Čipkaste haljine – moderne i izazovne

Čipka je jedan od omiljenih materijala za izradu ženske odeće. Ova, 2016. godina učinila ju je iznova popularnom, naročito kada se radi o haljinama. U poslednje vreme se kombinuje i sa nekim drugim materijalima, kao što je na primer teksas.

Ovaj materijal postoji još od drevnih vremena. Poznato je da su stari Egipćani koristili sličan materijal u izradi svojih odevnih predmeta. Čipka kakvu danas znamo nastala je u Kini, a u srednjem veku stiže i do evropskog kontinenta. Stotinama godina unazad, ovaj materijal nosile su isključivo dame iz visokog društva, da bi napokon u prošlom veku mogli da ga priušte i obični građani.

Moderne čipkaste haljine
Moderne čipkaste haljine

Haljine od čipke se mogu nositi i preko dana i u večernjoj varijanti. Sve zavisi od oblika i dizajna, ali i boje. Na vama je samo da odaberete svoju idealnu haljinu.

Čipkane haljine se najradije nose u proleće i leto.

Koji oblik odabrati: uske, duge, kratke, do kolena, sa golim leđima …

Čipkane haljine se prodaju i šiju u svim mogućim dužinama. Za večernje izlaske biraju se izrazito kratke haljine. U nekim svečanijim prilikama, odlučite se za dugačku haljinu u sirena stilu. Kako ne bi delovala monotono, poželjno je da ima, na primer, dekolte ili da bude sa golim leđima. Kada smo kod haljina sa golim leđiima, i one su itekako popularne tokom 2016. godine. Dubok rez na leđima, koji doseže skroz do guze, deluje seksi i provokativno.

kratke čipkane haljine

U poslednje vreme, čipkaste haljine se kombinuju sa materijalom u boji kože. Ovakve haljjine deluju pomalo provokativno, jer će ljudi imati utisak da vam je haljina providna i da čipka pokriva samo grudi i zadnjicu. Međutim radi se o vizuelnom efektu, materijal se ne providi, a haljine ovog tipa zasigurno ostavljaju sjajan utisak.

Za kratke čipkaste haljine i haljine u ,,sirena“ obliku treba imati pre svega dobru liniju. A šta ako imate višak kilograma, a opet volite čipkaste haljine? I za vas postoji rešenje. Birajte, na primer, čipkaste haljine do kolena, koje ne prate liniju tela, već su malo šire. Postoje i haljine koje se pribijaju uz gornji deo tela, a od struka na dole se šire. Ako u tom slučaju oko struka vežete neki pojas koji će struk vizuelno stanjiti, dobićete idealnu čipkastu haljinu koja prikriva nedostatke.

Duge čipkaste haljine sa golim leđima.
Duge čipkaste haljine sa golim leđima.

S obzirom na lepotu čipkastih haljina nije ni čudo što je čipka omiljen materijal za izradu venčanica. Ona će ulepšati svaki oblik, i gotovo devedeset posto venčanica se pravi od čipkastih matrerijala.

Sve su popuilarnije i takozvane ,,vintidž“ haljine, s obzirom da nam se vraća moda iz šezdesetih godina. Moguće je pronaći divne čipkane haljine, dužine do kolena ili polovine listova, koje se šire od struka na dole.

Mogu ih nositi i krupnije dame.
Mogu ih nositi i krupnije dame.

Omiljene boje za čipkaste haljine: bele, crne, bež, roze, zelene …

I čipkaste haljine mogu biti u svim mogućim bojama, ali pomenućemo samo one koje se najviše traže.

Crne čipkaste haljine – možda se čipka i ne primećuje toliko na crnoj haljini, ali svakako može biti interesantna. Haljina je odlična za večernju varijantu. Poželjnije je da se haljina napravi od nekog drugog matreijala, koji treba da bude u drugoj boji, a da preko svega toga bude crna čipka. Tako će i sama čipka i rad doći do izražaja.

uske, kratke, crne čipkaste haljine

Bele čipkaste haljjine – ovakve haljine najčešće asociraju na venčanice, ali ne mora uvek da bude tako. Kratke bele čipkaste haljinice, idealne su za leto i dnevne varijante. Mogu se kombinovati uz baletanke, salonke ili cipele na platformu. Daće vam damski izgled, a mi predlažemo i široki beli šešir uz ovakvu odevnu kombinaciju.

čipkaste haljine bele

Bež i roze čipkaste haljine – i bež boja je fenomenalna za dnevne varijante. Pravila važe kao i za bele haljine. Ništa drugačije nije ni sa roze bojom. S tim što postoji nekoliko aktuelnih nijansi roze, ali kada je reč o čipkastim haljinama, bebi roze je omiljena boja.

bež i roze čipkane haljine

Zelene čipkaste haljine – evo jedne nekonvencipnalne boje koja je zauzela stranice modnih časopisa. Zelena čipkasta haljina odlična je za večernje varijante. Predlažemo je ženama koje imaju crvenu boju kose ili zelene oči.

zelene čipkaste haljine

Čipkaste haljine i nakit

Nije lako odabrati nakit uz čipkastu haljinu. Haljine su same po sebi šarene, a veći komadi nakita idu pretežno uz jednolične i jednobojne haljine.

Uz čipkaste haljine možete nositi minđuše i narukvice bez problema. Što se tiče ogrlica, situacija je nešto komplikovanija. Naročito ako haljina sadrži sitne cirkone ili sjaj, ogrlice su krajnje nepotrebne. U slučaju da insistirate, neka ogrlica bude jednostavna i jedva primetna. Biseri divno stoje uz čipkaste haljine. Učiniće da se osetite kao princeza.

čipkane haljine nakit

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts