Eparhija kruševačka

Eparhija kruševačka

U doba kada je Sveti Sava osnovao Topličku, to jest Belocrkvansku episkopiju, njoj je pripdao i grad Kruševac. Ovaj grad je kasnije pripadao drugim episkopijam a, da bi 1854. godine pripao Žičkoj episkopiji.

Tek nedavno, 18. novembra 2010. godine Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve e donosi odluku da se obnovi Eparhija kruševačka.

Ovoj eparhiji pripadaju sledeći manastiri:

Manastir Ljubostinja

Zadužbina kneginje Milice, za koji se smatra da je građen u periodu između 1388. i 1405. godine. Manastir je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, a nalazi se u blizini Trstenika. Manastir Ljubostinja je ženski manastir, a manstirska slava je Preobraženje Gospodnje, koje Srpska Pravoslavna Crkva proslavlja 19. avgusta svake godine. U ovom manastiru su sahranjene srpska kneginja Milica i monahinja Jefimija. Ovaj manastir je građen u Moravskom stilu, a gradio ga je protomajstor Rade Borović. Jeromonah Makarije je uradio portrete kneza Lazara i kneginje Milice, koji se i danas nalaze u priprati ovog manastira.

Manastir Ljubostinja

Manastir Naupara

Još jedan ženski manastir, manastir Naupara se nalazi na obali reke Rasine, u istoimenom selu nadomak Kruševca. Manastir Naupara je posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, a građen je u Moravskom stilu, tokom 80 – ih godina 14. veka.

Manastir Mrzenica

Eparhija Kruševačka u svom sastavu ima i manastir za koji se veruje da mu je ktitor bio ili veliki srpski knez Lazar ili neki velikodostojnik sa njegovog dvora. Prvobitna crkva ovog manastira je bila posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a danas je manastir Mrzenica posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Današnja manastirska crkva je podignuta 1932. godine i još uvek nije živopisana. Manastir Mrzenica je u narodu čuven i po kapeli Svetog Petra i Pavla, koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini i u kojoj izvire voda koja leči i isceljuje.

Manastir Drenča

U neposrednoj blizini Aleksandrovca nalazi se manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Manastir Drenča je sagrađen krajem 14. veka, a njegovi ktitori su bili monah Dorotej ( u svetovnom životu poznat kao vlasteln srpskog cara Dušana, po imenu Ivaniš ) i njegov sin, jeromonah Danilo. Jeromonah Danilo je bio i prvi iguman ovog manastira, a kasnije postaje srpski patrijarh Danilo III.

Manastir Drenca

Manastir Strmac

Manastirska crkva je posvećena Svetom Joakimu i Ani, a podignuta je 1680. godine na temeljima otkrivenog manastira. Manastir Strmac je u jednom periodu bio isposnica manastira Studenica.

Manastir Lepenac

Smešten na obali reke Rasine, u ataru istoimenog sela, manastir Lepenac je posvećen Svetom arhiđakonu Stefanu. A Eparhija kruševačka može da se pohvali i jednom od najvećih građevina Moravske škole, kojoj pripada manastir Lepenac, sa ukupnom dužinom od preko 20 metara.

Manastir Pleš

Kako se pretpostavlja, manastir posvećen Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu je podignut na samom početku 15. veka, a veruje se da je ktitor ovog manastira bio neki od pripadnika loze Nemanjića.

Manastir Rudenica

Manastir Svetog proroka Ilije se nalazi u neposrednoj blizini istoimenog sela, a nadomak Aleksandrovca. Podignut je krajem 14. i 15. veka, a ktitori ovog manastira su bili izvesni vlastelin po imenu Vukašin i njegova supruga, Vukosava.

Manastir Rudenica

Manastir Milentija

Eparhija kruševačka u svom sastavu čuva i ruševine srednjevekovnog manastira koji je posvećen Svetom arhiđakonu Stefanu. Kako se pretpostavlja, manastir Milentijaa je bio sazidan oko 1430. godine, a danas se kao i većina manastira nalazi pod zaštirom Republike Srbije kao Spoemenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir Veluće

Manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice je podignut, kako se pretpostavlja 80 – ih godina 14. veka. U ktitorskoj kompoziciji koja se nalazi u naosu i priprati ovog manastira je predstavljena porodica koja je podigla manastir Veluće, ali je do danas ostao nepoznat podatak o kojoj porodici je reč.

Manastir Bošnjane

U blizini Varvarina, nadomak sela Bošnjane nalazi se istoimeni manastir koji je posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki.

Manastir Svojnovo

Manastir posvećen Svetom Nikoli Miriklijskom se nalazi na obroncima planine Juhor, a u neposrednoj blizini sela Svojnova. Prema postojećim istorijskim podacima čitav manastirski kompleks je bio porušen krajem 18. veka, a obnovljen je 1812. godine.

Manastir Lešje

Manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice se nalazi u selu Lešje, pa se često i sam manastir naziva Lešje.

Manastir Lesje

Raspored bogosluženja

Raspored bogosluženja u svim crkvama i manastirima koji pripadaju ovoj eparhiji je istovetan. Jutrenje je u 7 časova, a Večernje u 18 časova. Sveta Liturgija se služi subotom, nedeljom i praznicima u 8 časova.

Episkop David

Miroslav Petrović, sada episkop David je rođen u Eparhiji raško – prizrenskoj, u Đurakovcu, na Metohiji, 17. jula 1953. godine.

Školovao se u Đurakovcu, Istoku i Peći, a studije je nastavio u Beogradu.
Godine 1983. u Carskoj Lavri Visoki Dečani episkop David je primio monaški postrig.

Kontakt

Pravoslavna Eparhija kruševačka se nalazi u ulici Dositejevoj broj 1, u Kruševcu. Adresa elektonske pošte ove eparhije je [email protected].
Broj telefona kancelarije Episkopa kruševačkog je 037 350 15 50.

Eparhija kruševačka – video zapisi

Evo i nekoliko videa vezanih za ovu eparhiju Srpske Pravoslavne Crkve

https://www.youtube.com/watch?v=GeTQ-oZ4mwU

https://www.youtube.com/watch?v=0couSMpxs2o

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts