Vežbe sa pilates loptom za trudnice

Aerobik, pilates i fitness u trudnoći: da ili ne?

Vežbe sa loptom ili neka druga vrsta fizičke aktivnosti – da li su ove stvari dobre za trudnice?

Na internetu ili u časopisima naći ćete mnoštvo pozitivnih komentara na ovu temu, od kojih su mnogi upućeni od strane stručnih lica, poput ginekologa, fitnes instruktora, sportskih trenera i ostalih.

Mi ćemo vas posavetovati drugačije. Imajte na umu da nije trudnoća ista kod svih. Dok neke trudnice ne osete blagosloveno stanje i porode se lako, sve je više žena kojima trudnoća teško pada. Neke od njih su prinuđene da porođaj čekaju odmarajući. U zavisnosti od toga koliko imate godina, koja trudnoća vam je po redu, kakvog ste zdravlja i slično, vežbe ćete različito podneti.

Ako ste već počeli sa vežbama, treba da znate u kom slučaju treba da ih obustavite. To učinite ako imate neki od sledećih simptoma: oticanje delova tela ( poput zglobiva, lica, ruku … ), vaginalno krvarenje, oticanje plodove vode, bolovi u raznim delovima vašeg tela, grčevi, vrtoglavice, poteškoće u pokretljivosti, problemi sa srcem, problemi sa disanjem …

Da li je bezbedno baviti se fizičkim aktivnostima u trudnoći poput pilatesa, aerobika, fitnesa, joge ... ?
Da li je bezbedno baviti se fizičkim aktivnostima u trudnoći poput pilatesa, aerobika, fitnesa, joge … ?

Fizička aktivnost u trudnoći je svakako preporučljiva, ali da bi ste znali koje vežbe vam mogu pomoći, pre svega obratite se stručnim licima. Za početak svom ginekologu. Ako vam lekar da zeleno svetlo da možete da radite vežbe, onda možete posetiti neki fitnes centar gde će vas posavetovati kakve vežbe možete da radite.

Ukoliko ste zdravstveno sposobni da budete fizički aktivni i tokom trudnoće, bavljenje sportskim aktivnostima, poput pilatesa, aerobika ili fitnesa može da bude blagotvorno. Pomoćiće vam da se lakše porodite i održite telo u kondiciji. Takođe, tokom vežbanja vežba se uravnoteženo disanje, veština koja će vam dobro doći u vreme porođaja.

Vežbe sa loptom za: zadnjicu, noge, ledja, kičmu…

Trudnice se najradije odlučuju za vežbe sa loptom. Naravno postoji i veliki broj vežbi koje se mogu raditi i bez lopte, ali i ovaj vid fizičke aktivnosti je sasvim bezbedan. Velike, pilates lopte se, naime, izrađuju od troslojne gume, mogu izdržati opterećenje do trista kilograma. Pilates lopte ne mogu da puknu, već se, u slučaju oštećenja samo izduvaju, što znači da su u potpunosti bezbedne za korišćenje. Možete ih nabaviti u sportskim radnjama ili na internetu.

Što se tiče perioda kada treba početi sa vežbama, sve je relativno. Možete početi bilo kad: pre trudnoće, na početku začeća ili pred sam porođaj. S tim što je poželjnije da krenete na vreme sa vežbama kako bi stekli kondiciju.

Još jednom napominjemo da, u slučaju da želite da radite vežbe sa loptom u trudnoći, ili neku drugu vrstu fizičke aktivnosti, prvo konsultujete svog lekara, koji će proceniti da li je za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe bezbedno baviti se fitnesom, aerobikom i sličnom stvarima. A ako želite da saznate kakve se vežbe obično rade tokom trudnoće, evo nekih najednostavnijih primera.

Najlakše vežbe sa loptom za trudnice.
Najlakše vežbe sa loptom za trudnice.

Prva vežba: lezite na leđa, noge u raširenom stavu podignite na loptu. Polako podižite i spuštajte kukove i zadnjicu. Ruke su opružene pored tela i služe vam kao potpora, za lakše podizanje tela.

Druga vežba: nogama odnosno stopalima lagano kotrljajte loptu ka sebi, pa je na isti način odmačinjite.

Treća vežba: kada poslednji put dokotrljate loptu do sebe, ostanite u tom položaju. Znači, noge su na lopti, ali su savijene. Sada se, kao i u prvoj vežbi, podižite i spuštajte.

Ove vežbe možete raditi svakodnevno, svaku odradite po deset, petnaest puta. Ako želite da pogledate kako ove vežbe izgledaju, pogledajte ovaj kratki priloženi video zapis. Sa ovim vežbama možete koliko toliko održati liniju što se tiče nogu i zadnjice, a pogodne su za kučmu i leđa.

Vežbe za stomak nakon porođaja.

Kada se porodite i oporavite nakon mesec, dva, počnite da razmišljate o skidanju trudničkog stomaka. Neke žene vrate porvobitnu liniju, koju su imale pre trudnoće, a da pri tom nemaju nikakvu fizičku aktivnost. Ostale, sa druge strane, svoj stari stomak mogu samo da gledaju na slikama iz devojačkih dana. Ne mora tako da bude, ako svakog dana odvojite za sebe pola sata.

Dok beba spava, iskoristite priliku da uradite neki trbušnjak. Poželjno je da nabavite pojas za vežbanje. Obucite staru pamučnu majicu na bretele, potpašite je u trenerku, a preko nje obmotajte pojas za vežbanje. Sada možete raditi nekoliko trbušnjaka. Prve nedelje radite samo po desetak dnevno, dok ne steknete kondiciju. Druge nedelje pojačajte na petnaest, a treće na dvadeset. Ako radite preko dvadeset trbušnjaka dnevno, rasporedite ih po serijama.

Ukoliko ste zadržali i pilates loptu, neke vežbe možete da radite i sa njom. Na primer legnete na pod i nogama uhvatite loptu, pa podižite noge što više, a kad ih spuštate, ne dodirujte pod. I trbušnjake možete raditi tako što ćete leći na loptu ( lezite tako da nalegnete donjim delom leđa), i na taj način radite trbušnjake.

Brze vežbe za stomak, koje možete raditi nakon porođaja
Brze vežbe za stomak, koje možete raditi nakon porođaja
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts