Kako organizovati jeftino putovanje u Pariz? Gde naći povoljan prevoz, smeštaj…

Iskoristite moć interneta da odete na svoje putovanje iz snova.

Verovatno ste bar jednom u životu maštali o romantičnim trenucima koje bi ste doživeli u Parizu. Do sada vam je za ovaj luksuz trebalo mnogo novca, ali danas se do Francuske dolazi i sa mnogo manjim budžetom.

Otkićemo vam kako.

Kako da nađem jeftin prevoz?

Verovali ili ne, najjeftiniji način da dođete do Pariza jeste avion.

Putovanje kolima je najskuplja varijanta, jer vam treba novac za sto troškova: gorivo, putarine i vinjete, amortizacija, treba da mislite da li ćete se negde pokvariti, parkinzi, itd. I skupo i opterećujuće.

Autobusom vas takođe čeka dugo putovanje. Premda je bus nešto jeftiniji od aviona, dugo putovanje podrazumeva i troškove za hranu, vodu, toalet, grickalice, kafu i druga osveženja.

Pariz avionom je ipak najbolje rešenje

Voz … pa vozom možete ići onog dana kada balkanske zemlje dobiju normalnu železnicu.

Kada kažemo ,,putovanje avionom” verovatno vam prvo na pamet padnu skupe karte. Nije uvek tako, postoje cake pomoću kojih možete pronaći jeftine avio karte.

Za početak isplanirajte svoje putovanje dva, tri meseca unapred. Avio karte su uvek jeftinije ako se kupe unapred, pogotovo u low cost kompanijama.

Na primer Wizz air važi za jeftinog avio prevoznika, a nudi vam i mogućnost avio prevoza od Beograda do aerodroma Bove tije u Parizu ( Paris Beauvais ).

Kada ukucate u kalendar svoj period boravka, morate biti i malo fleksibilni. Videćete da će vam Wizz air izbaciti nekoliko ponuda, vi potražite najjeftiniju. Karta se može naći i za 50 e, nekad i manje. Ako imate Wizz air karticu uvek ćete dobiti i dodatni popust.

Ne žurite da odmah kupite kartu. Ukoliko ne pronađete danas jeftinu kartu, probajte naredim danima. Ako vam Wizz air ne izbaci ponudu koju očekujete, probajte i sa platformom Skyscanner.

Skyscanner okuplja mnogo avio kompanija, pa će vam izbaciti više ponuda. Na vama je da odaberete najjeftiniju.

Napominjemo da je ovo posao za strpljive ljude, povoljna karta će vas zasigurno sačekati u jednom trenutku.

Tek kada sebi obezbedite jeftinu kartu, počnite da planirate ostale parametre ovog putovanja.

A gde ću da spavam kad odem u Pariz? Hoteli su preskupi!

Tako je, hoteli su preskupi, čak im i hosteli nisu baš jeftini. Međutim postoji bolje rešenje kada je smeštaj u pitanju. Jeftinije od hotela, a podjednako je udobno.

To rešenje se zove Airbnb platforma. Ako ste čitali nekad o poznatim blogerima koji putuju svetom za mali novac, verovatno ste se pitali kako im to uspeva. Njihova tajna je Airbnb.

Evo kako ona funkcioniše. Preko ove platforme ljudi iznajmljuju svoje stanove, sobe, kuće … šta ko ima na raspolaganju. Izdaju ih turistima, poslovnim ljudima koji dolaze u njihov grad … jednom rečju svima kojima treba smeštaj na nekoliko dana. Ne naplaćuju kao hoteli, već simbolično, kako bi iskoristili prostor koji im ionako stoji neiskorišćen i skuplja promaju, a ujedno im i kapne poneki evro.

Probajte da se registrujete i istražite šta sve Airbnb nudi. Veoma korisna stvarčica.

Dakle, ukucate gde želite da idete ( ovoga puta je to Pariz ), koliko vas ide, ima li dece koja putuju sa vama, da li želite da se baškarite u celom stanu ili vam je dovoljna soba sa zajedničkim kupatilom, itd. Airbnb možete iskoristiti i za svoja letovanja ili neka druga putovanja.

Pravila su ista kao i kod traženja avio karata: ne jurite odmah da rezervišete smeštaj. Pogledajte kako su drugi gosti ocenili smeštaj, po tome ćete videti vredi li da dođete uopšte. Ako imate neke nedoumice, postoji opcija da kontaktirate vlasnika, pa ga pitajte sve što vam nije jasno.

Takođe gledajte i lokaciju. Nemojte uzimati smeštaj koji je suviše daleko od mesta koja želite da posetite.

Kada je Pariz u pitanju može se naći dobar smeštaj za dve osobe po ceni od samo 25 evra ili manje.

Airbnb nudi još mnogo mogućnosti, ali najbolji od svega su bonusi. Kada počnete da koristite ovu platformu, možete da pozovete svoje prijatelje da se i oni priključe. To činite preko ovog linka.

Kada se vaši prijatelji priključe Airbnb platformi i rezervišu svoj prvi smeštaj vi dobijate popust od 20 dolara kada se oni vrate sa svog putovanja. Taj popust možete iskoristiti prilikom neke naredne rezervacije smeštaja, pa eto i jednog razloga više zašto bi trebalo tražiti smeštaj na ovaj način.

Smeštaj za DŽ preko Airbnb

Troškovi za hranu

I još jedan trošak koji treba iskontrolisati jeste trošak za hranu. Ovde treba biti malo fleksibilan.

Izbegavajte restorane na prometnim turističkim mestima. Oni su preskupi. Zavucite se u manje prometne ulice i tražite mesta gde jedu Parižani. Hrana je bolja, a jeftinija.

Ni brza hrana u Parizu nije loša, a koštaće vas jeftinije. U Francuskoj danas živi mnogo nacija i svi su sa sobom doneli svoju kuhinju, mnogi od njih imaju i kioske sa brzom hranom koja je preukusna.

Ako na smeštaju imate kuhinjicu možete i sami da spremite doručak ili večeru. Dobro je pojesti s vremena na vreme gotovu supicu ili malo sveže salate. Ova opcija je takođe jeftinija nego obrok u nekom restoranu.

Sva dalja organizacija je na vama: šta ćete videti, posetiti, koliko imate slobodnog novca za muzeje i provod …

Ovaj princip organizacije možete koristiti i za neke druge gradove. Poenta je u low cost letovima i Airbnb platformi za povoljan smeštaj. Napravite svoj profil i pronađite idealan smeštaj.

Photo source: Pixabay, Unsplash

Similar Posts

13 Comments

 1. Ove fore sam procitao pre dve godine na jednom blogu. Blog vode momak i devojka koji putuju svetom i svoje dozivljaje objavljuju na tom svom sajtu. Od tada sam i ja poceo da putujem po istom principu. Koliko sam ranije trosio za jedno letovanje, sada trosim isto toliko za dva putovanja godisnje. Ima tu jos raznih fora i fazona, ali to tek naucite kada krenete da putujete.

 2. Je li Airbnb samo za evropske gradove? Kakvi su sa egzoticnim destinacijama, ima li ponuda?

 3. Gledam sada cene za Pariz…moze da se nadje jeftinije smestaj nego u mom gradu. Je li to sve sto treba da platim, deluje prejeftino.

  1. Dobro pogledajte, nekad će domaćin tražiti dodatni novac za čišćenje. Takođe Airbnb uzima nekih 12% za sebe, kako bi mogao da finansira korisničku podršku koja je na raspolaganju svima koji koriste Airbnb.

   Uglavnom, svi troškovi će vam biti poznati pre rezervacije, pa ako vam cena ne odgovara možete tražiti i jeftinije. Predlažemo i da se malo cenjkate sa domaćinom, možda vam spusti cenu, sve zavisi koliko ste šarmantni.

 4. Живео WIZZAIR!!! Била сам прошле фодине у Шведској, карта ме коштала 18 евра :)))))

 5. Kako tacno funkcionise Airbnb. Ja samo rezervisem, pa kad dodjem platim??? Sta ako se ne pojavim 🙂 sta ako odem tamo a ono neka rupa, mogu li da se predomislim.

  1. Eeeeee, sve je regulisano tako da ne može da dođe do problema 🙂 . Ako ste rezervisali smeštaj morate da ga platite prilikom rezervacije. Vaša uplata stoji na Airbnb platformi, sve dok ne napustite svoj smeštaj a onda se prebacuje kod vašeg domaćina na račun. Tako je domaćin zaštićen od gostiju koji mogu da ga ,,ispale”. I sam gost je zaštićen. Tipa ako dođete na smeštaj i vidite da nije kao na slikama, ili domaćin počne da vam pravi neke probleme, odmah ga prijavite korisničkoj podršci na Airbnb. Non stop su operativni, vratiće vam novac, čak će se potruditi da vam nađu novi smeštaj. Tako da bez brige.

   Ako vas interesuje Airbnb još detaljnije možete pročitati dodatne informacije na ovom linku:

   https://saznajlako.com/2018/07/17/vise-ne-putujem-preko-turistickih-agencija-pronasla-sam-jeftinije-i-bolje-resenje/

 6. Sa wizzair sam putovala tri puta do Ajnhovena. Kada putujete sa low cost avio prevozom oseti se razlika, bude manje udobno, ali opet bolje nego autobusom i jeftinije nego kolima. Ovaj Airbnb jel to nesto kao boking.com_

  1. Slično … na bookingu su hoteli, a na Airbnb privatni smeštaj uglavnom. Airbnb je povoljniji, možete dobiti popuste ako pozovete prijatelje, itd. Ono što je slično sa bookingom jeste da ne možete da omašite kada je dobar smeštaj u pitanju, potrebno je samo da pratite ocene drugih gostiju. Takođe i Airbnb će vam pokazati mapu na kojoj je označen smeštaj koji trenutno gledate, tako da budete sigurni da li vam lokacija odgovara.

 7. Bila sam u Parizu dva puta, i oba puta sam dekontirala. Jednom preko agencije, isli smo avionom, trebalo mi je 800 evra. Drugi put sam isla autobusom kod prijateljice, prosla sam jeftinije, ali smo putovali skoro dvadeset sati, opet uzas. Nemam zbpg toga lepa secanja na Pariz.

  1. Ako budete ponovo išli kod sestre, isprobajte Scyscanner, da nađete povoljne karte. Treća sreća, Pariz je prelep, zašto da vam ostane u ružnom sećanju.

Comments are closed.