Koje su najčešće greške kod peglanja kose?

Peglanje kose

Duga i ravna kosa je odavno i trendu, i već nekoliko sezona unazad ta ravna i glatka kosa ne silazi sa svog pijedastala. Pripadnice lepšeg pola, naročito one koje imaju prirodnu kovrdžavu kosu, teže ka tom savršenstvu, ali česti odlasci kod frizera prave velike izdatke pa se zbog toga odlučuju da same sređuju svoju kosu.

One koje i nemaju neke lokne mnogo lakše i brže mogu da poravnaju svoju kosu, dok je onima sa veoma kovrdžavom kosom to mnogo teži i duži proces, pa se tada kupuju preparati za ravnanje kose i razne pegle, jer je ona njihov najbolji prijatelj i saveznik.

Većina devojaka nije ni svesna koliki broj grešaka pravi prilikom peglanja kose, a sve to zbog nedovoljnog načina kako se pegla upotrebljava. Ono prvo što treba da urade kada kupe peglu jeste da pročitaju uputstvo, ali ono uglavnom ostane u kutiji ili završi u korpi za otpatke.

Baš zbog nepravilnog korišćenja pegle dolazi do oštećenja kose posle čega je veoma teško da se ona oporavi. Dakle, koje su to najveće greške koje se prave prilikom peglanja kose?

peglanje kose

Greška broj 1: niste dobro osušili kosu

Ovo je prva greška koju devojke prave kada peglaju kosu: nestrpljive da je osuše do kraja, peglom suše vlažne pramenove kose, što uništava njene vlasi. Ako želite da sačuvate svoju kosu, prvo je osušite 100%, a zatim sačekajte bar 5 minuta, pa tek onda krenite sa  korišćenjem prese.

Greška broj 2: niste poprskali kosu sa zaštitnim sprejem

Veoma je važno da pre početka korišćenja pegle, kosu naprskate sprejem koji će stvoriti tanki sloj zaštite oko dlake. Birajte one proizvode koji ne sadrže alkohol.

Greška broj 3: maksimalna temperatura

Ako ste kupili neku bolju peglu za kosu, ona verovatno ima nekoliko stepeni jačine, pa mislite da je najbolje „odvrnuti“ je na maksimum. Izbegavajte da peglu stavljate na temperaturu veću od 180 stepeni, naročito ako imate farbanu kosu. Veća temperatura ne znači da ćete kosu bolje ispeglati.

Greška broj 4: koristite suviše debele pramenove

Ako uzmete pramen sa previše kose, toplina pegle neće se ravnomerno rasporediti, već ćete je samo duže peglati a time ćete je više oštetiti.Greška broj 5: loš izbor pegle

Nemojte misliti da su pegle sa previše širokim pločama bolje, zato što je sa njima teže prići korenu dlake, a to je mesto gde se one najviše kovrdžaju. Odaberite peglu sa pločama širine 2,5 cm i to keramičku.

Prilikom kupovine pegle, ne morate birati najskuplju, jer to ne garantuje da je i najbolje, već izaberite nešto između i posavetujste se sa prodavcima. Dobar izbor su Rowenta, Philips, Braun ili možete pogledati šta može da se naruči preko interneta, ali vodite računa da li u vašem mestu postoji servis u koji kasnije možete odneti vašu robu ako imate neku reklamaciju.

Greška broj 6: peglate kosu ravno prema dole

Nikada peglu nemojte spuštati ravno na dole, već je okrećite u obliku slova C kako se približavate vrhovima.

Greška broj 7: prelazite preko jednog pramena više puta

Da ne bi previše izgoreli kosu, svaki pramen prvo izvucite sa četkom, više puta, pa onda sa peglom pređite samo jednom, ravnomernim, glatkim potezom.

Zapamtite: što duže je sušite peglom, više je isušujete, a niko ne želi da vidi kosu koja podseća na slamu. Držite se naših uputstava, i vaša kosa biće glatka i sjajna.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts