Pravilna ishrana pasa

Ishrana pasa – kako pravilno hraniti psa

Odredjena hrana fabričke proizvodnje obično sadrži veliki broj osnovnih sastojaka od kojih će Vaš pas biti zdrav, snažan i okretan. I pored toga što postoji velika raznovrsnost namirnica specijalno namenjenih psima, svaki pas pokaže posebnu naklonost prema nekoj od njih.

Količina hrane koju treba dati psu zavisi od svake životinje i svake rase. Psu koji imaju dinamičan način života, kao što je nemački ovčar, treba veća porcija nego onom koji se malo kreće. Ali ne treba zaboraviti da i nekim patuljastim rasama i terijerima treba mnogo više hrane nego što se to na prvi pogled ili proporcijonalno čini. Zato Vam niko tačno ne može reći koliko hrane treba dati psu.

ishrana pasa

Adekvatna i uravnotežena ishrana jeste ona od koje pas nije ni debeo ni mršav, od koje je životinja uvek živahna i na oprezu, i kojoj je dlaka i krzno u savršenom stanju. Dešava se da osobe sa preteranom telesnom težinom vole da im je i ljubimac gojazan i obrnuto. Ne treba zaboraviti da će preterana ishrana psa ulenjiti životinju, ona će biti potištena, opadaće joj mnogo više dlake i kraće će živeti.

Hranu treba služiti na normalnoj spoljnoj ili unutrašnjoj temperaturi mesta, ni previše hladnu ni previše toplu.hrana se služi u čistoj posudi koju treba uskladiti sa veličinom i rasom psa. Pokušajte da ustalite običaj hranjenja ljubimca uvek u isto vreme i stalno držite posudu sa čistom vodom.

Izbegavajte da dajete hranu psu dok ste Vi ili neko od članova Vaše porodice za stolom, jer ćete tako izbeći da Vaš ljubimac traži hranu svaki put kada neko sedne za sto da jede.

Ako Vaš pas ima ujednačenu i zdravu ishranu neće mu biti potrebni nikakvi dodatni vitamini ili sredstva za jačanje.

pravilna ishrana-pasa

Postoje 3 vrste fabrički proizvedenih namirnica za pse:

KONZERVIRANE: zasnivaju se na mesu kuvanom na razne načine. Kvalitetnije marke imaju više mesa nego vode. U principu nije važno koja se vrsta mesa nalazi u konzervi, ali ako primetite da Vaš pas voli neku naročitu vrstu (piletinu, zečetinu, teletinu), hranite ga time što mu najviše prija. Većina tih namirnica je obogaćena vitaminima i mineralima.

DEHIDRIRANE ILI SUVE: Pojavljuju se u peletama ili granulama. Ta hrana obezbedjuje sve nutritivne sastojke koje su psu potrebni. Uz ovu hranu neophodno je da pas uvek ima posudu sa svežom vodom, jer suva grana sadrži samo osam procenata vode.

POLUVLAŽNA: To je često omiljena hrana mnogih pasa. Mešovitog je sastava i ukusna za nepce psa. Pored toga ove namirnice imaju prednost za vlasnika jer se lako čuvaju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts