Tirkizna i zelena boja u stanu ili kući

Tirkizna i zelena boja u stanu ili kući odlično su rešenje za sve one koji vole svetle i vesele boje. Nije ih teško iskombinovati sa komadima nameštaja, danas možete naći jako puno detalja u tim bojama. Bilo da se ove boje nalaze na zidovima ili po nameštaju, podjednako će se lepo uklopiti uz malo vaše mašte.

Ako praktikujete Feng Šuji tehniku, onda će vas obradovati i činjenica da i zelena i tirkizna boja blagotvorno utiču na nas.

Recimo zelena boja obično deluje umirujuće, a posebno se preporučuje osobama koje rade za računarom. Poznato je da zelena, odnosno gledanje u zelenu posebno deluje umirujuće na oči. Po nekim interesantnim verovanjima, zelena boja ublažava ljubavne jade. Na ljude deluje pozitivno i harmonično, a snižava i krvni pritisak. Tamnija nijansa zelene može delovati negativnije, pa izbegavajte detalje u ovoj boji, eventualno neka to budu neke sitnice, koje nisu preterano upadljive.

Kako iskombinovati zelenu boju u vašem domu?
Kako iskombinovati zelenu boju u vašem domu?

Tirkizna takođe dosta pozitivno utiče na naše raspoloženje, pa je i ona dobar izbor za vaš boravišni prostor. Feng Šuji je preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijom i koje su slabašnog zdravlja. Deluje osvežavajuće i pozitivno na raspoloženje, preporučuje se da u kancelariji ili radnoj sobi imate bar jedan detalj u tirkiznoj boji.

Nije strano ni da se kombinuju ove dve boje. Međutim ako vam čitava prostorija bude u samo ove dve boje, učiniće se previše tamno i zatvoreno. Zato je nabolje iskombinovati ih još sa belom. Recimo, lepo je da vam u sobi koju uređujete izdominira bela boja koja će unesti svetlosti u prostoriju, a da sobu ispunite tirkiznim i zelenim detaljima, poput zavesa, tepiha, sitnih predmeta, lampi i slično.

Kako iskombinovati tirkiznu boju u stanu?
Kako iskombinovati tirkiznu boju u stanu?

Enterijer stana u zelenoj i tirkiznoj boji. Idealne boje za dnevni boravak, za sobu, kupatilo …

Ako želite nešto neobično a jeftino, uzmite neki stari komad nameštaja, recimo komodu, kredenac ili nešto slično i ofarbajte ga u tirkiznu boju. Uz još nekoliko tirkiznih ili zelenih detalja napravićete pravu egzotičnu kombinaciju. I u zelenoj boji možete farbati stari nameštaj, premda je zelena lepša za neke modernije komade. Naročito se preporučuje maslinasto zelena boja.

Zelena boja nije loša ni za kupatilo, mada bi bilo bolje da vam izdominira neka druga boja poput bele. Ostali detalji mogu biti zeleni, recimo: zavesa na tuš kabini, prozori ili vitraži na prozorima, daska na ve ce šolji, patosnice, čaše za četkice za zube, itd … Tirkizna je idealna za kupatilo. Naravno gledajte da vam ne bude baš svaki detalj u ovoj boji, bilo bi previše. Ali zato može biti dominantnija od zelene. Odlično je da kupatilo oblepite tirkiznim pločicama, jer će se tako bela sanitarija savršeno uklopiti u postojeći enterijer. Do izražaja će doći i sanitarija i pločice.

Kuhinja takođe može biti tirkizna, premda ovde preporučujemo radije kombinaciju tirkizno i belo u kojoj bela dominira ili da to budu svetlo tirkizne nijanse. Zelena se sa druge strane radije preporučuje u kuhinji, pa može biti i skroz zelena sa sitnim detaljima u nekoj drugoj boji. Kombinacija može biti sa crnom, belom, zutom, plavom, itd. Kombinujte je slobodno i sa tirkiznom, za kuhinju je ovo savršena kombinacija bilo da su zidovi tirkizni a nameštaj zelen ili zeleni zidovi a tirkizni nameštaj.

Zelena boja za kuhinju, a tirkizna za kupatilo.
Zelena boja za kuhinju, a tirkizna za kupatilo.

Zelena nije preterano omiljena za dnevnu sobu osim ako se radi o maslinasto zelenoj nijansi. Obično se kombinuje sa bojama poput braon, bele, sive, crne ili nekim drugim tamnijim bojama. Slično je i sa tirkiznom koja je popularnija za dnevnu sobu, premda se u ovom slučaju pušta da tirkizna bude boja koja dominira u prostoriji. Tirkizna će dati dnevnoj sobi ,,akva“ izgled, sve će vas podsećati na vodu, more … delovaće kao da umesto zidova imate akvarijum. Uz prave detalje, koji mogu biti čak i u zelenoj boji, vaša dnevna soba imaće posebnu draž.

Ista pravila važe i za spavaću sobu. Tirkizna može doći u obzir, vašoj spavaćoj sobi daje draži kraljevskog apartmana, dok se zelena često izbegava. Zelena se obično koristi za dečije sobe, ukoliko vaše dete voli baš ovu boju. Ko voli da mu spavaća soba bude puna svetlosti može se odlučiti za svetlu nijansu zelene. Tirkizna spavaća soba u kombinaciji sa roze bojama je savršena za spavaću sobu za devojčice.

Tirkizna i zelena boja za zidove. Saveti za krečenje.

Pretpostavljamo da sami znate da nameštaj i zidovi u istoj boji nisu baš prijatni za oko. Ne želite da kamuflirate stvari u prostoriji, već da ih istaknete, zajedno sa bojom u kojoj ste okrečili sobu. Istu stvar primenjujte i ukoliko želite da vam zidovi budu u tirkiznoj ili zelenoj boji.

Tirkizna i zelena dobre su za zidove ukoliko se nanose u svetlijoj nijansi. Ako je u pitanju tamnija nijansa ovih boja nemojte krečiti čitavu prostoriju da ne bi bila zatvorena. Dovoljno je okrečiti jedan zid ili neke detalje. Posavetujte se sa svojim molerom koji zid da okrečite u tamniju tirkiznu ili tamniju zelenu. Oni će vam predložiti najbolje rešenje jer imaju više iskustva. Obično se u tamne boje kreči po jedan zid i to onaj koji je preko puta nekog prozora.

I za kraj evo nekoliko slika, odnosno predloga za uređenje stana u tirkiznoj i zelenoj boji ili kombinaciji zelene i tirkizne:

Kupatilo u tirkiznoj i zelenoj boji

tirkizno kupatilo

zeleno kupatilo

Dnevna soba u tirkiznoj i zelenoj boji

tirkizna dnevna soba

tirkizna i zelena dnevna soba

zelena dnevna soba

Spavaća soba u tirkiznoj i zelenoj boji

tirkizna i zelena spavaca soba

zelena spavaca soba

Dečija soba u tirkiznoj i zelenoj boji

tirkizna decija soba

tirkizna i zelena decija soba

zelena decija soba

Kuhinja u tirkiznoj i zelenoj boji

tirkizna i zelena kuhinja

tirkizna kuhinja

zelena kuhinja

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts