Kako napraviti eterično ulje

Kako-napraviti-etericno-ulje-76Kako napraviti eterično ulje?

Veoma koncentrisana, isparljiva ulja koja se mogu izdvojiti iz aromaticnih biljaka se nazivaju etericna ulja. Koriscena su jos od antickog doba, a njihova raznovrsnost upotrebe im osigurava stalnu popularnost. Etericna ulja se koriste u: terapeutske, medicinske I kulinarske svrhe.

Oko 700 razlicitih biljnih vrsta sadrzi etericna ulja I postoji nekoliko metoda za njegovo dobijanje. Najcesci nacin je destilacijom.

Kako su etericna ulja prilicno skupa, isplativije ih je destilirati u kucnoj radinosti. U nastavku teksta procitajte osnovne instrukcije kako da izdvojite etericno ulje, koristeci relativno jednostavno I efikasno vodu I paru, u procesu destilacije.

1. Potreban vam je aparat za destilaciju. Mozete kupiti specijalno dizajniran aparat za destilaciju etericnih ulja, sto je skuplja varijanta, ali svakako najbolja ako zelite da se cesto bavite pravljenjem etericnih ulja. Ako, pak nemate dovoljno finansijskih sredstava, evo sta vam je potrebno da biste napravili aparat za destilaciju:

 • izvor toplote, na kome cete da kuvate vodu (to moze biti, jednostavno: ringla, reso ili ketler),

 • “direktna vatra”, poput plina, recimo,

 • rezevoar za vodu I resetka

 • sadni materijal

 • kondenzator (koji skuplja paru I hladi je)

 • separator, koji odvaja etarsko ulje od vodene pare

Kada govorimo o pravljenju destilatora, najvaznije je da imate osecaj za mehaniku I da znate gde koji deo treba da stoji, kao I da razmisljate o izvorima I troskovima goriva. Ponekad je bolje malo ustedeti novca, pa kupiti gotov destilator.

 1. Sirovina, odnosno biljka iz koje zelite da izdvojite etericno ulje. Kolicina esencijalnih ulja koja se nalaze u nekoj biljci varira u toku razvoja biljke. Tako da je potrebno, ipak da se posvetite istrazivanju kada je najbolje vrsiti proces destilacije. Ovo, naravno zavisi I od vrste biljke. Takodje, vazno je da pravilno sakupljate biljku, jer branje neodgovarajucih delova I u pogresno vreme, moze bitno da smanji kolicinu esencijalnih ulja. Generalno, najbolje su biljke koje su cele, odnosno nisu u prahu ili izlomljene.

 2. Susiti biljke. Proces susenja biljaka u velikoj meri povecava prinos po delovima, jer ce u svaki deo moci da stane veca kolicina biljaka, pa samim tim se dobija I veca kolicina ulja. Treba izbegavati direktnu suncevu svetlost, jer susenje u mracnoj I hladnoj prostoriji umanjuje mogucnost gubitka esencijalnih ulja. Cim su biljke suve, valjalo bi poceti sa procesom destilacije. Ako niste raspolozeni za ovu varijantu, na pijacama I u specijalizovanim prodavnicama mozete pronaci vec osusene biljke.

 3. Sad pocinje proces destilacije. Ako imate gotov destilator, pratite uputstva proizvodjaca o kolicini vode. U sustini, najbolje je koristiti filtriranu I meku vodu. U zavisnosti od vrste I kolicine biljke, proces destilacije moze da traje od 30 minuta do 6 sati, pa I vise, gledano od trenutka kada voda provri.

 4. Treba znati da ce vicina biljaka izdvojiti etericna ulja na 100 stepeni Celzijusa.

 5. U zavisnosti od duzine trajanja procesa destilacije, mozda cete morati da promenite vodu u kondenzatoru, kako bi se proces hladjenja neometano nastavio.

 6. Po zelji, mozete procediti dobijeno ulje kroz gazu. Ali pre toga, morate biti sigurni da je gaza potpuno cista, jer deterdzent I prljavstina mogu zaprljati ulje.

 7. Sipajte ulje u posudu za skladistenje. Uradite ovo sto je brze moguce. Vecina etericnih ulja moze da se cuva najmanje dve godine, ali neke vrste su izuzetno osetljive, pa im je I vek trajanja kraci. Da biste povecali vek trajanja dobijenog ulja, cuvajte ga u tamnoj staklenoj bocici I na hladnom I tamnom mestu. Takodje, bitno je da flasica I levak koji koristite za presipanje, budu potpuno cisti.

 8. Odlucite sta cete sa vodenim ostatkom, koji se tokom procesa destilacije sakupio u separatoru. Neki od njih su upotrebljivi, poput ruzine vode ili vode od lavande. Ako ne zelite da ga koristite, mozete ga sipati u sledecu seriju (ako odmah pocinjete sa sledecom destilacijom) ili ga jednostavno baciti.

 9. Imajte na umu da ce vam biti potrebne velike kolicine biljaka da biste dobili pristojnu kolicinu etericnog ulja.

 10. Takodje, najbolje je da koristite biljke koje ste sami uzgajali ili one organski gajene. Jer razne vrste hemikalija kojih ima u biljkama, mogu zatrovati vase ulje.

 11. Savetuje se da etericno ulje razredite, pre nego ga nanesete na kozu. Najbolji “razredjivaci” su: bademovo ulje I ulje od semenki grozdja. Naravno, mozete koristiti I druge vrste ulja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts