Saveti za izbor ogledala za kupatilo

Možda vam se samo čini da je izbor ogledala za kupatilo ne tako značajna stvar, ali – varate se. Ogledalo može jako uticati na kupatilski prostor, manje kupatilo će vizueno učiniti većim, kupatilo bez prozora svetlijim, kupatilo uredjeno neutralnim bojama – vedrijim…

Važnost ogledala za osvetljenje u kupatilu

Ukoliko ste ipak za manje ogledalo u vašem kupatilu najbolje je, zbog boljeg osvetljenja, da ugradite male sijalice sa obe strane ogledala. Dobar izbor su mutne sijalice manje jačine, a vaše kupatilo će dobiti holivudski šarm. Sijalice mogu biti pozicionirane i iznad ogledala ali je ipak bolje rešenje neonska cev ili sijalica zaklonjena plafonjerom ili drugom stilizovanom zaštitom. Važno je da svetlo daje utisak prijatnog, da je ujednačeno i prirodno.

ogledalo1

Ogledalo postavljeno preko velike svetleće ploče kao neobično rešenje.

Prvo što neko prometi kada udje u vaše kupatilo je opšti utisak a onda i delovi kupatilskog nameštaja. Ali nema te osobe koja se neće pogledati u ogledalu! Možete li da zamislite kupatilo bez ogledala?

ogledalo5

I pored dnevnog svetla u kupatilu sa prozorom, dodatne lampe postavljene iznad ogledala, oplemeniće prostoriju.

Malo, veliko,srednje veličine, okruglo, četvrtasto, jednostavno ili šareno sa čudnim okvirom… kakvo god bilo, ogledalo je pečat Vašeg stila i preko potrebno je kupatilu. Sve aktivnosti u kupatilu – od jutarnjeg brijanja i tuširanja pa do večernjeg mackanja i češljanja – kreću i završavaju se ispred ogledala!

Adekvatno ogledalo u odnosu na tip kupatila

Svakom posebnom stilu kupatila i njegovom uređenju pripada i ogledalo koje se savršeno uklapa u priču.

Osnovno pravilo je da ogledalo treba da bude što veće. Ako su Vam zidovi kupatila manje površine ili več po njima imate nakačene police ili druge kupatilske elemente, problem rešite tako što ćete postaviti više ogledala na različitim zidovima čime ćete vizuelno proširiti većati tesno kupatilo.

ogledalo4

Manje kupatilo izgleda vizuelno veće uz ogledalo srednje veličine koje je uokvireno četvrtastim lampama.

Ako se to može i nazvati manom, jedina zamerka velikim ogledalima je to što , da bi uvek izgledala uredno i lepo , moraju se stalno čistiti i brisati.

ogledalo za kupatilo

Uživajte u velikom ogledalu kao jednoj od prednosti prostranog kupatila.

Kada je reč o ogledalu koje će se uklopiti u bilo koji stil, i ako nemate baš mnogo vremena da se bavite traženjem idealnog ogledala za kupatilo, izaberite jednostavno i nenametljivo ogledalo bez rama ili sa tankim ramom u nekoj neutralnoj boji. Ovo pravilo važi i ako niste sigurni u sopstveni stil. Sa umerenošću i jednostavnošću – sigurno nećete pogrešiti.

Detalji i ogledala

Zanimljiva su ogledala sa ramovima koji su puni detalja, bilo da su upitanju drveni ramovi na kojima mogu biti i prava umetnička slikarska dela ili metalni ramovi obogaćeni kristalima, cirkonima, perlama…

ogledala za kupatila

Obično četvrtasto ogledalo uokvireno staklenim pink ramom, trenutno čini kupatilo toplijim i prijatnijim mestom.

Ovakva ogledala najbolje ćese uklopiti u kušatila koja treba oživeti jer su napravljena u beloj ili nekim drugim komplletno neutralnim bojama. Ogledalo je prava i jednostavna stvar za osvežavanje kupatila. Dodajte pored Vašeg novog ogledala, saksiju nekog jarkog cveća i lampu – i dobili stesavršeni kutak, ali i kupatilo koje skoro ne liči na ono staro, jer upravo detalji određuju celokupan izgled prostorije.

ogledalo2

Detalj u vidu oslikane ivice ogledala oplemeniće kupatilo.

Ogledala za mala kupatila

Ako je Vaše kupatilo manjih dimenzija i nema prozore, obavezno izaberite veće ogledalo i to sa lampom, koja će direktno pojačati osvetljenje u maloj prostoriji. Uopšte, ogledala sa osvetljenjem poput ugradjene jedne lampe ili više lampica po obodu, čine mnogo na osvetljenju kupatila i prirodniji su način osvetljenja od klasičnih plafonjera ili lustera.

Još jedno praktično rešenje su ogledala sa ormarićem, odnosno sa policama. Dva u jednom – sistem omogućava uštedu prostora, pošto je zapravo ormarić napravljen od ogledala po svojoj prednjoj površini. Police kao baza za ogledalo, obično se prave od medijapana sa posebnim vodootpornim premazima kako na njih ne bi uticala konstantna vlaga u kupatilu.

Ogledala sa ormarićem prave se u gotovo bezbroj verzija, od onih plastičnih kao najjeftinija verzija, pa do visoko stilizovanih od luksuznih materijala kao vrlo dekorativna ogledala, čije cene mogu biti i više desetina hiljada dinara.

ogledalo3

Okrugli umivaonik slaže se sa okruglim ogledalom sa širokim sjajnim metalnim okvirom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts