Surutka – idealna za sportiste i mršavljenje

Ove prednosti surutke prepoznaju polako I proizvodjači mlečnih proizvoda pa ovaj zdravi proizvod se sve češće nalazi na rafovima marketa.

Razvoj industrije hrane doprineo je tome da je brzo i lako pripremiti hranu kako bismo lakše prebrodili brz tempo života. Ipak, to ne znači da treba da zaboravimo stare, tradicionalme namirnice medju kojima je svakako surutka.

Surutka, proizvod od mleka, nekada se koristila znatno više nego danas. Jasno je koliko je zdrava  ako znamo da razvijene zemlje kao što su Švajcarska i Island, bez obzira na veoma razvijenu prehrambenu industriju, ipak koriste surutku kao bazu za pravljenje različitih pića.

Surutka ne sadrži mnogo kalorija, ali zato nudi pravo bogatstvo vitamina  B5, B2, C i B6.

Najvrednija komponenta surutke ipak su proteini, koji su zaslužni za vraćanje snage iscrpljenom organizmu i ubrzavaju obnovu mišićne mase.

surutka za mrsavljenje

Studije uradjene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka sprečava osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, koje su neophodne da bi se sprečilo razredjivanje koštane mase, naročito u klimaksu kod žena.

Ako niste znali, nakon porodjaja, u situaciji kada porodilja ne može da doji, surutka je odlična zamena koja će novorodjenčetu omogućiti visok nivo belančevina koje sadrži i majčino mleko.

Savršen napitak za sportistesurutka za sportiste

Surutka sadrži kalcijum, magnezijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje telo, pa je prava prirodna zamena za veštačka energetska pića.

Obnavlja crevnu floru poput probiotika pa se preporučuje onima koji imaju problema sa probavnim sistemom. Uporedjuju je sa majčinim mlekom, jer je prepuna hranjivih supstanci. One deluju kao prirodan antiseptik, koji sprečava razvoj patogenih mikroorganizama.

Surutka omogućuje i brz oporavak posle treninga,  ali i se koristi I kao svojevrstan serum protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, kao odličan  izvor proteina. Odlična je za obnovu kompletnog organizma nakon iscrpljujućih hemoterapija pacijenata koji boluju od kancera.

Mršavljenje

Ako surutku uzimate svaki dan, regulisaćete kilograme, I očistiti krvne sudove od holesterola.

Uzimajte  je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode I tako je pijte uz jelo. Surutku na tržištu možete naći I u obliku praha, ali je naravno uvek boljadomaća sveža surutka, posebno od kozjeg mleka.

Čuvajte je od svetlosti  i držite  u frižideru, najduže deset dana.

Surutka limunada

U malo mlake vode rastvorite pola šoljice meda. Ovome dodajte sok od dva limuna I litar domaće surutke. Ovo je odlično osvežavajuće piće I pre svega – veoma, veoma zdravo!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts