Gipsani plafoni zvezdano nebo (ideje za dečije sobe)

Zvezdano nebo – ideje za dečiju sobu

Osim što ćete vašem detetu napraviti pravu atrakciju u sobi, uz pomoć spuštenih plafona možete takodje da sakrijete instalacije, betonske grede ili neka oštećenja i neravnive na plafonu. Takodje, ako je plafon u dečjoj sobi previsok i zimi se teško zagreva, spušteni plafon je pravo rešenje. Ipak, najčešći razlog zbog kojeg se u dečje sobe ugradjuju gipsani plafoni estetski.

Spušteni plafoni od gips, rigips ili knauf ploča posebno zahvalni za sobe u potkrovlju jer mogu ublažiti velike ili oštre uglove soba.

Funkcije spuštenih plafona

Evo još nekih praktičnih razloga – zvučna ili termička izolacija ispod betonske konstrukcije, klimatizacija, estetska rasveta medju kojima je najpopularnije : zvezdano nebo. Spušteni plafon u dečjoj sobi može biti dobra podloga za slikanje u raznim bojama, a može da posluži i za naglašavanje nekog dela u prostoriji.

zvezdano-nebo3

Najbolji estetski efekat spuštenh plafona u dečjim prostorijama postiže se rasvetom koja se postavlja u njih. Tako ćete omogućiti interesantnu rasvetu koja može biti diskretna, indirektna, pravilno i simetrično raspoređena, ili koja može omogućiti razigranost boja i iluziju neba sa zvezdama.

Gde se može postaviti spušteni plafon?

Plafon se u dečjoj sobi može spuštati po ivicama prostorije, a rasveta se može smestiti po celoj površini ili samo bočno po udubljenom delu plafona. Ako je plafon spušten samo u centralnom delu prostorije rasveta se može postaviti i na delu plafona koji nije spušten… Kombinacija je bezbroj. Možete se igrati i sa svetiljkama raznih oblika i boja, svetiljkama sa senzorima, svetiljkama sa mogućnošću podešavanja jačine svetla…

Takodje, plafon se može spustiti u jednoj ravni ili u više stepenastih ravni, u zavisnosti od toga koji efekat hoćete da postignete.

Rasveta

Rasveta u spuštenim plafonima može biti tačkasta, pravilno ili nepravilno raspoređena,a u samom materijalu se mogu praviti posebni procepi i udubljenja gde se mogu smestiti sijalice. Tačkasta rasveta sa svetiljkama u nežno žutoj boji, na plafonu u neutralnim ili čak teget tonovima, daće iluziju neba i osećaj uspavljivanja pod zvezdama.

Boje

Osim rasvetom, gipsane spuštebe plafine po želji dece možete dekorisati bojenjem. Najprikladnije boje za dečije sobe su akrilne jer se peru vodom, nisu toksične i lake su za održavanje. Dugo traju, teško požute i retko se javljaju mrlje ili fleke.

Izaberite mat ili sjajne akrilne boje, angažujte umetnika ili sami obojite ovaj deo dečje sobe ako ste vični crtanju i farbanju. Ako baš želite odredjenu nijansu, ove boje se toniraju se kompjuterski, tako da se lako može dobiti odredjena boja.

Bojite akrilnim bojama u dva, tri tanka sloja na pripremljenu površinu. Gipsane ploče od kojih se pravespušteni plafoni, lake su za bojenje jer su fino obradjene i ravne.

zvezdano nebo1

Prednosti gipsanih plafona

Gipsani plafoni se osim u završnim građevinskim radovima koriste i kao mogućnost lakog i brzog preuredjenja prostora a uz to je i relativno povoljan način.

Gips ploče se lako obrađuju, imaju malu masu po kvadratu i nisu posebno opterećenje za objekat i nosive konstrukcije. Njima se brzo i lako može pokriti velika površina što jejoš jedna od prednosti. Pritom, sprovodjenje instalacija je prilično lako, bez bušenja i štemovanja.

Raznim oblicima,ravnim ili stepenastim, kao i kaskadama, možete da naglasite određene delove sobe, ili da sobu vizuelno učinite prostranijom i svetlijom.

Pogledajte slike spuštenih palfona iz naše galerije:

zvezdano nebo2

zvezdano nebo4

zvezdano-nebo5

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts