Drvo života ili juka, nega i uzgoj

Sobno cveće drvo života ili juka

Drvo života ili juka,  latinski naziv (Yucca) ,vodi poreklo iz Severne Amerike i Indije. Ova sobna biljka traži malo nege, ali pruža mnogo, jer je jako dekorativna. Drvo života ima debelo stablo sa rozetama I listovima koji su šiljasti. Postoje I vrste sa prugastim listovima.

Iako raste veoma sporo, naraste i do 1,3 metra u visinu. Ima vrsta koje rastu do čak 12 metara. Ime -drvo života nosi jer je i pre 2 hiljade godina upotrebljavana kao hrana ali i lek, naročito kod indijanaca.

Ima oko 40 vrsta juke. Kada se propisno gaji u kućnim uslovima, iz rozeta raste cvetno stablo sa cvetovima zvonastog oblika.

drvo-zivota-sobno cvece

Nega i gajenje

Drvo života voli dosta svetlosti, ali podnosi I suvo okruženje sa ne tako visokim temperaturama, od 10 do 18 stepeni.

Mnoge vrste se u umerenim klimatskim pojasevima gaje napolju, jer ima I onih koje solidno podnose mrazeve.  Kod nas, drvo života se iglavnom gaji kao sobna biljka.

Zalivanje

Zalivanje drveta života mora biti redovno, zemlja treba da je vlažna ali ne mokra da koren ne počne da truli. Tokom leta zalivajte je 2,3 puta sedemično, zimi – jednom nedeljno.

Prihranjivanje                                                                           

Prihrana juke je neophodna na 10 dana do dve sedmice. Prihranjivanje u zimskim danima nije potrebno.

Juka kao sobna biljka

Kao kućna biljka, gaji se drvo života koje se odlikuje sporim rastom. Za uzgoj u kući najbolje su vrste -juka elephantipes i juka aloifolia.

U kućnim uslovima, traži svetlost, pa odaberite svetlo mesto u stanu. Idealna temperatura na kojoj će drvo života uživati je od  17-27°. Zimi može da podnese I nešto niže temperature.

Leti je iznesite na osunčan balkon.

Drvo života će krasiti vaš dom dugo godina, uz malo nege I pažnje. Neke originalne vrste u svojoj postojbini dožive I više stotina godina.

Bolesti juke

Biljka mođe da strada ako stoji na neosunčanom mestu ali I pretoplom mestu. Tada listovi počnu da opadaju. Iako je opadanje listova normalni proces za ovu biljku, može se desiti ubrzano opadanje listova što ukazuje na problem.

Tada biljku prebacite na mesto pod suncem I prestanite da je zalivate dok se zemlja ne osuši. Potom bi je trebalo presaditi u novu zemlju uz umereno zalivanje.

Drvo života može da ugine ako ste je stavili na niske temperature jer hladnoća jako šteti biljci.

Kako se razmnožava drvo života

Razmnožavanje juke ima više metoda. Drvo života se razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Svi ovi načini su relativno uspešni I nisu komplikovani.

Ako ćete drvo života razmnožavati semenom, sejte ga na proleće, u martu u obični supstrat, I ostavite na suvom toplom mestu.

Kada biljka počne da niče, presadite je u saksiju promera oko 7 do 9 m. Mlade biljke držite na mestu bez promaje I jakog strujanja vazduha.

Zasad novog drveta života možete napraviti sečenjem vrha stabljike. Reznice treba držiti ga u vodi koju ne smete menjati, već dosipajte malo vode s vremena na vreme, kad jedan deo vode ispari. Sadnja sledi  kad  nova biljčica ožili, najpre u manje saksije, a kasnije sledi presadjivanje u veće saksije, uporedo sa razvojem juke.

Održavanje

Održavanje ne zahteva posebno znanje I vreme. Najbitnija je temperatura I svetlost. Obratite pažnju zimi, I ne stavljajte drvo života na temperaturu nižu od 15 stepeni, jer biljka može da nepovratno strada.

Drvo života na svake dve godine presadite u veću saksiju, nekad I svake godine, ako brzo raste. Na dno saksije, pri presadjivanju, stavite šljunak ili sitne komadiće opeke, zbog bolje drenaže.

Cena sadnica

Mladu sadnicu drveta života možete naći po ceni od 650 dinara do 1000 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts