Zavese i draperije za letnje dane

Tokom letnjih dana vrućine su dostigle novi nivo nepodnošljivosti. Temperature od preko 40 stepeni dovele su nas u stanje da tražimo svaki mogući način da se rashladimo. Šta ako bi vam rekli da zavese i draperije mogu biti odlični toplotni izolatori.

Osim što nas štite od sunca, one mogu smanjiti temperaturu u našem enterijeru. Na to utiču faktori poput materijala i boja zavesa ili draperija. Za letnje dane bitno je birati laganije i lakše materijale koji će nam pomoći da se neutrališe sunčeva svetlost i da rashladi prostorija.

KOJI SU NAJBOLJI MATERIJALI ZA TOPLOTNU IZOLACIJU

Postoji više takvih materijala i svi imaju svoje pozitivne aspekte. Jedan od boljih izbora za Vaše prozore i ovu vrstu namene su zavese od pamuka. Pamučni materijal je lagan, prirodan, delimično prozračan i pravi odličnu ventilaciju što je jako bitno u toplim danima. Pamuk će Vam pomoći da u takvim situacijma Vaša prostorija postane prijatnija za boravak.

Lan je takođe materijal koji bi isto tako mogli da Vam preporučimo. On je prirodni materijal koji je vrlo lagan i prozračan. Zaštiti će Vas od sunčeve svetlosti, jer on takođe ima sposobnost termoregulacije, što će Vašu sobu održati u prijatnijoj temperaturi.

Isto tako postoje i moderne sintetičke tkanine, poput poliestera ili mikrofibera. One mogu biti dizajnirane da budu potpuno neprozirne, čime su odlične za letnje uslove. Naravno, jedan faktor koji ne možemo zanemariti je sigurno i estetski momenat. Mi smo tu da vam pružimo sve estetske usluge prilikom opremanja Vašeg enterijera.

DA LI BOJA ZAVESA MOŽE UTICATI NA TEMPERATURU U PROSTORU?

Boja zavesa i draperija je sigurno bitna ali činjenica je da boja može dosta uticati na temperaturu u sobi. Obično se zavese za letnji period kupuju u svetlijim bojama. Razlog je u tome što one jednostavno manje apsorbuju toplotu. Tamnije nijanse apsorbuju dosta više svetlosti i samim tim se materijal brže zagreva. Takvim postupkom se i temperatura u sobi svakako može podići što nije pravo rešenje.

Ipak letnje zavese imaju sposobnost da filtriraju svetlost. To znači da će oni pustiti određeni deo svetlosti da prodje ali će ipak će apsorbovati toplotu, što će nas ostaviti da uživamo u lepoj atmosferi našeg enterijera. 

Tamnije nijanse zavesa ili draperija su u poslednjih nekoliko godina postale veoma popularne prilikom opremanja. Boje koje su sada u trendu su: teget plava, zelena ili braon boja. Bitno je napomenuti da možete uzeti ovaj materijal za Vaš prostor ali uz obavezno stavljanje podloge.

Tekstilna podloga je zapravo jedno parče gumiranog ili sintetičkog platna koji Vaš može potpuno zaštititi od sunčeve svetlosti. Na taj način možete biti sigurni da bilo koja boja zavesa da je okačena na Vaše prozore, sunčeva svetlost Vam neće smetati i imaćete potpunu zaštitu od sunca i toplote.

STVARANJE BUĐI NA ZAVESAMA MOŽE UNAZADITI VAŠE ZDRAVLJE

Zanimljiva stvar je da sem estetetike u prostoriji, letnje zavese imaju i mnoge druge funkcije o kojima možda niste znali. Svi volimo da držimo naše zdravlje na prvom mestu. To je jedan od mnogih ali možda najbitniji preduslov za lep i komotan život. Naša higijena dosta zavisi od prostora u kom boravimo većinu našeg vremena.

Tokom letnjih meseci veoma je bitno da posedujete zavese koji su antistatične i imaju rezistenciju na pravljenje buđi. Ovo je veoma bitna stavka jer se može desiti da se materijali zbog lose higijene upropaste, pogotovo ako su prirodnog porekla.

Čestim pranjem i pravilnim održavanjem zavesa ovi problemi se jednostavno mogu neutralisati. Tako možemo održavati zdraviju i čistu atmosferu u našim prostorijama tokom toplijeg dela godine. To će nam pomoći da ostanemo zdravi i u boljem raspoloženju.

Na kraju, nadamo se da su vam ovi saveti pomogli u Vašoj odluci prilikom kupovine. Bitno je zavese estetski uklopiti u Vaš prostor i to će naravno uticati na temperaturu, osvetljenje i privatnost Vaše prostorije.   

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts