Kozje mleko – dobro je za zdravlje i ishranu

U konkurenciji mlečnih proizvoda, kozje mleko se kotira veoma visoko. Jedno je od najzdravijih mleka i neverovatno je slično, po svom sastavu, majčinom mleku.

Osim u ishrani, njegova posebna vrednost je u tome što se vekovima koristi kao  sredstvo koje pomaže pri lečenju bolesnika koji imaju bronhitis,  protiv alergija, a redovna upotreba jača imunitet I sveopšte zdravlje.

Kozije mleko kao lek

Lekovitost kozjeg mleka je jako širokog spektra. Njegova lekovita svojstva kroz istoriju čovečanstva dokazana su ne samo kod ublažavanja fizičkih problema već je dobro za borbu sa stresom i protiv anksioznosti.

Kozje mleko i vitamini

Kozje mleko  sadrži važne vitamine B1, B2, B6 i B12 čijaje uloga veoma važna u jačanju  nervnog sistema. Zbog toga, dejstvo ovog mleka trebalo bi da privuče sve one koji vode ubrzani način života I bave se psihički iscrpljujućim I stresnim poslovima. Sadrži za 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mleko.

Kozje mleko je poznato po svom karakterističnom mirisu koje baš I ne prija svima ali ne bi trebalo da bude prepreka u njegovom korišćenju. Sveže pomuženo kozje mleko,mora se ispravno čuvati kako bi njegova nutritivna vrednost, i lekoviti sastav ostali na visokom nivou.

Tako na primer, čestim hlađenjem i zagrevanjem ovog mleka može da se  „ošteti“ membrane masne globule mleka. Važna je naravno I ishrana koze od koje ćete koristiti mleko, pa ga kupujte od proverenih proizvodjača.

U odnosu na kravlje mleko, kozije mleko je lakše za želudac i probavni sistem.

kozje mleko

Kozje mleko je izvor minerala

Kozje mleko je bogato  kalcijumom, bakrom  i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju. Sadrži i cink, magnezijum i selen, koji kao snažni antioksidansi jačaju  telesni imunitet.

Uz kozje mleko smanićete dejstvo fatkora koji izaziva anemiju jer pomaže iskorišćavanje gvoždja I obnovu hemoglobina.Zato je preporučljivo za one koji pate od anemije.

Pošto koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utice na kožu, naročito za ljude koji imaju i ekcem, poboljšava  kvalitet kose, jačinu noktiju…

Brojne minerale, kozje mleko sadrži u znatno većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Deca koja su hranjena kozjim mlekom brže rastu I imaju bolju mineralizaciju kostiju.

Jedna čaša kozjeg mleka osigurava oko trećinu  dnevnih potreba za kalcijumom i za fosforom.

Kozje mleko kao izvor kalijuma, dobro je za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca. Čaša kozjeg mleka osigurava 14,2 % dnevnih potreba za kalijumom. Sadrži više selena od kravljeg mleka, ali ipak,  u odnosu na kravlje, kozje mleko ima manje folne kiseline, vrlo važne u trudnoći.

Šta leči kozje mleko

Terapijske vrednosti kozjeg mleka dobre su za naročito ka o pomoć kod sledećih obolenja:

 • Bronhitis,
 • Alergije,
 • Migrene,
 • Astma,
 • Žutica,
 • Reuma,
 • Kandida,
 • Artritis,
 • Multipla skleroza,
 • Dijabetes,
 • Povišeni holesterol,
 • I Rak pluća.

Zbog konjugovane linolne kiseline u mlečnim mastima kozjeg mleka, neka istraživanja pokazuju da kozje mleko ima antikancerogeno dejstvo pa se preporučuje prvenstveno u preventivne svrhe.

Kozje mleko i proteini

Mleko koze u sebi sadrži mnogo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama. Lako je svarljivo jer ima manje laktoze od kravljeg mleka, pa se preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu.

Kozje mleko sa manjim udeo laktoze pomaže  osobama koje nepodnose laktozu, a to je stanje koje nastupa kao posledica neresorbovane laktoze. Zato je lekovite I za ljude koji imaju poremećenu crevnu gunkciju.

Bebe su posebno osetljive na laktozu. Simptomi ove alergije česti su u dobi od druge do četvrte sedmice života, usled  nedovoljno razvijenog crevno-imuno sistema. Kozje mleko se bolje I brže se vari – oko 40 minuta,  kravlje čak  dva i po sata.

Kod starije dece intolerancija na proteine kravljeg mleka je oko 20 % slučajeva dok je skoro polovina pacijenata koji su osetljivi na proteine kravljeg mleka dobro  podnosila proteine iz kozjeg mleka.

Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kravlje mleko  u prehrani dojenčadi pre  prve godine života.  Deca alergična na kravlje mleko,  nakon treće godine života uglavnom mogu uzimati kozje mleko.

Neka istraživanja su utvrdila da tek  jedno od stotinu dece, alergičnih na kravlje mleko, ne podnosi ni  kozje mleko. I jetra će pozitivno reagovati na upotrebu kozjeg mleka, zbog njegove fine strukture I sadržaja.

Kod odraslih kozje mleko može povoljno uticati pri  prevenciji visokog krvnog pritiska i aterioskleroze.

Kozje mleko i kalorije

Energetska vrednost kozjeg mleka je od 60 do 75 kalorija u 100 ml. I tu je približno kravljem mleku.

Kozje mleko može i da se zamrzne ali ga ne držite u zamrzivaču duže od 6 meseci. Kada gaodmrznete, treba da ga u roku od najmanje sedam dana.

Kozje mleko i njegova surutka

Proteini iz kozje surutke se brzo apsorbuju i snabdevaju mišiće energijom i neophodnim aminokiselinama.  Kozja urutka se preporučuje atletičarima i sportistima jer ubrzava oporavak mišića posle napornih treninga. Ona je i iodličan izvor proteina za trudnice, koje imaju veću potrebu za belančevimana.

Kozja surutka je  bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja je vrsta prirodnog sedativa. Takođe, dobra je pri dijetama jer  smanjuje apetit, snižava holesterol, a interesantno je I da čisti zubne naslage i sprečavaja karijes.Kao I kravlja surutka, poznata je i po tome što  pomaže pri regeneraciji jetre.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts