Kako napisati sastav o ljubavi za osnovce

Sastav o ljubavi

Ima li lepšeg osećanja od osećanja ljubavi? Ljubav na prvi pogled, misao o prvoj ljubavi, zaljubljenost… sve to budi ona lepe osećanja, uz “ leptiriće u stomaku “ koji su nekako, sastavni deo zaljubljivanja, hteli mi to da priznamo ili ne.

Ali, ljubav može da bude i prilično nezgodna posebno za osnovce, kada imaju temu za pismeni sastav o ljubavi. Nekako, ako sastav o ljubavi, to jest o prvoj ljubavi treba da se napiše za osmi razred sve zvuči lakše, jer je prva ljubav za njih uglavnom već prošla, uzevši u obzir da se naši osnovci danas prilično rano zaljubljuju. Ali, ako sastav o prvoj ljubavi treba da se napiše za 5. razred, tu već može da se pojavi “ problemčić „, jer je to obično period kada im se i dogodi prvo zaljubljivanje. A svi znamo koliko je za osnovce važna tajnovitost, pa zato i ne čudi što đaci imaju problem kada imaju temu za pismeni sastav: “ Ljubav na prvi pogled “ ili “ Prva ljubav „, recimo. No, nećemo sada da polemišemo o planu i programu, već ćemo pokušati da vam malo olakšamo pisanje ovakvog sastava.

sastav o ljubavi

Pismeni sastav o ljubavi za osnovce

Ukoliko spadate u one stidljivije đake, koji baš i nisu raspoloženi da sa nastavnicima dele svoja osećanja i pišu sastav o ljubavi ili o svojoj prvoj ljubavi, onda je najbolje da izaberete neutralnu varijantu i da pišete uopšteno. Ili, pak možete pisati kao da se nekome drugome dogodila ljubav o kojoj želite da pišete.

Ne morate da budete naročito vešti u pisanju da biste upeli da izvedete ovo. Tako, recimo uvod vašeg sastava može početi opisom nekog lika koji je doživeo ljubav na prvi pogled, vašeg najboljeg druga ili drugarice, sestre ili brata, recimo, a vaša uloga će biti samo da prenesete čitaocu, to jest u ovom slučaju vašem nastavniku srpskog jezika tu priču. Na taj način ćete izbeći pisanje o svojim osećanjima, a vaš sastav o ljubavi će biti dobro napisan, tako da tema neće biti promašena.

Sasvim je jasno da se sastav o ljubavi ili, pak o ljubavi na prvi pogled razlikuje ako se piše za 5. raured ili, recimo osmi razred. Jer, đaci starijih razreda sa mnogo manje skrivanja govore o svojim osećanjima. Naravno, ne svi.

Ako spadate u one đake kojima ne predstavlja problem da iskažu svoja osećanja, onda za vas sastav o ljubavi predstavlja vrlo jednostavan zadatak. Dovoljno je samo da budete iskreni i stavite na papir svoja osećnaja. Naravno, stepen vaše iskrenosti kada pišete sastav o prvoj ljubavi, recimo apsolutno zavisi i od vašeg odnosa sa nastavnikom srpskog jezika. U svakom slučaju, dobro je da vodite računa šta pišete, prvo zbog sebe, a onda i zbog nastavnika. Pored iskrenosti, poželjno je i da budete umereni u pisanju, a posebno ako ne želite da ubrzo svi saznaju u koga ste zaljubljeni. Jer se lako može dogoditi da vaš nastavnik bude oduševljen vašim sastavom i poželi da ga čuju i vaši drugovi i drugarice iz razreda. Naravno, bez neke loše namere, ali može se dogoditi i to.

Kao i za svaki sastav, tako i za sastav o ljubavi, bez obzira da li je za 5. razred ili za osmi razred, važi isto pravilo: sastav mora da ima uvod, razradu i zaključak. Za uvod smo pojasnili i izneli vam naše predloge. Razrada treba da sadrži razvijenu temu koju ste naveli u uvodu vašeg sastava, a zaključak podrazumeva vaše mišljenje o svemu o čemu ste pisali. Ukoliko vam ponestane ideja, uvek možete iskoristiti neki od citata o ljubavi, a posebno ukoliko su vezani za lektiru koju ste obrađivali. Poželjno je da odgovarajući citat ubacite u uvod ili zaključak, ali ne preterujte sa brojem citata.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts