Bajina Bašta – Istorija grada, slike i korisne adrese i telefoni

0

Geografski položaj

Nalazi se na ušću rečice Rače i na desnoj obali Drine, na nadmorskoj visini od 245 metara. Ranije se zvala Plijeskovo, a ime Bajina Bašta dobila je po Osmanu Baji, koji je u njoj imao svoje bašte.

Od Bajne Bašte dolinom Pilice put skreće kroz šumovite bregove sela Duba na jugo-istok do Užica. Dolinom Drine Bajinu Baštu put povezuje s Ljubovijom, a preko Tare s Kremnima, Mitrovcem i Zaovinama. Postoji automobilski put od Perućca preko Rastišta do Štule, koji prolazi preko lovišta i rezervata na Zvezdi i Crnom vrhu koji se povezuje sa Bajinom Baštom.

Broj stanovnika

Prema popisu iz 2002 grad Bajina Bašta imao je 9.543 stanovnika. Prema popisu iz iste godine opština Bajina Bašta imala je 29.151 stanovnika.

bajina basta broj stanovnika

Ustanove

U Bajinoj Bašti u Perućcu postoje biblioteke i čitaonice, a u selima Rastištu, Jagoštici, Zaovinama. Beserovini, Rogačici, Kostojevićima, Zlodolu, Solotuši i Pilici – postoje čitaonice. U Bajinoj Bašti i Perućcu postoje bioskopi, koji mogu da prime preko 500 posetilaca. U Bajinoj Bašti deluje Kulturno-umetvičko društvo „Milenko Topalović”, Opštinski turistički savez, Društvo „Partizan”, Sportski klub „Sloga”, Streljačka družina, itd.

Sport

U Bajinoj Bašti, Perućcu, Rogačici, Kostojevićima i Zlodolu postoje sportski tereni za fudbal, košarku i odbojku.

Bajina Bašta je poznata po divnim parkovima, prošaranim raznobojnim cvećem i zelenim drvoredom. Iz Bajine Bašte prave se izleti na Taru, lovni rezervat Crni vrh i Zvezdu. Ovo su mesta po svojim prirodnim lepotama izvanredno pogodna za rekreaciju.

Obrazovanje

U Bajinoj Bašti radi Srednja ekonomska škola, Škola učenika u privredi i Potpuna osnovna škola. Potpune osnovne škole postoje i u Zaovinama, Perućcu, Pilici, Zlodolu, Kostojevićima i Rogačici, a u ostalim selima su četvororazredne škole.

Istorijat

Na Tari i u njenoj bližoj okolini odigrali su se u toku narodnooslobodilačke borbe značajni događaji. Užice bilo je centar prve oslobođene teritorije — Užičke republike. Nedaleko je legendarna Kadinjača, a na samoj Tari formirana je već 3. avgusta 1941. godine Prva Račanska četa Užičkog partizanskog odreda, o čemu evedoči i Partizanski spomenik podignut na Borovom Brdu.

Zdravlje

Klimatski uslovi Tare i mikroklimatske prilike kod Račanske Šljiovice mogu se koristiti za lečenje bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, enfizen pluća – bilo koje etiologije, bronhitkazije – ukoliko se proces ne nalazi u akutnoj egzacerbaciji, neurocirkulatorna astenija, hipertiroze, akutnih infektivnih bolesti, TBS pleuitisa, TBC peritonitisa, pneumonije i bronhopneumonije, hirurških intervencija, astenije i mršavosti, hipohromne i normohrone anemije.

Privreda

Bajina Bašta je poznata po proizvodnji duvana, a naročito „Bajinovica”, koji se po svom kvalitetu ubraja među najbolje vrste duvana u svetu.

Nedaleko od Bajine Bašte nalaze se sela Kostojevići, Rogačica, Dub i Zlodol, koja se naročito ističu po proizvodnji dobrih jabuka. Poznata je bajinobaštanska rakija (šljivovica, prepečenica i klekovača) koja stiže i na strano tržište. Pored voćarstva na ovom području razvija se i stočarstvo sa stočarskim proizvodima. Na Kaluđerskim Barama Zemljoradnička zadruga Bajina Bašta ima veće komplekse livada zasejanih veštačkom travom, koje daju idealne uslove za razvoj stočarstva na ovom području.

U selu Zaovinama nalaze se velike naslage laporca kamena – pogodne sirovine za proizvodnju cementa. Zarožje je bogato ukrasnim „Gabro kamenom”, železnom i bakarnom rudom, a Jagoštica s „Granit kamenom” čije rezerve treba ispitivati i proučiti mogućnost eksptoatacije.

Udaljenost Bajina Bašte od pojedinih gradova u Srbiji

Kilometraža

Beograd: 162 km
Loznica: 118 km
Užice: 37 km
Čačak: 93 km
Valjevo: 70 km

Pošta

Adresa: Vuka Karadžića 7, Bajina Bašta
Kontakt telefon: 031 851 250
Radno vreme: 08-19h
Poštanski broj: 31250

Autobuska stanica

Adresa: Svetosavska 3
Kontakt telefon: 031 865 485

Dom zdravlja

Adresa: K.Milana Obrenovića 72
Kontakt telefon: 031/865-966

Opština Bajina Bašta

Adresa: Dušana Višića 28
Kontakt telefon: 031 852 366

Karta – Google mapa

Galerija slika Bajine Bašte

Share.

Leave A Reply