Indijski ples, dašak egzotike na plesnom podijumu

Sve je počelo plesom iz ,,Male neveste“ …

Indijski ples postao je popularan i u Srbiji nakon što su indijske serije zauzele mnoge termine na našim malim eksranima.

Kako je Indija daleka i egzotična zemlja o kojoj se u Srbiji ne zna mnogo i većina se nije previše interesovala, dolaskom ,,Male neveste“ i drugih indijskih serija poraslo je interesovanje za neobičnu indijsku kulturu, hranu ali i ples. Veoma brzo, plesne škole širom naše zemlje ponudile su svojim polaznicima i kurseve indijskog plesa koji je i više nego interesantan.

Osim što je senzibilan i graciozan, za indijski ples važi i da je dobar kao redovna fizička aktivnost, koju možete praktikovati umesto vežbanja i sporta. Lepši je od, recimo, aerobika, a efekat na vaše telo i kondiciju je skoro isti.

Kako naučiti korake za indijski ples?
Kako naučiti korake za indijski ples?

Najbitnija stvar kod indijskog plesa jesu mudre, odnosno pokreti rukama. Ovaj ples zahteva i malo glume, jer tokom izvođenja pojedinih vrsta indijskog plesa, potrebno je praviti određene izraze lica i specifične pokrete, a sve zajedno učiniće da vam deluje kao da igrač pomalo i glumi. Zapravo, ples je zamišljen i tako da igrač na neki način pošalje poruku osobi koja ga gleda ili sa kojom igra.

Verski, tradicionalni, trbušni i klasični indijski ples

Postoji par vrsta, ali najmoderniji, bolivudski, predstavlja mešavinu nekoliko osnovnih, tradicionalnih indijskih plesova. Ujedno je i najlakši jer ne postoje neka bitna pravila koja treba da se poštuju.

Za Indijce ples je veoma bitan deo i verskih običaja. Tako se recimo na svadbama pleše takozvana bangra. Ona je nešto laganija. Ljudi koji treniraju indijski ples, primenjuju bangru kako bi se zagrejali.

Postoji nekoliko vrsta indijskog plesa, ali se danas najviše koristi bolivudski, koji predstavlja mešavinu nekoliko osnovnih indijskih plesova.
Postoji nekoliko vrsta indijskog plesa, ali se danas najviše koristi bolivudski, koji predstavlja mešavinu nekoliko osnovnih indijskih plesova.

Klasični indijski ples zove se,, Bharat Natyam“ . Potiče iz južnih delova Indije i veruje se da je nastao pre hiljadu godina. On se takođe praktikovao zarad verskih običaja, a izučavao se godinama kako bi se stekla gipkost, gracioznost, izdržljivost i pokreti.

Trbušni ples se od ostalih sličnih plesova razlikuje po tome što, osim pokreta stomakom i kukovima, treba staviti akcenat na pokrete rukama, odnosno na mudre. Evo kako izgleda preformans tog tipa:

Koraci indijskog plesa za početnike ( video )

Pomenuli smo već da je indijski ples veoma kompleksan i da se godinama izučava. Sadrži dosta pokreta, komplikovanih koraka, ali nije ga ni nemoguće naučiti.

Ako ste već rešili da naučite indijski ples najbolje je da počnete sa već pomenutom bangrom. Ona je jednostavna i obično se učenje indijskog plesa počinje sa njom, upravo zbog jednostavnih koraka.Najosnovniji koraci svode se na pokrete kukovima, i skakutanje sa noge na nogu. Bitne su i šake koje se nalaze u određenom položaju. Šaka se drži ispravljena sa savijenim palcem, kao da pokazujete broj četiri sa skupljenim prstima . Potrebno je da sa njom ,,mašete“.

Svemu dodajte i par pokreta nogom. Jedna noga stoji u mestu dok drugu pomerate levo – desno, dodirujući dve tačke na podu nožnim prstima.

Devojka sa snimka je sve ovo veoma jednostavno i lako objasnila, a uz nju možte naučiti i još par dodatnih koraka kada je indijski ples u pitanju.

Za sve one koji žele da nauče neke osnovne korake indijskog plesa, a da pri tom ne idu na kurseve, postoji čitav niz ,,Jutjub“ tutorijala i snimaka, na kojima su pokazani i objašnjeni osnovni koraci. Da bi se i ovaj ples naučio potrebno je interesovanje i ljubav prema istom, a nije na odmet ni da, s vremena na vreme pogledate neki bolivudski film ili mjuzikl, jer oni obiluju scenama sa indijskim plesom i indijskom muzikom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts