Prirodni lekovi za podočnjake, umorne i crvene oči

Umorne oči danas su problem za mnoge ljude. Uslovi u kojima radimo često su nepovoljni za naše oči, a više puta smo i sami nedovoljno brižni prema svojim očima. Ne vodimo dovoljno brige o svetlu, nečistom vazduhu i prašini kojoj su oči izložene, odmaranju očiju posle dužeg naprezanja pored kompjutera, i tako povećavamo umor očiju.

PODOČNJACI – REZULTAT NEPROSPAVANIH NOĆI

Ne zaboravite da na podočnjake, osim genetskog faktora utiče i loš način života, brojne neprospavane noći i velika količina kofeina. Ako nikako ne možete da utičete na ove faktore, bar unosite u organizam dosta citrusnog voća koje obezbedjuje divan ten.

Prirodni lekovi za podocnjake

Evo nekoliko recepata koji će ublažiti Vaše probleme:

BILJNI OBLOZI ZA OČI

Potrebno je :

  • Suvi listovi pitome nane
  • 1/4l vode

Priprema:

Usitnjene listiće pitome nane stavimo u 2 male kesice od lanene tkanine, Oblog se umoči 2-3 minuta u vruću proključalu vodu, a zatim se izvadi i ocedi da bi se uklonila suvišna voda.

Upotreba:

Oblog se stavi na oči i prekrije suvim peškirom da bi se toplota što duže zadržala u oblogu. Posle 10-15 minuta oblog se skine, a ako želimo još jednom da ga stavimo  ponovo ga potopimo u toplu vodu. Uvek se stavlja topao oblog. Ovim brzim i jednostavnim postupkom očima se vraća sjaj i vedrina. Oblog pomaže protiv upala, crvenila, podočnjaka i umornih očiju.

BALZAM ZA OČI

Potrebno je:

  • 50g putera
  • 1 sveže jaje
  • 1kafena kašika bademovog ulja
  • ½ kafene kašike soka od limuna

Priprema:

Puter rastopimo nad vodenom parom. Polako umešamo najpre žumance, pa zatim belance i bademovo ulje. Na kraju dodamo sok od limuna.

Upotreba:

Ovaj balzam nanesemo na zatvorene oči i ostavimo da stoji 10 do 15 minuta. Balzam je bogat vitaminom C i lecitinom što je veoma korisno protiv povećanih suznih kesica, bora i natečenih očnih kapaka. Na oči uvek stavljamo tek pripremljen balzam koji, kad ga skinemo sa vodene pare ima temperaturu približnu telesnoj.

Umorne oči danas su problem za mnoge ljude. Uslovi u kojima radimo često su nepovoljni za naše oči, a više puta smo i sami nedovoljno brižni  prema svojim očima. Ne vodimo dovoljno brige o svetlu, nečistom vazduhu i prašini kojoj su oči izložene, odmaranju očiju posle dužeg naprezanja pored kompjutera, i tako povećavamo umor očiju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts