Bolovi u dojkama i oko bradavica

Žene se dosta često javljaju lekaru zbog pojave boli u dojkama, koju nazivamo – mastodinija. Obično takva bol nije u vezi sa malignim tumorom, odnodno s rakom, ali žene koje imaju bilo kakve abnormalnosti na dojkama, računajuči i i bolove, moraju obavezno da posete lekara.

Skoro 70 procenata žena osetilo je bol u dojkama ili oko bradavice, u nekom periodu života. Bol se može pojaviti u jednoj ili u obe dojke ili nekada i ispod pazuha. Jačina boli kod žena je različita, a u ovim slučajevima ženi je potrebno lečenje.

Šta je uzrok bola u dojkama?

Poznajemo dve osnovne vrste boli u dojkama: to su ciklična i neciklična bol.

bolovi u dojkama

Ciklična bol u dojkama

Bol u dojkama može biti povezana s tim kako tkivo dojke reaguje na mesečne promjene u smislu balansa hormona – estrogena i progesterona. Tako da je ovde reč uglavnom o boli za vreme menstruacije, ili za vreme ovulacije. Ako bol prati kvrgavost ili cista koja je zapravo kao nakupljeni ‘paketić’ tečnosti, ili odredjena zadebljanja, reč je onda o fibrocističnim promenama.

Tokom menstrualnog ciklusa, a nekad i pred ciklus, tkivo dojke se ponekad i nadima jer rad hormona uslovljava uvećanje mlečnih žlezda i mlečnih kanala. Pored toga, u tom periodu, i pred menstruaciju, dojke zadržavaju i vodu. Često mogu grudi da budu natečene, bolne i osetljive. Bol u dojkama i oteklost uglavnom nestanu sa završetkom ciklusa.

Prosečna starost žena koje osećaju ovu cikličnu bol u dojkama je 34 godine. Ciklična bol može da traje nekoliko godina, a obično prestaje posle menopauze, osim ako žena ne koristi hormonske preparate jer ima hormonski poremećaj ili prosto njima ublažava posledice koje sa sobom nosi menopauza.

Na ovu cikličnu bol u dojkama odlazi skoro 75 odsto svih pritužbi žena u vezi sa dojkama. Medjutim, i stres može da utiče na nivo hormona, što opet utiče na pojavu boli. Fizička aktivnost, težak posao, i stalni napori povećavaju mogućnost da dojke budu bolne, jer grudni mišići mogu biti upaljeni od preterane fizičke aktivnosti.

Neciklična bol u dojkama

Ova bol koju nazivamo još i neciklična bol je dosta ređa pojava u odnosu na cikličnu bol. Nije u vezi sa menstrualnim ciklusom.

Žene koje pate od neciklične boli u dojkama često imaju manifestaciju bola u jednom određenom području dojke. Uzroci mogu biti neka povreda ili trauma na grudima pa i biopsija.

bolovi oko bradavica

Menopauza kao kritičan period

Ovo stanje se može pojaviti i u predmenopauzi i postmenopauzi, a uglavnom nestaje posle jedne do dve godine. Neciklična bol je najčešća kod žena koje imaju između 40 i 50 godina. Uglavnom ne ukazuje na rak dojke, ali sve žene koje su pogodjene ovom vrstom boli, moraju da odu lekaru na specijalistički pregled, kako bi bile odstranjene mogućnosti da je reč o nečemu komplikovanijem.

Kostohondritis

Još jedna vrsta necikličke boli zove se kostohondritis. Ona se zapravo ne javlja tačno u dojkama, ali pacijent oseća kao da dolazi iz predela grudi. Istina je da se ova vrsta boli javlja na mestu spajanja rebara i prsne kosti. Kostohondritis može da nastane kao posledica lošeg držanja ili starenja, usled čega su i kosti slabije. Žene koje imaju ovu vrstu bola – kostohondritis obično opisuju bol kao osećaj pečenja u grudima.

Ostali faktori koji dovode do bolova u dojkama:

– Korišćenje pilula za kontracepciju. Terapija hormonskim preparatima, naglo povećanje telesne težine, grudnjaci čija veličina i oblik su neodgovarajući, razne vrste tumora…

Kako smanjiti bol u dojkama

  1. Grudnjak koji pruža dobru podršku grudima, smanjuje pokretljivost dojki, pa se zato mnoge žene koje imaju probleme sa bolnim grudima, bolje i sigurnije osećaju kada nose ovakve grudnjake.
  2. Probajte da smanjite bol u grudima ograničavanjem unosa natrijuma kroz ishranu u organizam.
  3. Potrudite se da smanjite unos kofeina i ograničite pijenje kafe, čajeva, bezalkoholnih pića, čokolade.
  4. U ishrani koristite što manje masnoća, a jedite više voća, povrća, žitarica…
  5. Vodite računa o održavanju telesne težine , i to bez naglih skokova u promeni kilograma.
  6. Koristite ulje jaglička. Neke žene tvrde da redovno konzumiranje ovog ulja kao rastvora ili u tabletama, smanjuje bol u grudima.
  7. Pražnjenje ciste što znači da lekar uradi drenažu benigne (nekancerogene) ciste, i na taj način ublažava bol u dojkama. Ovaj poduhvat se radi ako su ciste male velilčine.
  8. Trudite se da budite opušteni i smireni.

Bol u dojkama može nekada da bude i jedna od posledica stresa. Sa smanjenjem teskobe, napetosti i izloženosti stresnim situacijama, smanjićete i bol u grudima.

Obavezna konsultacija sa lekarima

Medjutim, ako je bol veoma jaka i ometa redovne dnevne aktivnosti, možda će biti potrebno detaljije lečenje i ozbiljniji pregled. Lečenje podrazumeva prepisivanje diuretika i supstanci , koje uklanjaju višak tečnosti iz organizma. Lekovi se uglavnom propisuju kod lečenja uporne, necikličke boli u grudima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts