|

Saveti za zdravu kosu koje bi trebalo da usvojite

Dani kada kosa izgleda loše i neruredno su zaista očajni! Potvrđeno je i od strane brojnih žena, da se često zbog svoje kose osećaju jako loše. Posebno kada je mlitava, slaba, isušena i podrazumeva se – prljava i neuredna. Loše raspoloženje im izaziva još i manjak samopouzdanja.

Međutim, kada kosa izgleda kako treba sve se vraća u normalu i daleko se bolje osećaju. Samouverene su, nisu neraspoložene i dosta su srećnije.

Granica između ova dva stanja je jako mala i caka leži samo u jednom – kako čuvate i pazite vašu kosu. Ako je ne pazite neće biti zdrava! I obrnuto!

Potencijalni problemi kao znak da vam kosa nije zdrava su: čudna promena boje, proređivanje ili gubitak, lomljenje, krzanje, kidanje, isušena i hrapava dlaka… Ima još mnogo različitih simptoma, ovo su samo nekoliko najčešćih i prvih znakova da je stanje alarmantno.

Morate znato da ne postoji prečica do zdrave, jake i savršene kose. Potrebno je uložiti izvesno vreme i napore kako bi se rezultati vašeg rada zaista videli. Evo nekoliko saveta da promenite ili uskladite vaše zdrave navike sa onim ritualima koji će dovesti vašu kosu do sjajnog i savršenog izgleda.

Očešljajte se pre pranja kose!

Bez obzira na gustinu i stanje vaše kose obavezno posvetite vreme finom češljanju. Tako ćete smanjiti šansu da se izlomi dok je vlažna (ako je i tada češljate). Takođe, razmrsićete čvoriće koji se prave ako se kosa umrsi.

Dalje, češljanjem spuštate svu masnoću i prljavštinu od vlasišta ka krajevima i tako ćete mnogo lakše oprati kosu. Videćete da će pranje ići lakše – manje ćete utrošiti šampon i neće vam se zamrsiti.

Obavezno pripremu kose uradite jedno sat vremena pre pranja ili pre tuširanja.

Ne nanosite balzam bilo kako!

Pravilno i samo pravilno nanošenje balzama dolazi u obzir. Bez obzira na dužinu kose, nemojte štedeti. Uvek ostavite da balzam odstoji jedno minut – dva, jer je to dovoljno vremena da omekša vašu kosu.

Što se tiče količine balzama koliko treba naneti, uvek važi ovo pravilo:

prvo se nanosi po sredini kose, a zatim se vuče ka krajevima, potom se prelazi na vlasište i vuče prstima ka krajevima. Ovako će cela vaša kosa biti zahvaćena, biće mekana i dobiće potrebnu svežinu balzama.

Odvojite vreme za masku za kosu

Jednom – dva puta nedeljno je dovoljno. Ne isključujte masku nikako iz svoje rutine pranja kose.

Maska čini da krajevi ne budu suvi, ispucali, već jaki i izdržljivi. Ona vam je neophodna više puta nedeljno posebno ako konstantno koristite presu, fen za sušenje ili druge toplotne aparate za stilizovanje frizure.

Čitajte sastav i deklaracije na kozmetici

Ovo nije nikakva nauka već dužnost svakog porošača. Zaslužujemo da znamo šta unosimo u organizam, odnosno šta jedemo. Isto tako zaslužujemo da znamo šta stavljamo na kožu ili na kosu!

Danas je, složićete se, velika ponuda raznovrsnih kozmetičkih preparata preplavila tržište. Neki proizvodi su super, dok mnogi nisu. Ne samo što ne daju rezultate, već su loši najviše iz razloga što imaju nekvalitetan sastav (teške materije, hemikalije, konzervanse, silikone, sulfate, aditive i druge veštačke dodatke).

Oni se uglavnom stavljaju da zamaskiraju kakav je proizvod zaista. Umesto rezultata dobija se zaglađen premaz koji spadne prvim pranjem kose.

U tom slučaju, birajte proizvode za kosu sa jakim prirodnim sastavom – na bazi bilja – trava, cveća, voća, povrća, zatim na bazi eteričnih ulja, ekstrakta bilja, organskih sastojaka i sličnih zdravih materija.

Perite kosu prohlađenom vodom

Snizite temperaturu vode kojom perete kosu. Ne mora biti hladna, ali ne treba biti ni vruća. Vruća voda može biti rigorozna za zdravlje vaše kose, pa ako ne želite da je uništite zaboravite na pranje vrućom kosom.

Nije vam jasno zašto?

Evo raloga! Visoka temperatura vode se ne preporučue jer iritira vlasište, može da proširi kutikule i podstakne izlučivanje viška masnoće (kao na licu iz pora). U ovom slučaju ta masnoća nema zaštitnu fukciju na vašoj glavi. Dalje, vruća može da oslabi dlaku i da je veoma isuši.

Istina je u stvari da će vam najviše prijati mlaka voda – tuširanje, kupanje ili pranje kose mlakom vodom. Pritom, lakše ćete se naviknuti na ujednačenu temperaturu ako praktikujete kupanje i ličnu higijenu prijatnom temperaturom vode.

Ono što je zaista preporučljivo jeste da nakon pranja kose pređete još jednom preko nje hladnijom vodom (nešto svežijom u odnosu na temperaturu vode dok ste je šamponirali). Tako ćete ubrzati zatvaranje kutikula na vlasištu, ojačati dlaku i lakše ćete je oblikovati.

Ne ignorišite standardne probleme sa kosom i vlasištem

Ukoliko primetite nešto neuobičajeno sa vašom kosom nemojte da čekate da samo od sebe prođe. Ponekad je potrebno uložiti malo dodatne snage kako bi to pravo rešenje za problem dalo rezultate.

Najčešći problemi sa kojima se susreće ne samo oštećena, već i zdrava kosa su perut, ubrzano mašćenje kose, ili u najgorem slučaju opadanje kose. Ako nešto od ovih stvari primetite znajte da sigurno postoji neki problem sa vašim vlasištem, te je važno da isti uklonite dok imate vremena.

Ne čekajte da stanje bude alarmantno!

Prva pomoć su uvek adekvatni šamponi za negu kose, tačnije protiv peruti, za jačanje i rast kose, kao i proizvodi protiv opadanja kose. Najbolje je da oni budu na prirodnoj bazi, bez sulfata, parabena, sintetičkih aditiva i konzervanasa, kao i da štite vlasi. Jedan od najboljih za koji i iskustva potvrđuju isto je Vlasilan sampon protiv opadanja kose bez sulfata.

Preskočite pranje kose par dana!

Ne perite kosu svakodnevno!

Sigurno znate da se ne preporučuje pranje svaki dan. Sasvim je dovoljno da operete kosu dva do tri puta nedeljno iz dva najvažnija razloga:

Prirodno lučenje masnoće na kosi ujedno je i ojačava – sebum prodire u dubinu dlake i jača je, hidrira i obnavlja,

Umereno pranje sprečava ubrzano mašćenje kose, odnosno lučenje sebuma iz njenog vlasišta više nego što je dnevno dovoljno.

Kreme za sunčanje mažite i na kosu!

Ne razmišljajte o tome što će vam biti malo masnija kosa! Pa šta, biće zaštićena preko leta kada i vreba najveća opasnost po nju. Zato, zaštitite svoju kosu od ultravioletnog zračenja i prirodnog isušavanja uz pomoć kvalitetnih proizvoda za sunčanje.

Takođe, možete koristiti i silikonske kapi ili kristale za zaštitu od pucanja, ali ne svakodnevno. Pošto su to silikoni ok je donekle koristiti ih samo privremeno (kada vam zatreba kao zaštita) ili po potrebi.

Hranite se zdravo

Da imate lepu i jaku kosu, koja se ne kida i ne opada treba vam, pored kozmetike, i hrana. Kako biste podstakli zdravlje svoje kose morate paziti i šta jedete (isto kao što ne možete bilo kakav proizvod naneti na kožu). Povezano je!

Za kosu su važni proteini, tako da njen izgled, gustina, dužina i volumen zavise od hrane koju jedete. Ishrana mora biti bogata vitaminima i proteinima, tako da obavezno jedite sve!

Ako niste ljubitelj mesa, potrudite se da ga zavolite i barem malo jedete. To su namirnice poput ribe, raznovrsno meso, organska jaja i sir, pasulj i sočivo, šargarepa, spanać, semenke, žitarice, orašasti plodovi…

Takođe, znate i sami da su organske namirnice mnogo zdravije nego one iz uvoza, pa tako umesto kupovnog možete jesti domaći med, propolis, voće i povrće iz bašte, piti domaće čajeve i domaće sokove umesto kupovnih i slično. Od voća obavezno jedite avokado, mandarine, borovnice, badem, banane…

Izbacite stres iz svog života

Pre nego što se iznervirate i potresete za neku situaciju, dešavanje ili nepredviđeno stanje (iz bilo kog razloga da se desi), nemojte odmah doživeti kao nešto najgore. Prvo udahnite duboko kroz nos, a zatim izdahnite na usta kako biste tehnikom pravilnog disanja uspostavili balans.

Zašto je ovo važno?

Pravilnim disanjem spečavate da vam u trenutku opadne imunitet, bilo da ste trudnica ili ne, što je u direktnoj vezi sa vašom kožom i kosom. Ako ste pod stresom vaše celo telo je u tom stanju, a to uključuje sve – vlasište, folikule dlaka, kosu… Kada oslabi organizam on gubi vitamine i minerale kojima se kosa svakodnevno hrani.

Šišajte se redovno!

Ne idite kod frizera samo na feniranje ili tretmane, već odlazite jednom u mesec do dva da se šišate i skratite ispucale krajeve. Tako ćete zadržati dužinu, skinuti samo oštećene krajeve i osigurati da vam raste uvek zdrava kosa.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim savetima kako sa sačuvate dugotrajnu svežinu i zdravlje svoje kose.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts