neoborive dokaze. Ako je lice kriminalca detektovano u zabeleženom video materijalu, nijedan advokat neće moći da ospori njegovu krivicu.

Međutim, veoma važna uloga sistema za video nadzor jeste i prevencija. Naime, ako primete da je kuća obezbeđena jakim sigurnosnim sistemom, većina kriminalaca će zaobići ovaj objekat u širokom luku.

Od 400 ispitanih provalnika, 83% priznaje da pre same provale proverava da li i kakav bezbednosni sistem postoji na odabranoj lokaciji. Pošto je lopovu najbitnije da uđe u objekat i iz njega izađe sa plenom u što kraćem vremenskom periodu, ozbiljan sigurnosni sistem može da ga omete u akciji. Zbog toga je lakše otpisati osigurana imanja i fokusirati se isključivo na objekte koje nemaju ugrađen sigurnosni sistem, ili je sigurnosni sistem vrlo slab.

Provalnici – eksperti u svom poslu

Često imamo predrasude da su provalnici populacija koja bez mnogo planiranja upada u tuđe domove i oslanja se isključivo na sreću. Međutim, iskusni provalnici se uglavnom razumeju bolje u sigurnosne sisteme od vlasnika objekata. Jednostavno, koliko god to nama zvučalo neverovatno – provale i krađe su njihov posao.

Ovaj posao jeste nelegalan, ali im najčešće predstavlja jedini izvor prihoda. Posledice grešaka pri obavljanju ovog “posla” su mnogo ozbiljnije od običnog otkaza i podrazumevaju boravak u zatvoru. Zato se provalnici trude da se što bolje informišu, kako o objektu koji napadaju, tako i o inovacijama u svetu bezbednosnih sistema. Proizvođači opreme za video nadzor se zbog toga trude da uvek rade na inovacijama i da, osmišljavanjem modernog softvera i hardvera, lopovima dodatno otežaju posao.

Ako je primetno da je sigurnosni sistem lošeg kvaliteta ili da je nepravilno ugrađen, vaš dom će uskoro postati meta. Kamere koje nisu optimalno raspoređene i koje je lako zaobići, predstavljaju običan trošak, a ne dobru investiciju. Većina provalnika će odustati od provale u dobro osigurane objekte. Oni koji se ipak odluče da napadnu prave male tvrđave, uglavnom su prilično očajni, ili smatraju da posao mogu obaviti vrlo brzo, uz minimalno eksponiranje.

Statistika pokazuje da su vrsni kriminalci sposobni da za manje od 12 minuta uđu u dom i izađu sa plenom. Međutim, tvrde da ipak izbegavaju objekte koji imaju dobar sigurnosni sistem ili kombinaciju sigurnosnih sistema: alarmni sistemi + video verifikacija.

Kombinovanjem sigurnosnih sistema, podižete svoju bezbednost na potpuno novi nivo. Detektori reaguju na sve sumnjive aktivnosti i aktiviraju alarm. Kamere za video nadzor istovremeno beleže situaciju i pohranjuju snimljen materijal. Ukoliko se primenjuje i usluga monitoringa, stručni tim će automatski biti obavešten o mogućoj provali. Reakcija operatera je u tim trenucima veoma brza i efikasna, a patrola stiže na štićenu lokaciju za samo nekoliko minuta.

Što više “slojeva” ima vaš sigurnosni sistem, to će lopovu biti teže da sa svim komponentama sistema izađe na kraj. Većina modernih sistema nudi opciju integracije s postojećim. Videomont nudi bogat asortiman komponenti alarmnih i sistema za video nadzor, a na raspolaganju su i usluge konsaltinga, procene rizika, projektovanja, izvođenja, prodaje i održavanja. Usluge video i alarm monitoringa su takođe u ponudi, što znači da tim operatera pazi na štićeni objekat 24/7 i reaguje na sve sumnjive aktivnosti koje prijavi instaliran sistem.

U umu kriminalaca

Koliko je provalnicima bitno da dobro razumeju i istraže funkcije sigurnosnih sistema, toliko nama može biti zanimljivo i korisno da uđemo u um okorelih kriminalaca. Jedno istraživanje pokazuje da muškarci i žene provalnici najčešće imaju različitu motivaciju za svoje kriminalne aktivnosti. Prema ovoj studiji, muškarci su uglavnom skloniji temeljnom planiranju i prikupljanju informacija, dok se žene više oslanjaju na sreću. Međusobno se razlikuju i po dobu dana kada “napadaju”. Većina žena za svoje kriminalne aktivnosti bira poslepodne, dok se muškarci trude da “posao” obave pod okriljem mraka.

Zato je veoma važno uložiti u kamere koje obezbeđuju oštru sliku bez obzira na uslove snimanja. Motiv se takođe razlikuje – žene u svetu kriminala su uglavnom tu da bi finansirale svoju nezavisnost, dok muškarci provale vide kao izvor prihoda bez mnogo ulaganja.

Zaključujemo da sistemi video nadzora imaju dve podjednako važne uloge: preventiva i suzbijanje kriminala i prikupljanje dokaza u vidu video materijala. Čak i ako kriminalac uspe da ukrade kameru, snimljen materijal ostaje pohranjen, što znači da su dokazi i dalje dostupni i validni. Zapamtite da ne morate birati između različitih sigurnosnih sistema. Naime, alarmni sistemi i sistemi video nadzora nisu rivali, nego odlični timski igrači. Što je vaš sigurnosni sistem kvalitetniji i kompleksniji, to će potencijalnom provalniku izazvati jaču glavobolju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts