|

Muške i ženske jakne za prelazni period

Lagano ispratismo i ovu zimu i ono što nas očekuje u narednom periodu su drastične temperaturne promene u toku dana, kao i kiše. Zato nije loše da imate neku dobru jaknu za prelazni period, koja će vam biti korisna i na kraju godine, kada se prelazi iz leta u jesen.

Kada je reč o jankama za prelazni period, bilo da su u pitanju muškarci ili žene, moda se uglavnom ne menja, jer su se pojedini modeli pokazali odlično ali i moderno. Tako da nije greška odvojiti i malo veći novac kada je u pitanju dobra jakna.

Jakna ne treba da bude kabasta jer ćete je obući kada krenete ujutru na posao, a popodne kada se vraćate sigurno ćete je nositi u ruci, pošto u ovo doba godine popodnevne temperature su često znatno prijatnije i podnošljivije od jutarnjih.

KIŠNI KAPUTI ZA MUŠKARCE I ŽENE ZA PRELAZNI PERIOD

Kišni mantili ili kaputi su svakako elegantna ali i poslovna varijanta. U poslednje vreme popularni su kaputi u bež boji, sa dva reda dugmića i koji se vezuju oko struka. Uz ovakav matil ili kaput možete nositi i neku simpatičnu ešarpu u  beloj ili crnoj boji.

Pogodni su za sve tipove odeće, ali uz njih ne bi trebalo da nosite sportsku obuću. Dakle ako je vaš stil oblačenja sportski ili čak sportski-elegantan nemojte kupovati ovakve mantile.

Muške i ženske jakne za prelazni period
Muške i ženske jakne za prelazni period

KOŽNE JAKNE

Kožne jakne verovatno nikada neće izmodeti. Koža kao odličan izolator štitiće vas i od vetra i od kiše. Vodite računa samo da vam ne bude prekratka i opredelite se za jakne sa ruskom kragnom. Ako vam se, pak, više dopadaju obične kragne, onda, kao kod kišnih mantila i kaputa, kupite i neku simpatičnu ešarpu, kako bi ste zaštitili grlo.

Dame su u ovom slučaju u mnogo boljoj poziciji jer u izboru imaju i duže jakne, najčešće sa kvalitetnim krznom oko vrata – prirodnim ili veštačkim.

Kožne jakne idealne za prelazni period
Kožne jakne idealne za prelazni period

ŠUŠKAVAC JAKNE

Šuškavac je izuzetno popularan, sportski tip jakne, ne samo među muškarcima i ženama, već i kod mališana. Idealni su za školu i druge prilike, topli i nepromočivi ako vam negde zatekne iznenadna kiša.

Interesantni su i zbog velikog izbora boja u kojim ih možete kupiti, a najpopularnije su svakako drečave boje.

Ono što je nezgodno jeste to što nisu za neku elegantniju ili poslovnu priliku, tako da ukoliko vaš posao zahteva neki određeni ,,dres kod“, a nemate baš novca da kupujete više komada odeće, nemojte se odlučivati za šuškavce.

Šuškavac jakne su odličan izbor jakni za decu
Šuškavac jakne su odličan izbor jakni za decu

DEBELI I TOPLI DŽEMPERI

Topli, dugi džemperi, su veoma pogodni za prelazne periode, kada je reč o odeći za dame. Možete ih nositi uz svaku vrstu odeće i obuće, a prirodni materijali od kojih su napravljeni zaštitiće vas od hladnoće.

Ono zbog čega su nezgodni, jeste što ćete pokisnuti do gole kože ukoliko vas negde na putu zatekne iznenadna kiša i kapuljače na džemperima vam neće puno pomoći u tim prilikama. Ipak ako spadate među one koji uvek u torbi imaju kišobran ovo je komad odeće za vas.

Što je najbtnije, za razliku od ostalih jakni, džemepre možete nositi i zimi, naravno ispod neke zimske jakne, tokom velikih mrazeva.

Topli džemperi mogu poslužiti umesto jakne za prelazni period, a korisni su i tokom zime
Topli džemperi mogu poslužiti umesto jakne za prelazni period, a korisni su i tokom zime

SAKO I BLEZJERI

Dobar sako za muškarce ili blejzer za dame, takođe može biti dobra zamena za jaknu u prelaznom preiodu. Osim što će poslužiti u ovakvim prilikama, u pitanju su komadi odeće koje svako treba da ima u ormaru.

Momcima će se verovatno više dopasti neka klasična jakna, ukoliko vole sportsku odeću ili odeću za svaki dan, ali damama će sigurno neki dobar blejzer sa dugim rukavima biti interesantan, a može se kombinovati uz razne komade odeće – farmerke, suknje, obične pantalone, helanke i slično.

Sako ili blejzer umesto jakne za prelazni period
Sako ili blejzer umesto jakne za prelazni period
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts