Gubitak želje za seksom kod žena

0

Želja za seksom je kao plamen. U pojedinim trenucima je pali neka sitnica, a u drugim se gasi zbog toga što ničim nije podsticana. Podložna je variranjima u zavisnosti od okolnosti, od raspoloženja, od perioda menstrualnog ciklusa, i ta variranja su prirodna. Ali, neke žene pate od stalnog ill ponavljanog nedostatka želje za seksom, što se ispoljava ili kroz ravnodušnost i odsustvo interesovanja za seksualni čin, ili kroz odbijanje, suprotstavljanje, pa i reakciju gadenja. To stanje ih uznemirava, jer im kvari seksualni život i ljubavni odnos.

Medicinski uzroci

Problem je privremen i rešenje se brzo nalazi. Dovoljno je malo strpljenja.

– Posle radjanja deteta, bar svaka druga žena više ne oseća ni najmanju želju za tim da vodi ljubav. Ima mnogo razumljivih razloga za to: epiziotomija (sečenje medjice da bi se olakšao prolazak bebe) dovodi do bolova na tom mestu koji uništavaju svaku želju za prodiranjem penisa. Isto važi i za sitne povrede medice i za rezidualnu upalu vaginalnih zidova koji postaju osetljivi i na najmanji dodir; umor, neispavanost, neprekidna pažnja koju žena poklanja malom biću koje se upravo rodilo takodje su činioci koji uništavaju želju za seksom ili je jednostavno skreću sa puta. S druge strane, tokom prvih meseci posle porodjaja, kod žena koje doje dolazi do znatnog povećanja prolaktina, hormona laktacije, koji inhibira libido.

I mnogi drugi uzroci negativno utiču na prohtev za seksom. To su:

 • svaka bolest;
 • posledice neke hirurške intervencije;
 • nervne depresíje;

– lekovi kao što su neuroleptici, antidepresivi, pilule za spavanje, pilule protiv visokog pritiska i antiandrogeni, jef remete ravnoteàu izmedu seksualnih hormona i centralnog nervnog sistema;

 • hormonska neravnoteža koja potiče od neke druge žlezde kao na primer, štitna  žlezda.
 • sve ono što izaziva bolove za vreme polnog snošaja.

Gubitak zelje za seksom

Psihički uzroci

Žene onda navode:

 • Opšti nedostatak interesovanja za seksualnost. To je slučaj sa veoma mladim ženama, još uvek neupućenim i neiskusnim, čiju želju još nisu probudili osećaji strasti.
 • Psihološki šok, kao što je smrt neke voljene osobe, neki raskid, neko veliko razočarenje, gubitak posla.
 • Stalno ponavljanje stresnih situacija u intenzivnom profesionalnom životu

ili jednostavno zamoran porodični život sa decom koja često poboljevaju.

 • Bračna monotonija posle dugih godina zajedničkog života. Želja otupljuje i bledi i može čak ustupiti mesto osećanju neprijateljstva ili prezira; jer, ponavljanje istih pokreta, istih položaja, istih reči, istog okruženja, može na kraju ubiti želju za seksom.
 • Stav muškarca: Njegovo nedovoljno insteresovanje za seks, ograničeno vreme koje pristaje da posveti milovanjima, njegovo neznanje u pogledu tehnike, ali još više nedostatak oduševljenja i afektivnih pažnji veoma su ozbiljni krivci za gašenje ljubavne želje kod njegove saputnice.
 • Razmimoilaženja medu partnerima u vezi sa željom za seksom. Prirodno je da nastupi želje variraju u zavisnosti od perioda i od godìna; ne želimo uvekda vodimo ljubav u istom trenutku. Seksualno navaljivanje nestrpljivog supruga može ponekad da deluje isto toliko odbojno kao i njegova nezainteresovanost. Kako godine prolaze, mogu se javiti sledeća dva osnovna slučaja: mladi muškarac će osećati želju da ima česte seksualne odnose dok će njegova saputnica, koja je istih godina i tek se probudila na seksualnom planu, podnositi njegova navaljivanja sa rezigniranošću; a žena od 40 godina, koja je u seksualnom pogledu u punom procvatu, može biti frustrirana nedostatkom strasti svog saputnika koji je više zaokupljen svojim profesionalnim brigama.
 • Konfliktni odnos izmedu partnera.
 • Duboko osećanje krivice koje je uobičajena posiedica suviše krutog i suviše strogog vaspitanja i preterano razvijenog superega: to osećanje ometa oslobadjanje seksualnih nagona inhibirajući seksualnu želju svaki put kad se ona javi. Žena se manje ili više svesno izdiže na nivo “sudije svojih ponašanja”.
 • Neka neodredena zebnja, neki strah od toga da se neće biti na visim zadatka i da će se izazvati razočarenje kod partnera. Potpuni nedostatak poverenja u sabe.
Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!