Prirodni lekovi za negu i oporavak oštećene suve kose

Suva kosa

Postoji mnogo činilaca koji utiču na kvalitet vaše kose. Leti kosa može da strada od sunca, jer sunce je  isušuje kao i slana morska voda ili hlorisana voda iz bazena koja neretko sadrži dodatne hemikalije za dezinfekciju.

Tokom zime, na kosu utiče vetar, niske temperature kao i suv vazduh iz zatvorenih prostorija koje se greju tokom hladnih dana.

Osim toga, suva kosa koja opada, koja je oštećena, ispucala, deluje umrtvljeno, nema sjaj može biti takva od farbanja, čestog peglanja presom, svakodnevnog feniranja. Uzrok lošeg stanja kose mogu biti korišćenje blanša i kiselina tokom stavljanja mini vala. Ako prirodno imate tanku i retku kosu, ona će agresivnim tretmanima kod frizera postati još nekvalitetnija. Neretko će Vas tako mučiti i perut i ispucali krajevi ako ste preterali sa farbanjem, naročito plavim nijansama. Vodite računa o tome kakvu kozmetiku za kosu koristite.

suva kosa

Suva i oštećena kosa – kako je oporaviti?

Najpre treba obratiti pažnju na ishranu jer nedostatak vitamina i nekih minerala može značajno da utiče na kvalitet Vaše kose, da uzrokuje njeno sušenje pa čak i opadanje.

Jedite što više voća i povrća kao i namirnica bogatih belančevina kao što je riblje meso, semenke, orasi, bademi…

Izbegavajte fen, figaro, agresivne farbe za kosu sa amonijakom, i kad god možete, sušite kosu prirodnim putem.

Takodje, prirodne maske, koje možete pripremiti od namirnica iz frižidera mogu povoljno uticati na kosu i oporaviti je.

Maslinovo ulje je prirodni lek za oštećenu kosu i od davnina se koristi u kozmetici. Posle pranja na krajeve kose možete naneti koju kap ovog ulja pa će krajevi delovati manje okrzano a kosa će biti sjajna. Dovoljno će biti i da jednom nedeljno celu kosu računajući i teme namažete maslinovim uljem uz blagu masažu. Poželjno je da odstoji celu noć. Ujutru isperite kosu i primetićete da je manje suva, lepršava, sjajna.

Postoje brojni recepti za pakovanje za kosu sa maslinovim uljem. Mi Vam dajemo jedan od njih za koji su Vam potrebni maslinovo ulje (10 kašika) i isto toliko bademovog, ricinusovog i ricinusovog ulja. Sve sastojke pomešajte i dodajte jednu kašiku ružinog ulja. Stavite pakovanje na kosu i prenoćite sa njom na glavi. Ujutru isperite kosu blagim šamponom.

Napravite masku od banane koja je namenjena suvoj kosi. Ispasirajte  jednu bananu, dodajte malo soka od limuna i kašiku meda. Sjedinite i stavite na kosu. Treba da odstoji oko pola sata. Nakon toga, operite kosu blagim šamponom.

Jaja su takodje pravi spas ako imate oštećenu i isušenu kosu. Umutite jedan  belanac sa 2 žumanca. Dodajte sok od pola limuna i kašičiku meda. Sjedinite masu i nanesite na kosu. Posle 15 minuta kosu dobro isperite.

Probajte ovaj lek za kosu iz frižidera – majonez. Jednostavno naneste majonez od korena do vrhova kose, držati oko 30 minuta dok deluje i na kraju operite kosu.

Maske sa limunom se preporučuju najviše plavušama. Pomešajte kašiku meda sa 5 kašika soka od limuna. Stavite ovu masku na mokru kosu i pustite da deluje oko 20 minuta. Nakon toga – isperite.

Pranje, feniranje, oblikovanje…

Pazite na preparate koje koristite za kosu. Važno je koristite šampone za zaštitu kose od toplote koji će sprečiti oštećenje kose prilikom feniranja. Ako upotrebljavate penu za kosu, nabavite ovu sa balsamom. Koristite češalj sa širokim zupcima posle pranja kose jer se krhka kosa lako ošteti ako se češlja četkama ili češljem sa gustim zupcima.

Bilo bi dobro i da imate četku od prirodne svinjske dlake. Koristite balsame za kosu koji se ne ispiraju i koji olakšavaju češljanje suve kose koja se lako mrsi. Kupujte preparate za kosu koji ne sadrže alkohol.

Kad smo kod pranja kose, ograničite se na dva pranja nedeljno.

Ako Vam krajevi cvetaju i lome se, morate se redovno šišati. Najbolje je skraćivati krajeve za 1 cm mesečno. Možete da izabere neku od frizura sa kratkom kosom, jer će lomljiva, suva i oštećena kosa u tom slučaju delovati mnogo zdravije. Plus, kratke bob i paž frizure trenutno su vrlo trendi.

Kokosovo ulje i ulje čička

Stavite na dlanove stavite 1 do 2 kapi kokosovog ili čičkovog ulja i ulja šafranike  i utrljajte ih u kosu. Nanesite ovu mešavinu ulja najpre na krajeve a onda razmazujte polako ka korenu. Kosa će na ovaj način zadržati vlažnost, ali ne koristite nikako veće količine ulja od preporučenih .

Zaštite kosu od sunca šeširom jer sunce posvetljuje kosu i suši je. Ako ronite, koristitie kapu za kupanje. Ako baš ne volite šešire i kape, pre ulaska u vodu obavezno nanesite balzam za kosu koji se ne ispira i raščešljate ga.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts